Strona 22 z 50 PierwszyPierwszy ... 12202122232432 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 499

Wątek: Panasonic GH1: Micro 4/3 + HD 1080

| OlyJedi Awatar maestro
    Mieszka w
    śląskie
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Panas na rynku lustrzanek praktycznie nie istnieje, więc stworzył hybrydę, która ma te lustrzanki w jakimś stopniu zastąpić - wyraźnie większą, niż kompakt, z wizjerem, z większym uchwytem. Z kolei Olek ma w swojej ofercie lustrzanki, więc wybrał inna drogę. Wypuścił produkt, który ma zastąpić zaawansowane kompakty.

Wracając do Twoich bardzo ciekawych zresztą porównań, to pokuszę się o stwierdzenie, że Ep1 to właśnie takie lamborghini z funkcjonalnością (użytecznością) cinquecento.
    Niewątplwie na pewno zastąpi zaawansowane kompakty, ale zastąpi również zaawansowane ... lustrzanki - może nie do końca, ale na pewno w dużej mierze. A najbardziej konkurencyjny będzie w stosunku do E-systemu, bo C i N mają czym się obronić jeśli chodzi o jakość obrazowania. Jest jeszcze P i S

PS. Mam jeszcze 2 punkty reputacji - dla tych co nie zdążyli zagłosować radzę się pospieszyć
    Ostatnio edytowane przez maestro ; 16.06.09 o 19:16

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    daj spokój, nie mam zamiaru cykać komukolwiek po reputacji. Wiem są tacy, ale to nie dla mnie. Jednak się z Tobą nie zgadzam. Zobacz na innych forach jest wielu co mając inne właśnie systemy chętnie przygarną takie coś. W ten sposób Olek może wyrwać więcej ludzi z innych systemów niż klasyczne 4/3. Czy mając m4/3 nie spojrzysz na 4/3 ale to lepsze ? Zwłaszcza szkła, mając tak blisko ? Olek zwiększy tylko liczbę klientów. Wieszczenie że 4/3 umiera jest od lat, a zapytaj się ilu było tu użytkowników w 2006 roku a ilu jest teraz. Potem odpowiedz jak to się ma do tego umierania
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Z kolei Olek ma w swojej ofercie lustrzanki, więc wybrał inna drogę. Wypuścił produkt, który ma zastąpić zaawansowane kompakty.
    Epicure,
    to nie prawda. Obie firmy - Panasonic i Olympus weszly w jakim sensie w sojusz, wspolprace. Dogadaly sie co i kiedy wypuszczaja, przynajmniej w poczatkowej fazie u43, w ktorej jestesmy. To nie jest kwestia drogi, o ktorej piszesz.

Dlaczego? Dlatego, ze za 2-3 miesiace Panasonic wypuszcza swoj pierwszy kompakt u43, a z kolei Olympus juz zapowiedzial wypuszczenie puszki wiekszej, cos w stylu G(H)1.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Dogadaly sie co i kiedy wypuszczaja...
    Może się dogadały (chociaż wątpię), co wcale nie przeczy temu, co napisałem.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar maestro
    Mieszka w
    śląskie
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303 Zobacz posta
    Zobacz na innych forach jest wielu co mając inne właśnie systemy chętnie przygarną takie coś. W ten sposób Olek może wyrwać więcej ludzi z innych systemów niż klasyczne 4/3. Czy mając m4/3 nie spojrzysz na 4/3 ale to lepsze ?
    Micro 4/3 na pewno zaskarbi sobie wielu zwolenników, to rzeczywiście nie ulega wątpliwości, i to właśnie micro 4/3 będzie przyciągało, zwłaszcza jeśli Olympus stworzy pełną gamę akcesoriów, obiektywów - a na pewno to zrobi. Jednak stare poczciwe 4/3 straci, nie dość że straci sporo potencjalnych nowych klientów, którzy kupią m4/3 jeśli nie będzie żadnej różnicy w jakości zdjęć, a nadto wymiary i waga przemawiają za mniejszym rozwiązaniem, to również znajdą się tacy, którzy zrezygnują ze standardowego 4/3 na rzecz micro. Obawiam się że Olympusc skupi się teraz na m4/3 (stąd mój pesymizm). Mam nadzieję, że się mylę - tego sobie i innym życzę.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Czy mając m4/3 nie spojrzę na 4/3 jako na coś lepsze ?

hmmm. NIE, jeśli jakość zdjęć będzie taka sama, a gama obiektywów w m4/3 zostanie uzupełniona. Skusiłbym się nawet na stwierdzenie, że mógłbym pomyśleć odwrotnie. Skoro m4/3 zrobię identyczne zdjęcie, a może nawet lepsze i do tego te biorąc pod uwagę małe wymiary aparatu i obiektywów i lekką wagę - rozwiązanie świetne.

EP1 jak na razie bardzo mnie ciekawi i czekam z niecierpliwością aż pojawi się u nas w sklepach i w jakiej będzie cenie.
    Ostatnio edytowane przez maestro ; 16.06.09 o 22:20 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar outsider
    Mieszka w
    chacie nad Sweliną
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Jako aktualny canonowiec potwierdzam, że w momencie pojawienia się zuiko 15-54 + zuiko 9-18 w wersji micro4/3 rzucam swój sprzęt i przyłączam się do tego systemu.

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Czy nie rozumiecie że m4/3 i 4.3 to Olympus więc, oni nic nie tracą a zyskują. ja jako użytkownik 4/3 też nie tracę, płynnie przejdę z jednego na drugie. Poza tym nie będzie od razu pełnej gamy obiektywów. Na ten czas stare 4/3 jest idealne. Moim zdaniem to strzał nie w kolano a w dziesiątkę. Olympusowi wszytko jedno co kupujemy , wystarczy by było marki Olympus :P
    /*...................*/

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Czy nie rozumiecie że m4/3 i 4.3 to Olympus więc, oni nic nie tracą a zyskują. ja jako użytkownik 4/3 też nie tracę, płynnie przejdę z jednego na drugie. Poza tym nie będzie od razu pełnej gamy obiektywów. Na ten czas stare 4/3 jest idealne. Moim zdaniem to strzał nie w kolano a w dziesiątkę. Olympusowi wszytko jedno co kupujemy , wystarczy by było marki Olympus :P
    Nie Zbyszku, to tak nie jest niestety. Produkując coś, musisz założyć jakąś sprzedaż i do niej dostosować produkcję. Jeżeli się przeliczysz, a w tym przypadku klienci kupowaliby m4/3 zamiast np. E-620, to zaliczasz straty. Olympusowi nie jest wszystko jedno, konkurencja wewnątrz produktów jednej firmy to nie to, o co chodzi.
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Suchar gdzie ty tu widzisz konkurencję i czemu twierdzisz coś za Olympusa. Jak to potwierdzi Jacek, to ok, przyklasnę jestem w błędzie. Jednak ja nie widzę tu konkurencji. Na razie
    Inaczej mówiąc myślę że inżynierowie Olka to skalkulowali i przewidzieli.
    Większy asortyment zwiększa liczbę klientów
    Ostatnio edytowane przez zibi1303 ; 17.06.09 o 00:50
    /*...................*/

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Suchar gdzie ty tu widzisz konkurencję i czemu twierdzisz coś za Olympusa. Jak to potwierdzi Jacek, to ok, przyklasnę jestem w błędzie. Jednak ja nie widzę tu konkurencji. Na razie
    ? Odpowiadałem na Twojego posta, w którym piszesz, że Olympusowi nie zrobi różnicy, jeśli m4/3 odbierze część klienteli 4/3, bo to cały czas Olympus. Moim zdaniem zrobi. I nie twierdzę nic za Olympusa... to dotyczy każdej firmy, która coś produkuje. Nie rozumiem, co Jacek miałby potwierdzać.
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka