Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 61

Wątek: 520 czy 420 ?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez clorox Zobacz posta
    e-520 ma więcej przycisków na obudowie do bezpośredniego ustawiania różnych parametrów. Dużo wygodniej się dzięki temu pracuje. W e-420 jest jeszcze jedna denerwujaca mnie rzecz - nie można włączyć priorytetu migawki, w związku z tym, jeśli Ci puszka ostrości nie potwierdzi to fotki nie strzelisz... (chyba, że ostrzysz manualnie). W dalszym ciągu uważam, że 420 świetnie wygląda i nieźle się trzyma, ale wygoda pracy jest niestety gorsza niż w e520.
    Jak dla mnie oczywiście chodzi o brak możliwości włączenia trybu preselekcji migawki (w canonie TV - time value - czyli czas otwarcia migawki ) - a brak tego trybu byłby faktycznie niezrozumiały. A może ja czegoś nie łapię?

| OlyJedi Awatar voovoo2
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Oczywiście,że mozesz wybrac czas otwarcia migawki.Dzisiaj 1 kwetnia uwierzyłes ze nowoczesna cyfrówka nie ma takiej opcji??

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Zgadnę, że chodzi o przestawienie priorytetu wyzwolenia migawki nad działanie autofocusa. Faktycznie w E-420 tego ustawienia nie znalazłem.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar clorox
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Zgadnę, że chodzi o przestawienie priorytetu wyzwolenia migawki nad działanie autofocusa. Faktycznie w E-420 tego ustawienia nie znalazłem.

Pozdrawiam
    Oczywiście o to chodzi. Niezbyt dokładnie przetłumaczyłem Shutter Relase Priority i stąd to zamieszanie, chociaż gdyby koledzy dokładniej przeczytali nie było by nieporozumienia. ("W e-420 jest jeszcze jedna denerwujaca mnie rzecz - nie można włączyć priorytetu migawki, w związku z tym, jeśli Ci puszka ostrości nie potwierdzi to fotki nie strzelisz...").

W sumie przy dobrym świetle nie ma to za bardzo znaczenia, bo AF praktycznie zawsze szybko złapie, ale gdy używam szkieł m42 podpiętych przez adapter z chipem to już są problemy, bo potwierdzenie nie działa całkiem dokładnie, szczególnie przy gorszym oświetleniu.
    Wdepnąłem w niezłe 4/3...

Awatar polon
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    witam, ..pewnie głupie pytanie totalnego nooba ale ...

jak to jest z tą stabilizacją w 420? nie da rady tego jakoś obejsc z obiektywami nikkona? ..nie wiem, jakies przejsciowki, cos

też zastanawiam się nad zakupem e-420 - cena jednak niższa pare stówek od podobnych, ale cały czas dręczy mnie ten brak stabilizacji matrycy.

dopiero zaczynam z tematem, wiec jesli by ktoś podpowiedział jakieś rozwiązanie, co lepiej kupić, ..może jakis link do recenzji czy artykulu - bede wdzieczny za pomoc,
    pozdrawiam

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez polon Zobacz posta

jak to jest z tą stabilizacją w 420? nie da rady tego jakoś obejsc z obiektywami nikkona? ..nie wiem, jakies przejsciowki, cos

też zastanawiam się nad zakupem e-420 - cena jednak niższa pare stówek od podobnych, ale cały czas dręczy mnie ten brak stabilizacji matrycy.

dopiero zaczynam z tematem, wiec jesli by ktoś podpowiedział jakieś rozwiązanie, co lepiej kupić, ..może jakis link do recenzji czy artykulu - bede wdzieczny za pomoc,
    pozdrawiam

Ludzie dziesiątki lat bez stabilizacji robili zdjecia... a niektórzy nadal robią i to szkłami i puszkami za tysiące $
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar rumpel
    Mieszka w
    Pierściec
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    E-420 w zestawie Komachi jest piękny . A standartowa 50-tka, jaką jest obiektyw 25/2.8 to klasyka i jak najbardziej na początek jest w sam raz.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Stabilizacja jednak jest nie do przecenienia. W końcu nie od parady ludzie wymyślili tą funkcję. Nad Biebrzą brakowało mi tego w 420 bardzo.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Stabilizowanych Nikkorów do E-410 raczej nie podepniesz, nawet jakby się udało to zrobić tracisz AF - nie mają sensu takie wyczyny. Jak czujesz, że będziesz potrzebować IS kup E-510/520.

BTW ja serię E-4XX bardzo lubię, te aparaty mają coś takiego co bardzo cieszy, E-5XX są OK, rozum przemawia za nimi ale serce za mniejszymi . Z tym, że ja nie jestem wielkim fanem stabilizacji, w E-3 włączyłem ją kilka razy. Jest super ale jak się fotografuje krótkimi szkłami w dobrym świetle nie jest potrzebna, masa korpusu też robi swoje.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar sn00p
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    wjak to jest z tą stabilizacją w 420? nie da rady tego jakoś obejsc z obiektywami nikkona? ..nie wiem, jakies przejsciowki
    Są szkła Leicy z IS, ale cena nie teges
    Mleko na gazie tylko czeka aż się odwrócisz ...

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów