Zauważyłem, że z systemu wychodzą najczęściej ludzie, którzy nie robią zdjęć, a przynajmniej ich nie publikują. Oczywiście może to kwestia tego, że źle się czują ze swoją starą lustrzanką i mają nadzieję, że z nową będzie lepiej.
Dzięki za konkretnę odpowiedź. Ta musza oczna, o której piszesz jest w ofercie olympusa - tzn. nigdy tego nie spotkałem i w zasadzie nie wiem na czym to polega, ale cieszę się że podsunąłeś mi taki pomysł bo w ogóle nie brałem takiego rozwiązania pod uwagę.
Tak, zgadza się napisałem dość nieprecyzyjnie.
Jakość zdjęć z E510 jest dla mnie zadowalająca. Wykonanie i ergonomia tego modelu również - E-30 i E-3 to już dużo większe konstrukcje, a przy tym cięższe, a to już niekoniecznie jest atutem. Brakuje mi w E510 większego wizjera, sprawniejszego AF (choć to może w dużej mierze wina posiadanych obiektywów) i przydałby się tryb seryjny 5 klatek/sek. Gdyby wyszedł model wielkości E510/520 z większym wizjerem chociaż z takim jak w E-30 - choć ten z E3 jest idealny - to byłoby świetnie.
Oprócz zestawu obiektywów kitowych jestem w posiadaniu ZD 50 mm f 2.0 - działa trochę wolno z E510 (nie wiem czy wymiana body by coś zmieniła? ), ale rezultaty w postaci zdjęć są satysfakcjonujące.
Nie zakładałbym wątku gdybym miał do wydania na sprzęt np. 30 tys. zł bo wtedy wiedziałbym co kupić i z jakimi obiektywami![]()
Nie będę cytował poszczególnych zdań Twojej wypowiedzi ale wychodzi na to, że nie wiesz co ci da zmiana puszki np. na e3 oprócz większego wizjera (problem do rozwiązania poprzez wspomnianą muszę, masz powiększenie 1,2 na muszli me1) i większej ilości klatek/s w serii.
Wychodzi przy tym nieznajomość akcesoriów jakie możesz wykorzystać w systemie, akcesoria zwiększają możliwości danej puszki.
Zresztą jak dla mnie Twoje posty szukają potwierdzenia że E3 naprawdę jest ci potrzebne - a wystarczy kupić lepsze niż kitowe szkła i 510 rozwinie skrzydła.
PS. Kolegom, którzy są niezgodni z moimi poglądami proponuję dodać mnie do ignorowanych a nie sypać od razu -rep.
Maestro, jest podstawowa zasada
nie pyta sie na forum olka o to jakie body innej firmy ci moga polecic
ja bym na twoim miejscu bral nikona d90
do 510 nie ma w ogole porownania
a i obiektywow masz do wyboru do koloru z nikona, tamrona, sigmy, tokiny
i sam zauwazyles ze konkurencja jest tansza od olympusa
kiedys olek odstawal jakoscia obrazu ale przynajmniej nadrabial cena oraz funckonalnoscia
a teraz nie dosc ze odstaje z jakoscia, inni funkcjonalnosc zdazyli nadgonic to ceny ma jeszcze wyzsze
Ostatnio edytowane przez Marcin510 ; 18.05.09 o 17:53
Pozwolę się nie zgodzić. Romans z Olkiem rozpocząłem od E-330, był też E-510 a obecnie jest E-30 + rezerwowy E-330 i... AF E-330 jest wolny, nieco szybszy był AF E-510 ale dopiero o AF E-30 można powiedzieć, że jest komfortowo szybki. ZD 14-54 śmiga z tym body aż miło i nieporównywalnie szybciej niż ze starszymi braćmi. Nawet ślimacze ZD 50 macro dostało skrzydeł. Co do kitowego 14-42 nie wypowiem się, nigdy nie zagościło u mnie na E-510, dosyć szybko; mając jeszcze tylko E-330; kit wymieniłem na 14-54 z czego byłem zawsze zadowolony. Obecnie gdybym miał wymieniać kitowe szkło z pewnością byłby to ZD12-60SWD. Nie mam porównania do E-3; nigdy nie miałem go w rękach, mam natomiast porównanie z 40D kumpla. Z pewnością wizjer E-3 a tymbardziej 40D jest tam większy i bardziej komfortowy ale z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że wizjer E-30 jest stosunkowo duży i wygodny. Różnica pomiędzy wizjerem E-510 i E-30 jest wyraźnie odczuwalna. Czasem jak mam jeszcze okazję zerknąć w wizjer E-510 (aparacik wylądował u mojej przyjaciółki) to sam się dziwię, że wytrzymałem z tym światełkiem w tunelu cały rok![]()
OMD-EM5 II + M. ZD 12-40mm f/2,8 und M.ZD 25 f1,8 + HLD8 oraz nadal E-30... ZD14-54, ZD50 Macro, ZD50-200SWD, ZD 9-18, ZD 14-45, EC-14, EC-20, EX-25, Sigma 30mm f/1,4 EX DC HSM, FL-50, 055X PRO B + 322RC