'heaven...I'm in heaven and my heart beats so, that I can hardly speak..'
“Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić , aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali.” - Don McCullin
Zapraszam do mojego wątku ze zdjęciami: Poszukiwania
Zatem prawie wszystko już napisano... prócz lepszej jasności starsza wersja jest większa i cięższa, ale to już być może nieistotne szczegóły![]()
E-PL5 + parę dodatków
Stary jest jary![]()
E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R
o dzieki bardzo wszystkim za tak szybką odpowiedz : )
dzięki wam staję się mądrzejsza![]()
'heaven...I'm in heaven and my heart beats so, that I can hardly speak..'
“Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić , aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali.” - Don McCullin
Używałem obu. Sporo jest mitów na temat obu wersji. Jednym z nich jest rzekoma bezdyskusyjna lepszość starszej wersji. Owszem jest nieco jaśniejszy i solidniej wykonany. Nowszy natomiast jest znacznie lepszy do zdjęć z bliska (chyba 90cm kontra 150cm), odniosłem wrażenie, że jest też minimalnie szybszy i nieco ostrzejszy. Ogólnie bardzo fajny obiektyw za psie pieniądze, plastikowy bagnet przy tak lekkim szkle nie jest problemem. Świetne uzupełnienie E-4XX/5XX, szczególnie jak priorytetem są małe wymiary/waga. Ja zostawiłem sobie starszą wersję ale gdybym miał kupić to wybrałbym połowę tańszą nowszą. Jeszcze jedno - chociaż wydaje się to wbrew rozsądkowi starsza wersja na długim końcu jest nieco węższa - daje zauważalnie większe zbliżenie - chociaż specyfikacja (ogniskowe i kąty widzenia) jest ta sama. Nie jest to duża różnica ale bez problemu zauważalna.