Strona 30 z 37 PierwszyPierwszy ... 202829303132 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 362

Wątek: RAW

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Syd Barrett Zobacz posta
    no i wlasnie w tym sek, ze nie. dng czyta szybko, cr2 tez ale ani orfow z 330, jak i skompresowanych z 520 juz nie
    Kompresowane w E-520 są tylko dane z matrycy.
    Nagłówek (ok kilkaset kB) czyli tam gdzie siedzi ten JPG nie jest kompresowany.
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

| OlyJedi Awatar zbyma72age
    Mieszka w
    Tarnowo Podgórne
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zbyma72age Zobacz posta
    24 marca 2009r Olympus wydał OLYMPUS kodek RAW 32bit i 64bit.
    http://www.olympus.co.jp/en/support/...w_codec_dl.cfm
    Programem służący do importu i wyświetlania zdjęć w formacie RAW (.orf) pochodzących z cyfrowych aparatów fotograficznych firmy Olympus. Program jest przeznaczony dla Windows Vista lub Windows XP, obsługuje następujące modele aparatów Olympusa:
    E-1, E-3, E-300, E-330, E-400, E-410, E-420, E-500, E-510, E-520, E-620, E-10, E-20, E-30 C-70 ZOOM,
    C-5050ZOOM, C-5060 Wide Zoom, C-7070 Wide Zoom, C-8080 Wide Zoom, SP-310, SP-320, SP-350, C-5050ZOOM, C-5060 Wide Zoom C-7070 Wide Zoom C-8080 Wide Zoom, SP-310, SP-320, SP-350,
    SP-500UZ, SP-510UZ, SP-550UZ, SP-560UZ, SP-565UZ, SP-570UZ SP-500UZ, SP-510UZ, SP-550UZ, SP-560UZ, SP-565UZ, SP-570UZ
    Pozdrawiam
    Podaję uzupełniającą informacje Olympusa:
    System Requirements:
    Windows XP Professional z dodatkiem Service Pack 3
    Uwaga(1)
    (1) Windows XP 64bit Edition is not supported.

Windows XP 64bit Edition nie jest obsługiwany.
    Zdjęcia w formacie RAW mogą nie być wyświetlane przy użyciu Eksploratora w systemie Windows XP. Musisz mieć jakiekolwiek aplikacje, które używają WIC (Windows Imaging Component), takich jak Windows Live Photo Gallery, aby wyświetlić zdjęcia w formacie RAW.
    Pozdrawiam
    "Kiedy się chce otrzymać dobrą odpowiedź, trzeba zadać dobre pytanie"

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rodia Zobacz posta
    Nie wiem co to dla ciebie szybko. Przed chwilą zrobiłem test na rawach z E-520. W 16 sekund przejrzałem 42 RAWy. Myślę że to całkiem dobry wynik. Dodatkowo była włączona opcja skalowania do rozmiaru ekranu (z zachowaniem proporcji). Przy wyświetlaniu 1:1 idzie jeszcze szybciej.
    Mi chodzi o podgląd miniaturek. Zrobiłem właśnie test- przerobiłem 10 orfów na dng. wyświetlenie miniaturek 10 orfów trwało ~47 sekund. To samo z dng (mierzyłem kilkukrotnie) jakieś 0.3-0.5 sekundy (wtyczki irfanowskie mam najnowsze). Ze skompresowanymi cr2 z 40d jest dość szybko, z arw z a700 kicha jak z olków, innych, nie chcę mi się liczyć reszty, myślę że wszyscy zainteresowani łapią o co biega.
    Mój komputer to nie jakaś super machina '10gigaherców' ale chodzi mi o rząd wielkości dzielący miniatury orf a dng.
    (przeglądanie jotpegów wpisanych w rawa trwa bardzo szybko)
    Czy ktoś znalazł na to jakiś sposób?

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    [syd], nie wiem czemu tak masz. Pisałem jak szybko otwierają mi się rawy. Otwierałem tak rawy z różnych aparatów na kompach u znajomych, u siebie w domu i w pracy i nigdy nie miałem czasów tak długich jak ty piszesz (ponad 4s/RAW).

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Syd Barrett Zobacz posta
    Mi chodzi o podgląd miniaturek. Zrobiłem właśnie test- przerobiłem 10 orfów na dng. wyświetlenie miniaturek 10 orfów trwało ~47 sekund.
    Mam wrażenie, że u ciebie te miniaturki z orfów są tworzone z orfów a nie z jpegów zaszytych w orfach.

U mnie otworzenie katalogu z 440 orfami zajmuje 3.2 s.
    Tyle samo czasu zajmuje "wydłubanie" z nich jpg 1600x1200 i zapisanie do osobnych plików.

Czyli wychodzi ok 7 ms na plik.
    Wywalenie tej dużej miniaturki na ekran to ok 100 ms.
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez skow Zobacz posta
    Mam wrażenie, że u ciebie te miniaturki z orfów są tworzone z orfów a nie z jpegów zaszytych w orfach.
    też odnoszę takie wrażenie
    A może ktoś ma pomysł jak to zmienić?
    Ostatnio edytowane przez Syd Barrett ; 18.04.09 o 12:43 Powód: .

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Peter1976
    Mieszka w
    okolice Przemyśla
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Chciałbym zapytać o parę spraw
    Czy ktoś przetestował kilka programów do wywoływania rawów z E-3 ???? Co polecacie ???

Używam OM testowałem OS przez miesiąc (podoba mi się), a teraz mam zamiar pomęczyć najnowszy RT (na pierwszy rzut oka, też mi się podoba)

Chcialbym używać programu dającego najlepszy efekt końcowy przy w miarę przejrzystym interfejsie !!

Polećcie coś!!!!

Peter

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    OS w wersji 2.22 ( poprawili mozliwosci kadrowania i szybkiej zmiany proporcji bokow kadru), to naprawde dobry program daje wglad w kolorystyke, ostrosc i kontrast na wysokim poziomie. Nie wiem czy mam na tyle doswiadczenia, ale wydaje mi sie, ze to najlepszy program pod tym wzgledem. Jako narzedzie rowniez mi sie podoba, choc zapewne doswiadczenia kazdego z nas i przyzwyczajenia sa w ocenie programu decydujace. Na wszystkim da sie pracowac.
    Niektorzy narzekaja na szybkosc, aleinne programy wcale nie sa szybsze nawet te na mcintoshu. Sprawdzalem. No moze niektore dzialaja szybciej.
    Doszedlem do wniosku, ze ciagle poszukiwania i zmiany oprogramowania to slepa uliczka.
    Lepiej poznac cos raz a dobrze i sprawnie, ze zrozumieniem sie tym poslugiwac, niz powierzchownie obslugiwac nawet lepsze, ale nieznane do konca oprogramowanie.
    Czesc.Ch.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Peter1976
    Mieszka w
    okolice Przemyśla
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez chomsky Zobacz posta
    OS w wersji 2.22 ( poprawili mozliwosci kadrowania i szybkiej zmiany proporcji bokow kadru), to naprawde dobry program daje wglad w kolorystyke, ostrosc i kontrast na wysokim poziomie. Nie wiem czy mam na tyle doswiadczenia, ale wydaje mi sie, ze to najlepszy program pod tym wzgledem. Jako narzedzie rowniez mi sie podoba, choc zapewne doswiadczenia kazdego z nas i przyzwyczajenia sa w ocenie programu decydujace. Na wszystkim da sie pracowac.
    Niektorzy narzekaja na szybkosc, aleinne programy wcale nie sa szybsze nawet te na mcintoshu. Sprawdzalem. No moze niektore dzialaja szybciej.
    Doszedlem do wniosku, ze ciagle poszukiwania i zmiany oprogramowania to slepa uliczka.
    Lepiej poznac cos raz a dobrze i sprawnie, ze zrozumieniem sie tym poslugiwac, niz powierzchownie obslugiwac nawet lepsze, ale nieznane do konca oprogramowanie.
    Czesc.Ch.
    Bardzo słusznie !! OS tez mi podchodzi a jakie masz zdanie na temat RT ??

P.S. Trzeba poszukać klucza do OS

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kali999
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Ja zdecydowałem się na LR, a jeśli nie on zdecydowałbym się na OS, który oprócz działania ma jedną bardzo dużą przewagę, cenę.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów