Strona 21 z 22 PierwszyPierwszy ... 1119202122 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 216

Wątek: Metz mecablitz 58 AF-1?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Tommy_G
    Mieszka w
    Vevey, Szwajcaria
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    ja mam metza 58AF-1 i działa to tak że: w E3 (lub dowolnym innym mającym opcję zdalnej pracy z lampą) ustawia się parametry (kanał, tryb itp) następnie lampę trzeba ustawić w trybie slave + parametry zgodne z body. Aby lampa błysnęła zdalnie trzeba ją wyzwolić błyskiem lampy master (czyli lampą wbudowaną lub innym metzem)

ot tak to funkcjonuje...
    E-3, 8, 9-18, 12-60, 30, 50, 70-300, metz 58AF-1
    Mój wątek
    Mój blog

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam,
    Zastanawia mnie jedna rzecz, jako posiadacza tej lampy. Kupilem niedawno body od Canona, czy istnieje mozliwosc zakupienia adaptera ktory umozliwilby uzywanie tej lampy na canonie? Wie ktos moze? Oczywiscie moja wersja jest dedykowana pod Olka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar majkelx
    Mieszka w
    Wroc
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Fajną przystawką do Twojej lampy jest body od Olympusa. Znajdziesz na tym forum kupę materiałów o tych przystawkach.

| OlyJedi Awatar ziemia01
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    74
    Moja galeria
    Niestety. Odczułem na własnej skórze, że plotki o wybuchających palnikach w Metz 58 to prawda lekcja ta kosztowała mnie 250 zł gdyż serwis twierdzi, że palnik nie podlega gwarancji zgodnie z zapisami gwarancyjnymi.
    Lampa mało używana a tu proszę.

| OlyJedi Awatar neomisiek
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Metz mecablitz 58 AF-1?

Co do wybuchających palników zgadzam się ale nie zgodzę się z serwisem. Na przełomie roku przed samym sylwestrem strzelił mi palnik, lampę spakowałem i wysłałem do serwisu w 3-mieście. Lama wróciła niestety po nowym roku ale została naprawiona w ramach gwarancji. (teraz niestety nie mam już gwarancji i nie chciałbym przerabiać tego ponownie)
    ================================================== ====================
    E-510 + 14-42 + 40-150 + Raynox dcr-250 + Metz AF-58 + C-740UZ + Lowepro - CompuRover AW

Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    74
    Moja galeria
    W takim razie mnie Foto - Technika potraktowała inaczej bo otrzymałem wiadomość
    "Naprawa ta nie podlega gwarancji (pkt 6 karty gwarancyjnej) " Gwarancją nie objęte elementy tj.: żarówki, palniki, baterie, akumulatory, bezpieczniki"
    oraz
    "informuje o kosztach naprawy:
    - Demontaż i montaż lampy - 80zł netto
    - Wymiana palnika - 58,38 zł netto
    - Kalibracja lampy - 50zł netto
    Razem 188,38zł netto
    229,82 zł brutto + koszty transportu 20zł = 249,82 zł brutto"
    Także co do serwisu nie zmieniam zdania.

Awatar panco
    Mieszka w
    lubuskie Świebodzin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    potwierdzam, fototechnika kasuje za wymiane palnika nawet w okresie gwarancji,
    mnie to kosztowalo 120zł - po wielu bojach z szefem serwisu wzieli czesc kosztow "na siebie".
    Moj Metz 58 pracowal przez 11mcy bardzo niewiele, na szczescie nie doszło do wybuchu palnika ale zaczał śmierdzieć po błyskaniu! W serwisie stwierdzono mikropęknięcia szklanej osłony palnika, więc konieczna była wymiana. Metz jak widac stosuje bardzo nietrwałe palniki a dodatkowo nie gwarantuje poprawności pracy i odmawia bezplatnej wymiany w okresie 1 roku. To jest moj ostatni metz w życiu.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Żarówki, baterie, bezpieczniki - to podzespoły zazwyczaj tanie, łatwo dostępne i wymienialne przez użytkownika. W większości gwarancji jakiegokolwiek sprzętu są oznaczone jako nie podlegające wymianie gwarancyjnej.
    W tym przypadku ktoś umiejętnie dodał słowo palnik (rozszerzając zakres żarówek) i stał się problem. Problem który w głupi sposób uderza w Metza i jego serwis. Przypuszczam, że jeden telefon do UOKiK wyjaśniłby sprawę niefortunnego zapisu w karcie gwarancyjnej.
    Teraz ad'rem - mam Metza 58. Ponad dwa lata sprawuje się świetnie. Używany na ślubach, w kopalniach, jaskiniach - tudzież do doświetlania w makro. Dla mnie lampka jest rewelacyjna, a może mam dobry egzemplarz... tfu, tfu odpukać
    Pozdrawiam
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar neomisiek
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Metz mecablitz 58 AF-1?

To ja naprawdę musiałem mieć duże szczęście że, 2 miesiące przed końcem gwarancji naprawili mi lampę w ramach gwarancji, jedyny koszt to koszt kuriera w jedną stronę bo z powrotem odesłali mi już na swój.
    Nawet wysyłając obawiałem się co do samej karty gwarancyjne bo kupiłem lampę na agito i nie miałem pieczątek i podpisów a oni tam tak rygorystycznie podchodzą do karty gwarancyjne.

Do lampy dołączyłem krótki opis usterki:

Reklamowany produkt:
    Lampa błyskowa Metz 58 AF-1 for Olympus numer seryjny XXXXX.

Lampa został zakupiona 10-03.2009 roku w sklepie internetowym Agito.

Powód reklamacji:
    Brak błysku dużego palnika – poszedł dym, trzask, supersilny błysk, prawdopodobnie szkło z palnika rozsypało się po całej lampie, podejrzewana awaria układu podającego napięcie na żarnik.

Zawartość przesyłki:

Lampa Metz 58 AF -1 O (s/n: xxxxxx)
    Pokrowiec
    Karta gwarancyjna o nr. xxxxxx
    Instrukcja obsługi (wersja obco języczka)
    Instrukcja w języku polskim
    Oryginał faktury zakupu 2009/FA/KAT/xxxxx
    Wszystko w oryginalnym opakowaniu producenta.
    E-510 + 14-42 + 40-150 + Raynox dcr-250 + Metz AF-58 + C-740UZ + Lowepro - CompuRover AW

Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    74
    Moja galeria
    tylko półtora miesiąca i lampa jest znowu u mnie. Czemu tak długo? Bo serwis przysłał mi zepsutą lampę i jeszcze kazał za to zapłacić szyba przesyłka w tył zwrot i po poprawce naprawili. Ciekawe na jak długo.