Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 82

Wątek: Na co zmienić E-510 ?

pat.p
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez kowalikster Zobacz posta
    J
    Dla mnie, amatora, wejście w system to związek na kilka lat.
    Każdy ma swoje zdanie. Dla mnie, amatora, nie każde wejście musi się kończyć związkiem...

darkelf
    Gość
    Zauważyłem, że z systemu wychodzą najczęściej ludzie, którzy nie robią zdjęć, a przynajmniej ich nie publikują. Oczywiście może to kwestia tego, że źle się czują ze swoją starą lustrzanką i mają nadzieję, że z nową będzie lepiej.

| OlyJedi Awatar sam13
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pat.p Zobacz posta
    nie każde wejście musi się kończyć związkiem...
    Z tym sie zgodzę w 100 procentach

| OlyJedi Awatar maestro
    Mieszka w
    śląskie
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sam13 Zobacz posta
    Nie dziw sie ze dostajesz takie odpowiedzi, które tak naprawdę wcale nei muszą byc dowcipem.

Piszesz o szybszym AF a można wnioskowac że tej 510-tki używasz z kitem. Zamień obiektyw na 14-54 i wtedy zobaczysz różnicę w AF. Piszesz o małym wizjerze - hym... zamiast kupować do tego celu E-3 to proponuje musze oczną - uwierz wyjdzie Cię znacznie taniej. Co do zdjęć seryjnych to o jakiej ilości myślisz która Cię zadowoli?

Jeżeli chcesz konkretnej odpowiedzi to musisz zadawać konkretne pytania a wtedy myślę że na pewno część osób odpowie tak że Cię to zadowoli.
    Dzięki za konkretnę odpowiedź. Ta musza oczna, o której piszesz jest w ofercie olympusa - tzn. nigdy tego nie spotkałem i w zasadzie nie wiem na czym to polega, ale cieszę się że podsunąłeś mi taki pomysł bo w ogóle nie brałem takiego rozwiązania pod uwagę.

Tak, zgadza się napisałem dość nieprecyzyjnie.

Jakość zdjęć z E510 jest dla mnie zadowalająca. Wykonanie i ergonomia tego modelu również - E-30 i E-3 to już dużo większe konstrukcje, a przy tym cięższe, a to już niekoniecznie jest atutem. Brakuje mi w E510 większego wizjera, sprawniejszego AF (choć to może w dużej mierze wina posiadanych obiektywów) i przydałby się tryb seryjny 5 klatek/sek. Gdyby wyszedł model wielkości E510/520 z większym wizjerem chociaż z takim jak w E-30 - choć ten z E3 jest idealny - to byłoby świetnie.
    Oprócz zestawu obiektywów kitowych jestem w posiadaniu ZD 50 mm f 2.0 - działa trochę wolno z E510 (nie wiem czy wymiana body by coś zmieniła? ), ale rezultaty w postaci zdjęć są satysfakcjonujące.

Nie zakładałbym wątku gdybym miał do wydania na sprzęt np. 30 tys. zł bo wtedy wiedziałbym co kupić i z jakimi obiektywami

kowalikster
    Gość
    Nie będę cytował poszczególnych zdań Twojej wypowiedzi ale wychodzi na to, że nie wiesz co ci da zmiana puszki np. na e3 oprócz większego wizjera (problem do rozwiązania poprzez wspomnianą muszę, masz powiększenie 1,2 na muszli me1) i większej ilości klatek/s w serii.
    Wychodzi przy tym nieznajomość akcesoriów jakie możesz wykorzystać w systemie, akcesoria zwiększają możliwości danej puszki.
    Zresztą jak dla mnie Twoje posty szukają potwierdzenia że E3 naprawdę jest ci potrzebne - a wystarczy kupić lepsze niż kitowe szkła i 510 rozwinie skrzydła.

PS. Kolegom, którzy są niezgodni z moimi poglądami proponuję dodać mnie do ignorowanych a nie sypać od razu -rep.

EuroLiberty
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez pat.p Zobacz posta
    Każdy ma swoje zdanie. Dla mnie, amatora, nie każde wejście musi się kończyć związkiem...
    Buhahahaahahahahahahaha (cool)

pat.p
    Gość
    PS. Kolegom, którzy są niezgodni z moimi poglądami proponuję dodać mnie do ignorowanych a nie sypać od razu -rep.
    Choć z poglądami na wejście/wyjście się nie zgodziłem - niczym nie sypałem.

Pozdrawiam
    Pat

qbic
    Gość
    Nie przejmuj się, tylko luzerzy rozdają minusy

Marcin510
    Gość
    Maestro, jest podstawowa zasada

nie pyta sie na forum olka o to jakie body innej firmy ci moga polecic

ja bym na twoim miejscu bral nikona d90
    do 510 nie ma w ogole porownania
    a i obiektywow masz do wyboru do koloru z nikona, tamrona, sigmy, tokiny

i sam zauwazyles ze konkurencja jest tansza od olympusa

kiedys olek odstawal jakoscia obrazu ale przynajmniej nadrabial cena oraz funckonalnoscia
    a teraz nie dosc ze odstaje z jakoscia, inni funkcjonalnosc zdazyli nadgonic to ceny ma jeszcze wyzsze
    Ostatnio edytowane przez Marcin510 ; 18.05.09 o 17:53

| OlyJedi
    Mieszka w
    Ostrzeszów
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sam13 Zobacz posta
    Piszesz o szybszym AF a można wnioskowac że tej 510-tki używasz z kitem. Zamień obiektyw na 14-54 i wtedy zobaczysz różnicę w AF. Piszesz o małym wizjerze - hym... zamiast kupować do tego celu E-3 to proponuje musze oczną - uwierz wyjdzie Cię znacznie taniej. Co do zdjęć seryjnych to o jakiej ilości myślisz która Cię zadowoli?
    Pozwolę się nie zgodzić. Romans z Olkiem rozpocząłem od E-330, był też E-510 a obecnie jest E-30 + rezerwowy E-330 i... AF E-330 jest wolny, nieco szybszy był AF E-510 ale dopiero o AF E-30 można powiedzieć, że jest komfortowo szybki. ZD 14-54 śmiga z tym body aż miło i nieporównywalnie szybciej niż ze starszymi braćmi. Nawet ślimacze ZD 50 macro dostało skrzydeł. Co do kitowego 14-42 nie wypowiem się, nigdy nie zagościło u mnie na E-510, dosyć szybko; mając jeszcze tylko E-330; kit wymieniłem na 14-54 z czego byłem zawsze zadowolony. Obecnie gdybym miał wymieniać kitowe szkło z pewnością byłby to ZD12-60SWD. Nie mam porównania do E-3; nigdy nie miałem go w rękach, mam natomiast porównanie z 40D kumpla. Z pewnością wizjer E-3 a tymbardziej 40D jest tam większy i bardziej komfortowy ale z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że wizjer E-30 jest stosunkowo duży i wygodny. Różnica pomiędzy wizjerem E-510 i E-30 jest wyraźnie odczuwalna. Czasem jak mam jeszcze okazję zerknąć w wizjer E-510 (aparacik wylądował u mojej przyjaciółki) to sam się dziwię, że wytrzymałem z tym światełkiem w tunelu cały rok
    OMD-EM5 II + M. ZD 12-40mm f/2,8 und M.ZD 25 f1,8 + HLD8 oraz nadal E-30... ZD14-54, ZD50 Macro, ZD50-200SWD, ZD 9-18, ZD 14-45, EC-14, EC-20, EX-25, Sigma 30mm f/1,4 EX DC HSM, FL-50, 055X PRO B + 322RC