Oczywiście,że mozesz wybrac czas otwarcia migawki.Dzisiaj 1 kwetniauwierzyłes ze nowoczesna cyfrówka nie ma takiej opcji??
![]()
Zgadnę, że chodzi o przestawienie priorytetu wyzwolenia migawki nad działanie autofocusa. Faktycznie w E-420 tego ustawienia nie znalazłem.
Pozdrawiam
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
Oczywiście o to chodzi. Niezbyt dokładnie przetłumaczyłem Shutter Relase Priority i stąd to zamieszanie, chociaż gdyby koledzy dokładniej przeczytali nie było by nieporozumienia. ("W e-420 jest jeszcze jedna denerwujaca mnie rzecz - nie można włączyć priorytetu migawki, w związku z tym, jeśli Ci puszka ostrości nie potwierdzi to fotki nie strzelisz...").
W sumie przy dobrym świetle nie ma to za bardzo znaczenia, bo AF praktycznie zawsze szybko złapie, ale gdy używam szkieł m42 podpiętych przez adapter z chipem to już są problemy, bo potwierdzenie nie działa całkiem dokładnie, szczególnie przy gorszym oświetleniu.
Wdepnąłem w niezłe 4/3...
witam, ..pewnie głupie pytanie totalnego nooba ale ...
jak to jest z tą stabilizacją w 420? nie da rady tego jakoś obejsc z obiektywami nikkona? ..nie wiem, jakies przejsciowki, cos
też zastanawiam się nad zakupem e-420 - cena jednak niższa pare stówek od podobnych, ale cały czas dręczy mnie ten brak stabilizacji matrycy.
dopiero zaczynam z tematem, wiec jesli by ktoś podpowiedział jakieś rozwiązanie, co lepiej kupić, ..może jakis link do recenzji czy artykulu - bede wdzieczny za pomoc,
pozdrawiam
E-420 w zestawie Komachi jest piękny . A standartowa 50-tka, jaką jest obiektyw 25/2.8 to klasyka i jak najbardziej na początek jest w sam raz.
Stabilizacja jednak jest nie do przecenienia. W końcu nie od parady ludzie wymyślili tą funkcję. Nad Biebrzą brakowało mi tego w 420 bardzo.
Pozdrawiam
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
Stabilizowanych Nikkorów do E-410 raczej nie podepniesz, nawet jakby się udało to zrobić tracisz AF - nie mają sensu takie wyczyny. Jak czujesz, że będziesz potrzebować IS kup E-510/520.
BTW ja serię E-4XX bardzo lubię, te aparaty mają coś takiego co bardzo cieszy, E-5XX są OK, rozum przemawia za nimi ale serce za mniejszymi. Z tym, że ja nie jestem wielkim fanem stabilizacji, w E-3 włączyłem ją kilka razy. Jest super ale jak się fotografuje krótkimi szkłami w dobrym świetle nie jest potrzebna, masa korpusu też robi swoje.