[QUOTE=dog_master;181143]No to masz 2 kity :] I jakosc, i ogniskowe :]
Naprawde, zmiana obiektywu to nie taki problem. Aparat na szyi, tele w prawej rece, lewa odkrecasz krotkiego kita, prawa wkrecasz tele. Albo prosciej:
Ja natomiast mam inna receptę:
Aparat z obiektywem na szyi (przedni dekielek obiektywu, np. w kieszeni), drugi obiektyw w ręce lewej. Prawa ręka wędruje do tylnej osłony obiektywu, następnie do odkręcenia obiektywu od body. Przycisk zwalniający uruchamiam lewą ręką, ta samą, którą nakręcam obiektyw potrzebny w tej chwili. Właściwie to wszystko, lecz przypominam, że teraz w prawej ręce mam poprzedni obiektyw i tylną zaślepkę. Więc obiektyw do lewej, prawą zakręcam zaślepkę, prawą odpinam przedni dekielek z obiektywu na body, zakładam na nieużywany obiektyw.
I najważniejsze lewą ręką wkładam niepotrzebny obiektyw do lewej zewnętrznej kieszeni marynarki lub prawej wewnętrznej (nie polecam bluz z zamkami, czy bez nich).
Jestem praworęczny, przy wymianie obiektywów pomagam sobie nadgarstkami i własnym brzuszkiem.
polecam, szybki i bezpieczny sposób )))
Takich instrukcji nawet amerykańce mogą Wam pozazdrościć.
Żaden prawnik by się nie przyczepił![]()
Małe stałki są fajne, bo jedną ręką można trzymać obiektyw i odkręcać drugi![]()
Dlugiego kita majac w kieszeni spodni,powinno sie do "Lambady" zapraszac.Pozniej na focenie czasu braknie.![]()
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Po przeczytaniu powyższych wypowiedzi i instrukcji humor mi się poprawił bardzoAle faktycznie zmiana szkła to nie jest problem. Trwa to krótko więc warto bo to jest związane z jakością fotek. Czasem się martwię będąc w górach bo często w takich miejscach zmieniam obiektyw że mi się zakurzy w body ale jak popatrze na ładne widoki to o tym zapominam.
Pozdrawiam
mente et malleo
Mam pytanko.
Czy są jakieś plany powstania następcy obiektywu ED 18-180mm 3.5-6.3?
Może jakiś inny standardowy zoom o podobnych parametrach ale lepszej jakości? np. 18-135mm ? 18-105mm ?....
Chodzi mi o produkt Zuiko Digital.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie