Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 60

Wątek: Olympus vs. Canon a może Nikon? :) Prośba o pomoc

| OlyJedi Awatar cadman
    Mieszka w
    Szczecinek
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Jeśli zaczynasz fotografowanie, to nie pchaj się w "lustro", nie daj sobie wmówić, że tylko lustrzanki robią dobre zdjęcia. Polecam tzw. lustrzankę hybrydową, np. Fujifilm S100fs. Będziesz miał świetny sprzęt na każdą okazję, aparat z jednym obiektywem uniwersalnym, od szerokiego kąta poczynając do długiego tele. Aparat ten ma stabilizację, zoomowanie ręczne jak w lustrzance, świetną kolorystykę, uchylny ekranik z podglądem na żywo. Aparat ma wygląd i ergonomię jak lustrzanki i słuszną wagę. Nie jest to zabawka. Będziesz miał możliwość po jakimś czasie sam ocenić na jakich ogniskowych fotografujesz najczęściej. Jeśli będziesz miał zacięcie, nauczysz się niemalże wszystkiego z obsługi sprzętu foto. Jeśli kiedyś przyjdzie Ci do głowy pomysł zakupu lustrzanki, to będziesz wiedział, czego tak właściwie Ci trzeba. Ten sprzęt robi naprawdę piękne foty. Ja "terminowałem" na Fuji S9500 (wcześniejszy model) nim wdepnąłem w "lustro". Po dwóch latach użytkowania E-500/E-1 z wielką przyjemnością oglądam swoje stare foty z Fuji. One mają w sobie to przysłowiowe "coś". Tęsknię za wygodą podróżowania z aparatem w niewielkiej torbie. Obecnie dźwigam na plecach ciężki plecak, niczym jakieś brzemię - efekt "wyścigu zbrojeń", czy jak kto woli "dążenia do doskonałości". Nie idź tą drogą!
    Czarny aparat z gorszego systemu
    Moja galeria: http://picasaweb.google.com/Cadman1959

Mieszka w
    radlin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Też ostatnio poleciłem znajomej to Fuji s 100fs , chciała lustro ale po rozmowie zdecydowała się na niego - bardzo go chwali i super kolory .... choć kosztuje sporo bo ponad 2000 pln. No i jak na hybryde nietypowe rozwiązanie pierścień zmiany ogniskowe na obiektywie - prawie jak lustrzanka ale nie ma gmerania z obiektywami -więc i syfu na matrycy brak .
    Ostatnio edytowane przez garnooh ; 4.06.09 o 22:43

| OlyJedi Awatar Piotr Grześ
    Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Kupujcie Canony i Nikony. To mówiłem ja Piotr Grześ - słaby amator fotograf.
    E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Aparaty typu Fuji 100 FS to nie hybrydy a "Ultra Zoomy". Hybryda oznacza połączenie a Fuji nie łączy niczego z niczym, poza dużym zoomem. To słowo może zarezerwujmy dla aparatów typu u4/3

Kolega potrzebuje aparat z większym zoomem do imprez motoryzacyjnych(ISO jak ISO ale ważniejsze jest chyba szkło - ja tam nigdy ponad 800 nie musiałem wychodzić). Polecanie kompaktu to niedźwiedzia przysługa, bo nie będą w stanie odpowiednio szybko łapać ostrości a i z jakością na tele raczej kiepsko. Mimo braku umiejętności w/w poleciłbym jednak lustrzankę.

Nie wiem skąd opinia, że lustrzanki to sprzęt skomplikowany i dla elity. Te czasy już minęły a jak nie zauważyliście, to warto zerknąć na nowe oferty producentów.

Co do samych aparatów:
    Canon - w tej cenie(około 2000zł) oferuje najmniej. Plastikowe body z plastikowymi obiektywami, które uznawane - nie bez powodu - są za najgorsze. Stabilizacja w obiektywach wydusi z Ciebie wiele złociszy w przyszłości.

Nikon - D 60 to mimo wszystko raczej nieporozumienie. D 500 poza lepszą jakością obrazu to dalej to samo. Filmowaniem się nie ma co podniecać, bo to max 15min w dodatku wszystko manualnie ustawiane co oznacza gigantyczne problemy z ostrością. Chyba, że filmujemy w bezruchu i najlepiej statyczne sceny. Ale to mimo wszystko przyzwoity sprzęt. No i to Nikon ^^

Olympus - Ciekawe, że nikt z dyskutantów nie zauważył opcji "może dopłacić do D5000?". Jeśli bowiem możesz dopłacić taką kwotę, to pojawia się tu świetna oferta: E-620 :]

Najszybszy AF w tym przedziale cenowym co nawet w testach zauważają. Aparat zdobył tytuł najlepszej amatorskiej lustrzanki i jak mało kiedy się z tym zgadzam. Bardzo dobra stabilizacja w korpusie=tańsze szkła. Dobra optyka startowa tzw. "Kit'owa", Aktualnie jedyny skuteczny system czyszczenia matrycy a to rzecz przydatna co widać po forach konkurencji Aparat w żaden sposób nie okrojony z silnika czy też funkcji. Przelicznik x2 zamiast x1,5 w ułatwi ci dostęp do teleobiektywów(tańsze/jaśniejsze/mniejsze - do wyboru ;p) co sprawdzi się w fotografii z większej odległości.

Stawiałbym na Olympusa nie dlatego, że ja mam ten system ale dlatego, że na prawdę warto. Na co dzień pracuję w sklepie foto, więc adnotację jakoby sprzedawcy nie wiedzieli co mają na półkach przyjąłem z radością ale zapewniam, że żaden klient z E-620 niezadowolony nie wrócił a sprzedałem tego modelu zdecydowanie więcej niż D5000.

ps. Jeśli jednak wybrałbyś Nikona, to też nie będzie zły wybór, bo prawdę mówiąc nie ma złych lustrzanek. Każda ma jakieś "za" ale i "przeciw". Użytkownicy Olympusa muszą w kółko słuchać jak to Nikon/Canon to jedyne dobre marki co wielu odstrasza i to największy 'problem' do przełknięcia ;D

pss. Na innym forum był kolega zastanawiający się na co wymienić Olympusa bo właśnie prowadzi portal o sporcie. Finalnie został z Olympusem ale skompletował odpowiednie obiektywy do odpowiedniego korpusu i nie narzeka z tego co widziałem.
    Ostatnio edytowane przez Lailonn ; 4.06.09 o 23:43

| OlyJedi Awatar heyahero
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Lailonn Zobacz posta
    Aparaty typu Fuji 100 FS to nie hybrydy a "Ultra Zoomy". Hybryda oznacza połączenie a Fuji nie łączy niczego z niczym, poza dużym zoomem. To słowo może zarezerwujmy dla aparatów typu u4/3
    A niby czemu to tak?
    "There's no such thing as free titties"

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Bo łączy możliwości lustrzanek(wymienna optyka, pełny manual, dobra matryca) z kompaktowymi wymiarami zwykłych cyfraków. Nie jest to ani zwykła cyfra ani lustro. Hybryda! Nie twierdzę, że to w 100% słuszne i jedyne rozumowanie ale dużo bliższe 'prawdy' niż zamiana nazwy Ultra Zoomy na Hybryda.

| OlyJedi Awatar maestro
    Mieszka w
    śląskie
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Lailonn Zobacz posta
    Bo łączy możliwości lustrzanek(wymienna optyka, pełny manual, dobra matryca) z kompaktowymi wymiarami zwykłych cyfraków. Nie jest to ani zwykła cyfra ani lustro. Hybryda! Nie twierdzę, że to w 100% słuszne i jedyne rozumowanie ale dużo bliższe 'prawdy' niż zamiana nazwy Ultra Zoomy na Hybryda.
    Całkiem sensowne

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    A może Fuji S100fs łączy w sobie ergonomię użytkowania lustrzanki z uniwersalnym niewymiennym obiektywem, brakiem lustra i mniejszą matrycą z kompaktów? Pasuje do pojęcia Hybryda?

Ultrazoom to np. SP-590.

| OlyJedi Awatar kazil
    Mieszka w
    Września Wlkp
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Tylko E - system !!!
    Oly RULEZ !
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    ... no chyba , że OM SYSTEM
    Ostatnio edytowane przez kazil ; 5.06.09 o 13:20 Powód: Automatyczne scalenie postów
    E-3 / FL 50R / Zuiko 50mm f2 / Zuiko 9-18mm /Zuiko 14-54mm / Zuiko 70-300mm
    www.kazilphoto.pl

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Jestem już raczej zdecydowany na lustrzankę W tej chwili mam Fuji S3500 :P Stary aparacik i trzeba się rozwijać Olympusy chyba będą robić gorsze fotki w nocy prawda? A to by mi się również przydało bo nie wszystkie imprezy moto są w dzień :P Sam nie wiem czego mi potrzeba