Olkowi bardziej powinno zależeć na tym, żeby ludzie kupowali jego lustrzanki, bo to do nich będzie się kupowało obiektywy, często kilkukrotnie droższe od body. A do E-P1 co można kupić? Futerał? Celownik?
Olkowi bardziej powinno zależeć na tym, żeby ludzie kupowali jego lustrzanki, bo to do nich będzie się kupowało obiektywy, często kilkukrotnie droższe od body. A do E-P1 co można kupić? Futerał? Celownik?
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
posłuchaj, to co piszesz jest oczywiste i takiego babola Olympus by nie zrobił.
Jacek jako pracownik Olympusa mógłby co nieco wiedzieć na temat intencji i szczegółów postępowania Olympusa tylko tyle.
Być może firma się przestawia, albo może to zrobić, albo jest tak dynamiczna że jej to nie robi różnicy. Z pewnością nie będą dopłacać. Jestem przekonany że to skalkulowali. Przykład, wielu posiadaczy 4/3 dokupi sobie m4/3
to nie znaczy że rezygnuje już z 4/3. 4/3 nadal żyje i będzie żył
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
A czy Olkowi nie zależy, ile korpusów i rzeczy wypuścili w tym roku ??
a ile w m4/3. Czy wam coś umknęło , czy co ?
4/3 nadal sie bardzo dynamicznie rozwija... Natomiast m4/3 rozszerza ofertę dla malkontentów. Tak naprawdę oni tworzą sobie nowy rynek
Ostatnio edytowane przez zibi1303 ; 17.06.09 o 01:03 Powód: Automatyczne scalenie postów
/*...................*/
/* ...........................*/
Nie bardzo Cię rozumiem. Ten rok się jeszcze nie skończył. Na razie wypuścili dwie puszki 4/3 i jedną µ4/3 + trochę gadżetów. Zobaczymy, co pokażą dalej dla 4/3, bo coś mi mówi, że dla µ4/3 to koniec premier w tym roku ze strony Olka. Tak przynajmniej wynikałoby z wywiadu z Akira Watanabe: "In Spring, we will launch at least a wide zoom or a high magnification zoom after that we will listen to voices from the market". Czyli na wiosnę wypuszczą przynajmniej szerokokątny zoom albo teleobiektyw, a później będą słuchać głosu ludu i produkować szkła, jakie sobie lud zażyczy (ta, jaaasne...). Wiosna już się kończy, więc to wszystko czeka nas dopiero za rok. Póki co można się cieszyć dwoma kitami, bezużytecznym wizjerem i skórzanym pokrowcem. To mi nie wygląda na działania mające na celu przeniesienie zysków ze sprzedaży lustrzanek na rynek µ4/3![]()
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Czytam co piszecie i mam kilka komentarzy.
Nie wiem kim jest Jacek, nie mam najmniejszego zamiaru kogokolwiek obrazic, ale co pracownik Olympus Polska moze nam powiedziec o strategii korporacji, w szczegolnosci analiz zyskownosci roznych brandow, badz linii produkcyjnych (43 vs u43)? A moze on siedzi w headquarters w Japonii??? A moze struktura firmy OLYMPUS jest inna od innych firm, i taki maly rynek jak Polska sie w czymkolwiek liczy? A moze to nie jest maly rynek, moze na Starym Miescie w W-Wie albo na rynku w Krakowie byla dzis prezentacja E-P1, tylko o czyms nie wiem?
Niedawno czytalem ciekawa wypowiedz goscia zajmujacego sie zawodowo fotografia, stojacego i obserwujacego z boku poczynania Olympusa. Bodajze uzywajacego stajni Nikona. Wg niego przyszlosc OLYMPUSA jest jedynie w u43, nie 43. Tu moze skutecznie konkurowac z Canonem, czy Nikonem. A w zasadzie odbierac im rynek. Ja rowniez mam taki poglad. Moze dalej ciagnac 43, ale niczym sie tu nie wyroznia. Za to w u43 - ma szanse zostac pionierem, ugryzc spory kawalek tortu od samego poczatku, wyprzedzic konkurencje Canona i Nikona w produkcji malych szkiel. Inaczej mowiac - zostawic ich w tyle. Oczywiscie C oraz N nie zaczna nagle produkowac body u43, ale w przeciagu 5 lat (co Mr. Watanaba rowniez potwierdzil) - na pewna beda oni rowniez produkowac kompaktowe (jesli chodzi o rozmiar) aparaty z wymienna optyka.
A propo narzekania (slusznego oczywiscie) na mala ilosc szkiel u43:
- dla kogos dla kogo liczy sie maly rozmiar, a ma dzis szkla 43 - jaki problem uzywac ich z adaptorem i E-P1 do momentu pojawienia sie wiekszej ilosc szkiel u43? Benefit i tak bedzie w postaci mniejszego rozmiaru calosci (body + szklo)... Tak robi sporo uzytkownikow G1, uzywa adaptorow. Jak sie pojawi wiecej szkiel u43, szczegolnie jasnych stalek, nie bedzie to juz az tak konieczne.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Zainstalowalem bete DNG Coverter'a (5.4) i zapisalem RAW'a jako DNG, ale LR nie chce go otworzyc mimo wszystko... Przyjrzalem sie jeszcze raz JPG'om w porownywarce i nie wyglada zle. NIBY TO SAMO zdjecie ktos uzywal na DP Review pokazujac banding, ktorego nie ma w porownywarce. Chyba ze soft aparatu go zniwelowal?
PS: Przejrzalem rowniez sporo JPG'ow z EP1 na wyzszych ISO. Nie wiedzac dokladnie z jakimi parametrami w puszce byly zrobione (m. in. jakie odszumianie, czy wlaczone rozjasnianie ciemnych partii, czy nie, itd.). - nie ma co sie silic na jakies ostateczne wnioski. Ale poki co, powiem, ze nic nie poruszylo mnie jeszcze. Tzn. widze zblizone rezultaty do GH1, czyt. do APS-C.
Idealnie byloby zobaczyc porownanie (np. dwa wywolane RAW'y) zdjec zrobionych rownolegle GH1 i EP1.
Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 17.06.09 o 04:31 Powód: Automatyczne scalenie postów
Jerry, pracownicy korporacji mają swoje wewnętrzne kanały informacyjne i z pewnością wiedzą lepiej niż koleś czytający internet. Może inaczej mają pewniejsze info. Co nie oznacza że mają poufne dane , albo zaraz zaczną się nimi chwalić. Powiedzą tyle ile mogą :] i wiedzą.
/*...................*/
No ale to wlasnie mialem na mysli Zibi. Mowiac o strategicznych decyzjach, kierunkach - na pewno pracownicy Olympus Polska, nie maja dostepu do analiz, zakladanych progow rentownosci, czasow zwrotu, wspolczynnikow ryzyka - ktorymi poslugiwal sie ktos w centrali, przed podjeciem decyzji czy, kiedy, w jakim tempie, w jakim ksztalcie wchodzic w u43, majac juz 43.
Polska dostaje swoj plan do wykonania, budzet, moze jakies inne cele i wytyczne marketingowe i tyle. Chyba ze w PL znajduja sie Teamy centralne\globalne - w co nie wierze, choc moge sie mylic.
Jest w Polsce kilka firm, gdzie zespoly bazowane w Polsce sa odpowiedzialne za jakies dzialki korporacji globalnie. Ale nic mi nie wiadomo, aby Olympus do nich nalezal.
Ty byś chciał zaraz tajne plany i strategie. A może wystarczy precyzyjnie nakreślona oficjalna linia aby odpowiedzieć sobie na niejedno pytanie. Do większości postawionych tu znaków zapytania nie potrzeba znać ile zafakturował Olympus w tym miesiącu. Mnie chodzi o to , że wokół gorących tematów zawsze jest pełno plotek. Można je rozwiać często znając oficjalne stanowisko firmy ale z pewnego źródła. Pracownicy firmy z pewnością takie informację dostają regularnie, a w necie wiadomo pomieszane to wszystko z domysłami i nie wiadomo co jest prawdziwe
/*...................*/
Jest jeszcze pewien aspekt, o którym nikt z "przedpiśców" nie wspomniał... Ja sobie sprawiłem Panaska G1 dla pewnej możliwości: otóż ten aparacik plus tulejka do Canona FD (nawiasem mówiąc skopana, z Allegro - musiałem ją skracać o 0,2 mm), ale mam możliwość użycia blisko dziesięciu obiektywów Canona FD. Kiepsko u mnie z oczami, ale jakoś się daje radę. I jaka frajda, gdy się podczepi 50/1,2 SSC aspherical...![]()