Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 82

Wątek: Na co zmienić E-510 ?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar wujek.samo.h
    Mieszka w
    Lublin, Poland, Poland
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    Twoje zabawki - Twoje pieniądze - Twój wybór. Najlepiej było by pobawić się produktami konkurencji i wybrać to co najbardziej Ci pasuję w kategorii ergonomii, funkcji i co najważniejsze generowanego obrazu (warto oceniać zestaw puszka+szkło). Ja 1,5 stałem przed wyborem: Nikon D80 + kit lub e510+ ZD 14-54. Wolałem zestaw z lepszym szkłem czyli z legendarnym 14-54 i jestem zadowolony (zwątpienie przeżyłem jedynie gdy Fuji S5 Pro był w śmiesznej cenie ok. 2.500, jednak kalkulując ile stracę na sprzedaży a ile zyskam wolałem zostać z Oly).
    MK

| OlyJedi
    Mieszka w
    Ostrzeszów
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kowalikster Zobacz posta
    Zresztą jak dla mnie Twoje posty szukają potwierdzenia że E3 naprawdę jest ci potrzebne - a wystarczy kupić lepsze niż kitowe szkła i 510 rozwinie skrzydła.
    Tu się zgodzę z dopiskiem, że to dotyczy każdego systemu bez wyjątku. Niezależnie co wybierzesz dobre, w miarę jasne szkło to podstawa.
    OMD-EM5 II + M. ZD 12-40mm f/2,8 und M.ZD 25 f1,8 + HLD8 oraz nadal E-30... ZD14-54, ZD50 Macro, ZD50-200SWD, ZD 9-18, ZD 14-45, EC-14, EC-20, EX-25, Sigma 30mm f/1,4 EX DC HSM, FL-50, 055X PRO B + 322RC

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    maestro wszystkie wymienione przez ciebie puszki,sa nowsze od E510 i z wyższego segmentu. Wybierz co Ci pasuje, ale pamiętaj że wizjer.
    Zarówno 40D, D90 czy E30 są nowszej generacji niż E510. E3 Ci odradzam i nie chodzi tu o pancerność. To aparat dla tych co dobrze wiedzą co chcą, a tacy się nie pytają o porady jak Ty. Ja bym osobiście z tej listy wykluczył D90 jest najsłabszy z tej trójki. Chyba że zastąpisz go D300, ale cena może Cię powalić. natomiast oba aparaty 40D i E30 powinny Cię zadowolić. do E30 możesz wsadzić ME-1 i będziesz miał wizjer jak w E3 prawie. Jak dla mnie to E30 jest faworytem i jak przyjdzie czas to on będzie następcą dla mnie.
    Pamiętaj że na na innych forach polecą Ci odpowiednio Nikona i Canon , albo SONY czy Pentaxa
    /*...................*/
    /* ...........................*/

pat.p
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303 Zobacz posta
    E3 Ci odradzam i nie chodzi tu o pancerność. To aparat dla tych co dobrze wiedzą co chcą, a tacy się nie pytają o porady jak Ty. Ja bym osobiście z tej listy wykluczył D90 jest najsłabszy z tej trójki. Chyba że zastąpisz go D300, ale cena może Cię powalić. natomiast oba aparaty 40D i E30 powinny Cię zadowolić. do E30 możesz wsadzić ME-1 i będziesz miał wizjer jak w E3 prawie. Jak dla mnie to E30 jest faworytem i jak przyjdzie czas to on będzie następcą dla mnie.
    Pamiętaj że na na innych forach polecą Ci odpowiednio Nikona i Canon , albo SONY czy Pentaxa
    Przepraszam, ale trochę namieszałeś.
    1. Jeśli wykluczasz E3, to nie rozumiem, czemu doradzasz (ewentualnie) D300. Jeśli E3 jest "dla tych, którzy wiedzą, czego chcą", D300 tym bardziej. Poza tym nie rozumiem trochę, co znaczy "wiedzą, czego chcą", od tego jest forum, żeby się troszkę dowiadywać/upewniać/weryfikować.

2. Na większości stron z testami D300 jest porównywane z d40, E30 przy nich troszkę niżej się plasuje jednak... A muszla oczna, to muszla, nie duży wizjer. Lepiej mieć duży wizjer, niż mały z muszlą. A "prawie" czyni czasem wielką różnicę .

3. Co do D90 - nie rozumiem Twojego osądu. Moim zdaniem jest to alternatywa dla D300, a Ken R. pisze, że to lepszy wybór dla amatora (ma możliwości odwzorowania obrazu takie jak D300, ma trochę okrojone funkcje i nie tak szczelną obudowę). Miałeś, pstrykałeś? Na pewno nie jest najsłabszy z tej trójki.

Pozdrawiam
    Pat

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    E3 - wykluczyłem ponieważ, z tego co czytam to jesteś początkującym fotografem amatorem. Już kilku widziałem rozczarowanych
    Napisałem że nie wiesz czego chcesz, bo nie wiesz czego oczekiwać i forum nie ma nic do tego. Wiedzę i doświadczenie zdobywa się latami. Jeśli Ci się zdaje że dzięki D300, czy Ex czy nawet D90 będziesz robił od razu lepsze foty to jesteś w błędzie.
    Jeżeli Ci się wydaje, że koledzy z forum od razu powiedzą ci co i jak i od razu będziesz robił piękne zdjęcia to też jesteś w błędzie.
    Słusznie zauważyłeś że to mój osąd. Miałem w rękach wszystkie te aparaty, jedne krócej inne dłużej i tak je oceniam. D300 nie jest tym bardziej dla zaawansowanych bo nie jest lepszy czy trudniejszy od E3. Ma tylko lepsze ISO powyżej tysiąca a mniej ficzerów od E3. D90 nie jest alternatywą dla D300, jest to półka niżej w Nikonie. Uszczelnienia w D300 nie próbuj porównywać z E3 (po prostu odradzam) D300 tego nie przeżyje prawdopodobnie. To mój osąd. Wybór jest Twój
    /*...................*/
    /* ...........................*/

pat.p
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303 Zobacz posta
    E3 - wykluczyłem ponieważ, z tego co czytam to jesteś początkującym fotografem amatorem. Już kilku widziałem rozczarowanych
    Napisałem że nie wiesz czego chcesz, bo nie wiesz czego oczekiwać i forum nie ma nic do tego. Wiedzę i doświadczenie zdobywa się latami. Jeśli Ci się zdaje że dzięki D300, czy Ex czy nawet D90 będziesz robił od razu lepsze foty to jesteś w błędzie.
    Jeżeli Ci się wydaje, że koledzy z forum od razu powiedzą ci co i jak i od razu będziesz robił piękne zdjęcia to też jesteś w błędzie.
    Słusznie zauważyłeś że to mój osąd. Miałem w rękach wszystkie te aparaty, jedne krócej inne dłużej i tak je oceniam. D300 nie jest tym bardziej dla zaawansowanych bo nie jest lepszy czy trudniejszy od E3. Ma tylko lepsze ISO powyżej tysiąca a mniej ficzerów od E3. D90 nie jest alternatywą dla D300, jest to półka niżej w Nikonie. Uszczelnienia w D300 nie próbuj porównywać z E3 (po prostu odradzam) D300 tego nie przeżyje prawdopodobnie. To mój osąd. Wybór jest Twój

Pomyłka. Ja już wybrałem, więc Twoja odpowiedź powinna być adresowana do Autora wątku.
    Po drugie - kolega nie pytał jak robić ładniejsze zdjęcia, tylko co kupić. Pytanie trafiło do odpowiedniej działki ("Co kupić?"). Więc zasługuje na odpowiedź, a nie O.P.R.
    Dalej uważam, że Twoja odpowiedź obarczona jest dużą dozą subiektywizmu, do tego w przypadku osądu D90 nieuzasadnionego.
    Po trzecie - pierwsze słyszę, żeby stopień skomplikowania był równoznaczny ze stopniem "profesjonalizmu". Znam wielu profesjonalistów, którzy posługują się D300 jako pełnoprawnym narzędziem. "Tylko" lepsze ISO powyżej 1000 to czasem podstawowy argument przesądzający o wyborze puszki.

A poza tym - nie przesadzajmy z tą ciernistą drogą doświadczeń i latami zdobywanej wiedzy tajemnej. Chodzi przede wszystkim o frajdę, radość robienia zdjęć - największą sztuką według mnie jest umiejętność zachowania tej radości podczas lat obcowania z fotografowaniem i nie uleganie zgorzkniałości. Dookoła zawsze są lepsi od nas, a niektórzy robią postępy w tak oszałamiającym tempie, że należy tylko podziwiać.

Pozdrawiam serdecznie

Pat

| OlyJedi Awatar marder
    Mieszka w
    GDYNIA
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Maestro - kup 14-54 i zobaczysz czy ci wystarcza
    Jak tak, to później e-30/e-3 i będzie super
    Ja mam 14-54 i 40-150 i doszedłem do wniosku,że nie zmienię systemu a puszkę wezmę nową, bo z e-3/e-30 te szkłą dają radę i to bardzo

| OlyJedi Awatar maestro
    Mieszka w
    śląskie
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pat.p Zobacz posta
    Przepraszam, ale trochę namieszałeś.
    1. Jeśli wykluczasz E3, to nie rozumiem, czemu doradzasz (ewentualnie) D300. Jeśli E3 jest "dla tych, którzy wiedzą, czego chcą", D300 tym bardziej. Poza tym nie rozumiem trochę, co znaczy "wiedzą, czego chcą", od tego jest forum, żeby się troszkę dowiadywać/upewniać/weryfikować.

2. Na większości stron z testami D300 jest porównywane z d40, E30 przy nich troszkę niżej się plasuje jednak... A muszla oczna, to muszla, nie duży wizjer. Lepiej mieć duży wizjer, niż mały z muszlą. A "prawie" czyni czasem wielką różnicę .

3. Co do D90 - nie rozumiem Twojego osądu. Moim zdaniem jest to alternatywa dla D300, a Ken R. pisze, że to lepszy wybór dla amatora (ma możliwości odwzorowania obrazu takie jak D300, ma trochę okrojone funkcje i nie tak szczelną obudowę). Miałeś, pstrykałeś? Na pewno nie jest najsłabszy z tej trójki.

Pozdrawiam
    Pat
    Jesten na tak.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez pat.p Zobacz posta
    Pomyłka. Ja już wybrałem, więc Twoja odpowiedź powinna być adresowana do Autora wątku.
    Po drugie - kolega nie pytał jak robić ładniejsze zdjęcia, tylko co kupić. Pytanie trafiło do odpowiedniej działki ("Co kupić?"). Więc zasługuje na odpowiedź, a nie O.P.R.
    Dalej uważam, że Twoja odpowiedź obarczona jest dużą dozą subiektywizmu, do tego w przypadku osądu D90 nieuzasadnionego.
    Po trzecie - pierwsze słyszę, żeby stopień skomplikowania był równoznaczny ze stopniem "profesjonalizmu". Znam wielu profesjonalistów, którzy posługują się D300 jako pełnoprawnym narzędziem. "Tylko" lepsze ISO powyżej 1000 to czasem podstawowy argument przesądzający o wyborze puszki.

A poza tym - nie przesadzajmy z tą ciernistą drogą doświadczeń i latami zdobywanej wiedzy tajemnej. Chodzi przede wszystkim o frajdę, radość robienia zdjęć - największą sztuką według mnie jest umiejętność zachowania tej radości podczas lat obcowania z fotografowaniem i nie uleganie zgorzkniałości. Dookoła zawsze są lepsi od nas, a niektórzy robią postępy w tak oszałamiającym tempie, że należy tylko podziwiać.

Pozdrawiam serdecznie

Pat
    Rewelacja - super podejście Rep +
    Ostatnio edytowane przez maestro ; 19.05.09 o 18:01 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wadowice/manchester
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    miałem bardzo podobny dylemat co autor wątku. Z tym, że ja porównywałem moją e-420 do d80 mojego brata i moglem zobaczyć różnicę w zdjęciach. Różnica jak dla mnie była ogromna. Oczywiście nie chodzi o kadry itp. Zdjęcia wykonane Nikonem sa gładsze, ładniejsze i kolory jakieś głębsze. Czytałem(i nadal czytam) trochę czasopism, gdzie widac różnicę z szumami i całą resztą. Postanowiłem pójść do sklepu fotograficznego i przeglądnąć co tam jest. Canonów nie lubię z błahego powodu, ale nie będę o tym mówił. Zostal mi tylko Nikon i Sony. Wziąłem do ręki i Sony jakieś takie plastikowe. Nikon natomiast trzyma się super. Patrzyłem na model d90 i zrobił na mnie nie lada wrażenie z szybkością no i oczywiście wyglądem zdjęć. Popatrzyłem na półki i znalazłem e-30 Olympusa. Spróbowałem z moim 12-60swd i tylko uśmiechnąłem się do siebie Obiektyw dostał speeda i byłem pod wrażeniem. Pomyslałem, ze może spróbuje podpiąć jeszcze pod e-3 i wtedy juz wiedziałem, ze nie opłaca mi się wszystkiego wyprzedawać po to by kupić d90 z kitem.
    Lepiej dozbierać i mieć coś porządnego(e30/e3) niż tracić kasę na różnicy za jaką kupiłeś sprzęt a sprzedażą jako second hand oraz na dopłacie do nowego cacka.
    pozdrawiam

| OlyJedi Awatar maestro
    Mieszka w
    śląskie
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    chciałem jeszcze kilku osobom kliknąć rep+, w ramach wdzięczności za konkretne odpowiedzi ale niestety nie dało się, można najwyraźniej tylko raz w jednym wątku.... Szkoda, bo czasem może być pomocnych kilka odpowiedzi różnych osób.

w każdym bądź razie dziękuję wszystkim za pomocne odpowiedzi, zwłaszcza kolegi wyżej, który postanowił zostać w E-systemie
    Niestety nia mam takiego porównania z innym systemem, a szkoda, bo pewnie byłoby mi łatwiej podjąć decyzję. Mogę jedynie w sklepach "pomacać" ten czy inny korpus, a to nie to samo.

Postanawiam poczekać na jakąs promocje E-30, bądź E-3 - na dzień dzisiejszy ceny Olympusa są sporo przesadzone w porównaniu do konkurencyjnego sprzętu i jego możliwości.
    Szkoda że E-30 nie został wyposażony w wizjer z E-3 - tu (w E3) już jest to rozwiązane takie jakie być powinno, tu jednak producent zapewne chciał zaakcentować tym mniejszym wizjerem rożnicę w klasie sprzętu, a szkoda bo konkurencja właśnie w tej klasie co E-30 oferuje więcej i to już dużo wcześniej, jak to jest w przypadku C40D.

moja końcowa teza:
    W E-systemie nie jest tak jak powinno być. Gdyby w E-systemie było tak różowo, to użytkownicy tego systemu nie chcieliby uciekać do rozwiązań konkurencyjnych firm. ... no cóż, ale jakoś z tym trzeba żyć.
    Ktoś posiadając 10 tys. zł i idąc z tą kwotą do sklepu po nowy aparat chcąc kupić zaawansowany sprzęt wysokiej klasy nie kupi Olympusa bo:
    1) cena odstrasza
    2) w tej cenie konkurencja oferuje więcej jeśli chodzi o możliwości samego body i większy wybór systemowych obiektywów
    3) nikt ze sprzedających nie poleci Olympusa, no chyba że budżet wynosi 2500 to wtedy E-520 w dual kicie jest chyba często oprócz oferty Sony polecanym zestawem.
    Ostatnio w saturnie jak oglądałem E-30 i E-3 to gość patrzył na mnie jak na idiotę bo za niższą cenę był Canon 50D, Nikon D90, Canon 40D i nie mógł zrozumieć co takiego interesującego jest w tych Olympusach
    Ostatnio edytowane przez maestro ; 19.05.09 o 19:21