Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Utopiłem E-510 plus 2 obiektywy na 1-majowym spływie

| OlyJedi Awatar Kaleb_82
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Polecam tlenek fosforu (V) do dostania w każdej aptece .

A tak serio kiedyś na laborkach próbowaliśmy otworzyć eksykator z P2O5 i tak wyssało całą wilgoć, że trzeba było niestety użyć młotka.
    sprzęt: mózg + obskur(n)a kamera

kowalikster
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Dzisiaj chyba, elektronika we wszystkim co nie jest do użytku "wewnętrznego" (w domu) a więc i w aparatach fotograficznych, jest pokrywana specjalną powłoką ochronną.
    No niestety tak kolorowo nie jest. Pracowałem w serwisie telefonów GSM i rzeczywiście są tam powłoki, ale one działają jedynie na lekkie zawilgocenia np. wejście w zimie do domu ze spaceru i lekkie osadzenie się pary wodnej. Nawet lekko większa większa wiglotność potrafi był zabójcza.

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Ja bym się o samą elektronikę nie obawiał. Dzisiaj chyba, elektronika we wszystkim co nie jest do użytku "wewnętrznego" (w domu) a więc i w aparatach fotograficznych, jest pokrywana specjalną powłoką ochronną. Gorzej z przyciskami, przełącznikami i z elementami mechanicznymi. Każda woda pozostawia osad, pytanie tylko, czemu bardziej on zaszkodzi- korpusowi czy obiektywom ((silniczki?). Jest szansa, że woda nie zdążyła spenetrować wnętrza obiektywów, lustra, migawki i pryzmatu. MZ, aparat powinien ruszyć po 24-ro godzinnym suszeniu. Wtedy ocenisz szkody.
    Bede suszyl do srody bo potem ma przyjsc deszcz i okno nie bedzie dobrym miejscem. 24 godz. to chyba za malo. Na koniec wrzuce to do jakiegos pojemnika z zelkami.

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kowalikster Zobacz posta
    No niestety tak kolorowo nie jest. Pracowałem w serwisie telefonów GSM i rzeczywiście są tam powłoki, ale one działają jedynie na lekkie zawilgocenia np. wejście w zimie do domu ze spaceru i lekkie osadzenie się pary wodnej. Nawet lekko większa większa wiglotność potrafi był zabójcza.
    Moja komórka wytrzymała kilka godzin w śniegu, a potem zaparowanie jak ją wniosłem z powrotem do środka. Nawet nie wyciągałem baterii (bo mi na niej jakoś specjalnie nie zależało). Także pewnie zależy od modelu jak są zabezpieczone.
    Zaparowanie ogólnie jest groźniejsze niż zalanie wodą, bo parze łatwiej dostać się do środka niż wodzie w stanie płynnym.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Jeszcze jedno pytanie:
    gdzie wlozyc sprzet z tymi woreczkami zelowymi, do jakiegos kartonowego pudelka czy do worka foliowego szczelnie zamknietego?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    do worka foliowego szczelnie zamkniętego

oczywiście jeśli woreczki były już używane powinieneś je wyprażyć w temperaturze przynajmniej 80-90 stopni.
    Ostatnio edytowane przez dzemski ; 4.05.09 o 12:51

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    wszystko OK ale co jeśli kropla wody popłynęła po matrycy? Nie zostawi śladu?
    mente et malleo

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez marecki Zobacz posta
    wszystko OK ale co jeśli kropla wody popłynęła po matrycy? Nie zostawi śladu?
    Matrycę możesz wyczyścić, jeśli woda odparowując zostawi jakiś brud. Użytkownicy innych systemów robią to często.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dzemski Zobacz posta
    do worka foliowego szczelnie zamkniętego

oczywiście jeśli woreczki były już używane powinieneś je wyprażyć w temperaturze przynajmniej 80-90 stopni.
    Woreczki z zelem? A w mikrofali wystarczy?

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez puchan Zobacz posta
    Woreczki z zelem? A w mikrofali wystarczy?
    No nie wiem, może je rozwali (jak jajko albo kiełbasę)? Wsadziłbym jednak do piekarnika.
    Cytat Zamieszczone przez kowalikster Zobacz posta
    Pracowałem w serwisie telefonów GSM i rzeczywiście są tam powłoki, ale one działają jedynie na lekkie zawilgocenia np. wejście w zimie do domu ze spaceru i lekkie osadzenie się pary wodnej. Nawet lekko większa większa wiglotność potrafi był zabójcza.
    Kilka lat temu, komórka mi wpadła do wody. Była bez żadnego pokrowca. Po wysuszeniu, działała dalej. Musiałem tylko naprawić akumulator. Zeżarło połączenie ogniw (dobrze, że obudowa aku była klejona silikonem a nie porządnym klejem )
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA