Nie wiem, na jaką odpowiedź liczyłeś.
Olympus nie robi cudownego zooma "all in one" bo jak coś jest do wszystkiego, to jest...
O ile dobrze słyszałem, to produkcji 18-180 juz zaniechali.
Nie wiem, na jaką odpowiedź liczyłeś.
Olympus nie robi cudownego zooma "all in one" bo jak coś jest do wszystkiego, to jest...
O ile dobrze słyszałem, to produkcji 18-180 juz zaniechali.
Posiadam ten obiektyw i nie narzekam, jako amator brałem pod uwagę przy kupnie 18-180 uniwersalność, Ale na twoim miejscu nie zastanawiał bym się nad wymianą 2 kit na ten obiektyw. Sam odkładam na 14-54 i do tego 70-300 lub 50-200SWD
E-510/ZD14-54/UVPRO1/FL36R/mju780
http://picasaweb.google.pl/aartur.telega
Chyba jedyne, w miarę przywoite szkiełko typu "all in one" jest u Nikona.
To Nikkor 18-200 VR, odpowiednik 27-300.
Inne Tamrony i Sigmy dają raczej bardzo kiepski obraz :/
No to masz 2 kity :] I jakosc, i ogniskowe :]
Naprawde, zmiana obiektywu to nie taki problem. Aparat na szyi, tele w prawej rece, lewa odkrecasz krotkiego kita, prawa wkrecasz tele. Albo prosciej:
Albo torba na ramie, w niej luzem obiektyw, odkrecasz jeden, przykrywac delikatnie reka body, co by sie nie zasyfilo, odkladasz lewa reka obiektyw do torby, bierzesz drugi, zakladasz oburacz.
Stosuje obydwie metody, pierwsza szybsza, ale bardizej nerwowaIMHO wieksza szansa, zeby cos spadlo...
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
O tym Nikkorze słyszałem ale neistety cieżko by go było podpiąć do Olympusa - a szkoda![]()
A co do innych to właśnei różne sa opinie o tych obiektywach (Sigma itp) i jakos nie bardzo chciałbym wydawać kase tylko dla ideii
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
dog_master: chyba nic innego w tej chwili mi nie pozostaje jak zaczać trenować szybką wymianę szkieł![]()
było sobie życie
Gdzieś na forum przeczytałem o trzymaniu drugiego obiektywu w kieszeni. Mam dual kit więc oba obiektywy są dość niewielkie. Spróbował tej metody i drugi obiektyw (zwykle jest to 40-150) trzymam w kieszeni spodni. Wymiana trwa 12-15 sekund i to bez pośpiechu by nic nie spadło. W tym czasie jeszcze odkręcam tylni dekielek w jednym i wkręcam w drugi obiektyw przed włożeniem do spodni. Krótko: da się![]()
Olympus E-510 * ZD 14-54 * ZD 40-150
Tylko, ze trzeba miec dobre kieszenieJa czasem cos do bluzy [kieszenie na zamek] wezme, ale rzadko, bo ciezkie i niewygodne, juz wole torbe ;]
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.