Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether
A widzisz, potem byś kupił i żałował, bo ktoś by Ci wmówił, że masz matrycę wielkości paznokcia, czy jak to ONI tam miauczą
Upraszczając:
Od wielkości matrycy (powierzchni) zależy ile można pikseli w nią władować. To logiczne. Od upakowania pikseli zależy czy na wyższym ISO (czułość, ale to chyba wiesz) będzie szum bardziej, czy mniej wyraźny zakładając, że matryce są wykonane w tej samej technologii. Z tego też powodu zwykle jest tak, że w 4/3, a więc w Olympusie także, szumy na wysokim ISO są nieco (ale tylko nieco) większe niż w APS-C/DX (np. Canon, Nikon, Sony), czy FX (zwane pełną klatką, a właściwie małym obrazkiem, który ma powierzchnię około 4 razy większą niż 4/3), ale na to Cię i tak nie stać obecnieSą tacy, co oglądają wycinki zdjęcia w skali 1:1 i ekscytują się poziomem szumu. Nie daj się w to wciągnąć, szkoda czasu i energii.
Druga kwestia zależna od rozmiaru matrycy to głębia ostrości. Im matryca większa tym mniejsza głębia. Czy wolisz mniejszą, czy większą, to już Twoje prywatne preferencje i nie daj sobie wmówić, że mniejsza GO to od razy piękna plastyka i piękne artystyczne zdjęcie. Takie poglądy głoszą beztalencia
Zalety mniejszej matrycy, to ostrość na brzegach kadru, mniejsze winietowanie i mniejsze obiektywy. No i mniejsza cena sensora
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez Dar-i-jush ; 4.06.09 o 12:45
zamiast canona 450d + kit przemyślNie będę ukrywał że nie chciałbym się w przyszłości spłukać na nowe obiektywy. Koszty są ważnym czynnikiem
CANON 30d + Canon EF 70-200 f/4.0 L USM
zamiast E 520 + dual kit przemyśl
OLYMPUS E 620 + jeśli zakupisz używke Olympus Zuiko Digital ED 50-200 f/2.8-3.5
proponuje zebyś zrobił test , weż canona , olympusa , nikona + kit
dziecko 2-4 lata i sprawdż w praktyce
i pokaż efekty![]()
Kup dobry kompakt.
Lustrzanke kupuj swiadomie wtedy nie bedziesz mial problemow z wyborem.
Nauczysz sie robic zdjecia, nauczysz sie wiecej o sprzecie to sam bedziesz wiedzial czego Ci w kompakcie brakuje (jesli zabraknie).
Jesli uparles sie na lustrzanke a sam nie wiesz dlaczego to kup najtansza, najmniej kasy w ten sposob stracisz, nie ma znaczenia czy olympus, canon czy sony.
Chyba kazdy najtanszy nawet dslr przerasta mozliwosciami to czego potrzebuje amator.
Ostatnio edytowane przez piotrek204 ; 4.06.09 o 12:32
ostatnio fociłem szybkie łodzie, focę bardzo szybkie samoloty. Nie mogę pod tym kątem narzeka na Olka ale....kiedyś wziąłem D50 z jakimś starym kitowym długim obiektywem. ciemny i bez silnika itd...Byłem wszoku jak ten zestaw się sprawował.
Wiedząc to, co wiem teraz, to do tego typu fotografii nie brałbym Olka ( niższych modeli )
Jednak mając na tapecie segment amatorski bez zacięcia do rozwoju i wydawania mamony na szkła wysokiej jakości, to w zasadzie każdy z tych modeli jest podobny. Olek zaoferuje najwięcej w optyce na początek.
Sebastian
www.sebastianlewandowski.pl
przydatna będzie funkcja sledzenia obiektua może przede wszystkim, fotki będę robił na imprezach motoryzacyjnych, zloty motomaniaków, zawody i takie tam
nie wiem czy nie lepiej mieć 300mm ,I nic szerokiego do tego? lol.
stojąc na zakręcie i czekając na obiekt pędzący 200km/h a mając 14-54 bał bym się o filtr i zasypanie piaskiem![]()
jeśli żle pisze niech wypowie sie osoba fotografująca takie imprezy , jakie szkiełka podpina i czy moje typy 30d i E620 to zły pomysł , tu potrzeba światła , AF ,pfs .![]()
Popatrz sobie do pierwszego postu:
Canon 30D z EF 70-200 f/4.0 L USM - jakieś 4k, przy czym 30D już tylko używany? Jakoś nie widzę tego 200~300mm u cioci na imieninach. Zawody? A i owszem, ale nie wiem, czy jest sens pakowania kogoś w sprzęt z wyższej półki, kto dopiero co miał w planach kupno kompaktu.
...kasa, umiejętności, rutyna...
Pozdrawiam
"There's no such thing as free titties"