Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 60

Wątek: Olympus vs. Canon a może Nikon? :) Prośba o pomoc

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez heyahero Zobacz posta
    PS2. I oby tak jak w moim przypadku, ktoś dowcipny z obsługi działu foto MM, czy innego Saturna, nie zrobił ci psikusa i nie podpiął do Nikona D5000 czujnika alarmu od dołu. A taki ma fajny ten wyświetlacz, no...
    Hehe, ja wywołałem alarm w MM testując sobie e-520.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    Only sony!
    Sony rulez.

| OlyJedi Awatar heyahero
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Magnesus Zobacz posta
    Hehe, ja wywołałem alarm w MM testując sobie e-520.
    Heh, alarmu nie było, ale za "cholewę" nie dało się z tym ekranem nic zrobić, jak tylko uchylić
    "There's no such thing as free titties"

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jerzu Zobacz posta
    Jak mówiłem jestem kompletnym amatorem i dopiero zaczynam więc zadam głupie pytanie a co to to o czym piszesz
    A widzisz, potem byś kupił i żałował, bo ktoś by Ci wmówił, że masz matrycę wielkości paznokcia, czy jak to ONI tam miauczą

Upraszczając:
    Od wielkości matrycy (powierzchni) zależy ile można pikseli w nią władować. To logiczne. Od upakowania pikseli zależy czy na wyższym ISO (czułość, ale to chyba wiesz) będzie szum bardziej, czy mniej wyraźny zakładając, że matryce są wykonane w tej samej technologii. Z tego też powodu zwykle jest tak, że w 4/3, a więc w Olympusie także, szumy na wysokim ISO są nieco (ale tylko nieco) większe niż w APS-C/DX (np. Canon, Nikon, Sony), czy FX (zwane pełną klatką, a właściwie małym obrazkiem, który ma powierzchnię około 4 razy większą niż 4/3), ale na to Cię i tak nie stać obecnie Są tacy, co oglądają wycinki zdjęcia w skali 1:1 i ekscytują się poziomem szumu. Nie daj się w to wciągnąć, szkoda czasu i energii.

Druga kwestia zależna od rozmiaru matrycy to głębia ostrości. Im matryca większa tym mniejsza głębia. Czy wolisz mniejszą, czy większą, to już Twoje prywatne preferencje i nie daj sobie wmówić, że mniejsza GO to od razy piękna plastyka i piękne artystyczne zdjęcie. Takie poglądy głoszą beztalencia

Zalety mniejszej matrycy, to ostrość na brzegach kadru, mniejsze winietowanie i mniejsze obiektywy. No i mniejsza cena sensora

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Dar-i-jush ; 4.06.09 o 12:45

| OlyJedi
    Mieszka w
    krk
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Nie będę ukrywał że nie chciałbym się w przyszłości spłukać na nowe obiektywy. Koszty są ważnym czynnikiem
    zamiast canona 450d + kit przemyśl

CANON 30d + Canon EF 70-200 f/4.0 L USM

zamiast E 520 + dual kit przemyśl

OLYMPUS E 620 + jeśli zakupisz używke Olympus Zuiko Digital ED 50-200 f/2.8-3.5

proponuje zebyś zrobił test , weż canona , olympusa , nikona + kit

dziecko 2-4 lata i sprawdż w praktyce

i pokaż efekty

S4INT
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez psemo Zobacz posta
    zamiast canona 450d + kit przemyśl

CANON 30d + Canon EF 70-200 f/4.0 L USM

zamiast E 520 + dual kit przemyśl

OLYMPUS E 620 + jeśli zakupisz używke Olympus Zuiko Digital ED 50-200 f/2.8-3.5
    I nic szerokiego do tego? lol.

piotrek204
    Gość
    Kup dobry kompakt.

Lustrzanke kupuj swiadomie wtedy nie bedziesz mial problemow z wyborem.
    Nauczysz sie robic zdjecia, nauczysz sie wiecej o sprzecie to sam bedziesz wiedzial czego Ci w kompakcie brakuje (jesli zabraknie).

Jesli uparles sie na lustrzanke a sam nie wiesz dlaczego to kup najtansza, najmniej kasy w ten sposob stracisz, nie ma znaczenia czy olympus, canon czy sony.
    Chyba kazdy najtanszy nawet dslr przerasta mozliwosciami to czego potrzebuje amator.
    Ostatnio edytowane przez piotrek204 ; 4.06.09 o 12:32

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    ostatnio fociłem szybkie łodzie, focę bardzo szybkie samoloty. Nie mogę pod tym kątem narzeka na Olka ale....kiedyś wziąłem D50 z jakimś starym kitowym długim obiektywem. ciemny i bez silnika itd...Byłem wszoku jak ten zestaw się sprawował.
    Wiedząc to, co wiem teraz, to do tego typu fotografii nie brałbym Olka ( niższych modeli )
    Jednak mając na tapecie segment amatorski bez zacięcia do rozwoju i wydawania mamony na szkła wysokiej jakości, to w zasadzie każdy z tych modeli jest podobny. Olek zaoferuje najwięcej w optyce na początek.

| OlyJedi
    Mieszka w
    krk
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    a może przede wszystkim, fotki będę robił na imprezach motoryzacyjnych, zloty motomaniaków, zawody i takie tam
    przydatna będzie funkcja sledzenia obiektu

I nic szerokiego do tego? lol.
    nie wiem czy nie lepiej mieć 300mm ,

stojąc na zakręcie i czekając na obiekt pędzący 200km/h a mając 14-54 bał bym się o filtr i zasypanie piaskiem

jeśli żle pisze niech wypowie sie osoba fotografująca takie imprezy , jakie szkiełka podpina i czy moje typy 30d i E620 to zły pomysł , tu potrzeba światła , AF ,pfs .

| OlyJedi Awatar heyahero
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    przydatna będzie funkcja sledzenia obiektu

nie wiem czy nie lepiej mieć 300mm ,

stojąc na zakręcie i czekając na obiekt pędzący 200km/h a mając 14-54 bał bym się o filtr i zasypanie piaskiem

jeśli żle pisze niech wypowie sie osoba fotografująca takie imprezy , jakie szkiełka podpina i czy moje typy 30d i E620 to zły pomysł , tu potrzeba światła , AF ,pfs .
    Popatrz sobie do pierwszego postu:
    Cytat Zamieszczone przez jerzu Zobacz posta
    Aparacik będzie mi służył do codziennego użytku, imprezy okolicznościowe itp., ale także, a może przede wszystkim, fotki będę robił na imprezach motoryzacyjnych, zloty motomaniaków, zawody i takie tam. Co doradzilibyście mi?
    Canon 30D z EF 70-200 f/4.0 L USM - jakieś 4k, przy czym 30D już tylko używany? Jakoś nie widzę tego 200~300mm u cioci na imieninach. Zawody? A i owszem, ale nie wiem, czy jest sens pakowania kogoś w sprzęt z wyższej półki, kto dopiero co miał w planach kupno kompaktu.

...tu potrzeba światła , AF ,pfs .
    ...kasa, umiejętności, rutyna...

Pozdrawiam
    "There's no such thing as free titties"