Były użytkownik e-systemu. Obecnie Nikon.
http://foto.moon.pl/uzytkownik/2007
Ja mogę się też przyłączyć do waszych doświadczeń. Przysłona sie przymyka ale na tyle mało, że nie zauważyłem ażeby miało to jakiś istotny wpływ na GO.
Ja mam E-520 i też wybrałem 14-54 zamiast 12-60 choć miałem kasę na 12-60. Niczego nie żałuję, a zaoszczędzone pieniądze wydam na kolejny obiektyw. Będzie to 9-18.
Nie wiem czy to już było i czy ktoś już z was prubował tego patentu z robieniem zdjęć z wciśniętym release button.
http://forums.dpreview.com/forums/re...hread=31310499
Mi tam z pobieżnych testów wychodzi jakieś 0.3 ev jaśniej na 14mm w 14-54 czyli pewnie jakieś f2.5, niewielka różnica ale czasem może się przydać![]()
Właśnie przeprowadziłem sobie test:
E3+1454 14mm tryb M iso200 2.8 1/15s 0EV
ten sam kadr z odłączoną komunikacją
E3+1454 14mm tryb M iso160 f/? 1/15s 0EV
Sama automatyka wycenia odłączenie obiektywu na +0.3EV (skompensowałem to poprzez zmianę iso na drugim zdjęciu), jednak jak się popatrzy w histogram to drugie zdjęcie jest jednak zdecydowanie jaśniejsze (choć nie ryzykowałbym stwierdzenia, że to kolejne +0.3EV). Wynikałoby więc z tego, że odłączone 1454 na szerokim kącie ma światłosiłę na poziomie f/2.2-2.5.
Ostatnio edytowane przez format ; 17.03.09 o 12:32
C5D 1740L 50/1.4 70200/2.8 Nissin Di866
formaciany fotoblog .:. fotoziutek
"TruePic V+ (..) redukuje (..) efekt mory, które niekorzystnie wpływają na jakość obrazu w gorszych systemach"
fotki wstawie dopiero za tydzien (nie mam jak z pda z gor) ale jesli ktos zastanawia sie nad przesiadka z kita na 14-54 to zdecydowanie polecam! AF, jasnosc, ergonomia - rewelacja! Pierscien zmiany ogniskowej spokojnie obsluguje nawet w rekawicach narciarskich! To samo w 14-42 bez szans.no i jak fajnie rysuje. Powiem szczerze iz kupujac E420 mialem w glowie zakodowane, ze to "prawie lustrzanka" ale po podpieciu 14-54 robi sie z tego fajna maszyna! No i wazy prawie nic w sumie![]()
Od wczoraj posiadam ZD 14-54 do mojego E-510. Nie byłem pewny co do zmiany z kita, ale muszę przyznać, że różnica w jakości zdjęć jest widoczna.
Wygodniej się też trzyma cały zestaw. Tzn ja na 14-42 na czasie 1/30 miałem problem z nieporuszeniem zdjęcia a tutaj nawet 1/10. Nie za bardzo jeszcze wiem na jakiej przesłonie rysuje najlepiej ale wszystko w swoim czasie![]()
Naprawdę wszystkim polecam, nie warto inwestować 1000zł więcej w ZD 12-60 różnica jakości właściwie nie zauważalna a cena i waga robi swoje...
I czy za takie drobiazgi warto dopłacać, zwłaszcza gdy fotografia to hobby a nie praca.![]()
Witam! Może ktoś doświadczony podzieliłby się doświadczeniami z użytkowania szkieł 14-54 i 12-60. To drugie jest właściwie dwa razy droższe od pierwszego i nie wiem, czy przekłada się to na jakość zdjęć, a jeżeli tak, to w jakim stopniu. Chciałbym kiedyś wykorzystać jeden z tych obiektywów w E-510 i jestem również ciekawy, co te obiektywy dają w porównaniu z kitowymi. Pozdrawiam!
woj