Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 100

Wątek: Olympus E-450

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    liczyłem na lepszy, no choć ciut lepszy wizjer :<

| OlyJedi Awatar clorox
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Moim zdaniem e450 to genialne posunięcie marketingowe Olka. Jakoś nikt nie zwrócił w tym wątku uwagi na sposób w jaki e450 ma wejść do sprzedaży. Od maja ma być dostępny tylko w QVC (coś takiego jak u nas Mango TV, ale w stanach bardziej popularne). W sklepach dopiero ma się pojawić miesiąc później. Dzięki temu więcej amerykańskich "kowalskich" dowie się, że jest taki fajny, mały, niedrogi aparat nie ruszając siedzenia z domu. Budowanie świadomości marki - jak dla mnie rewelacja. Uważam, że e450 jest skierowany przede wszystkim do nowych użytkowników, dla których będzie pierwszym dlsr w systemie 4/3, a nie do tych, którzy posiadają już e410 czy 420 - oni dostali już to o co prosili w e-620.

Wychodzi na to, że Olek jest innowacyjny nie tylko w technologii.
    Ostatnio edytowane przez clorox ; 31.03.09 o 23:43
    Wdepnąłem w niezłe 4/3...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    @MNiNB nie wiem po co niczym Smerf Maruda przytaczasz ciągle wizje fotografii analogowej. Chcesz to ci przytakniemy, że do robienia fotek nie potrzeba stabilizacji ani live view. Tym bardziej nie potrzeba detekcji twarzy, filtrów artystycznych czy też systemu czyszczenia matrycy. Ktoś mądrzejszy powie ci nawet, że nie potrzeba obiektywu ani aparatu! W zasadzie jedyne co "trzeba" mieć to materiał światłoczuły. Tylko kogo to obchodzi, że chcesz być cool i stawać okoniem na rynku?

Tak jak w każdej dziedzinie elektroniki tzw. gadżety mają za zadanie uatrakcyjnić oraz ułatwić użytkowanie sprzętu. Dlatego ludzie gadają o sprzęcie i będą gadać, bo to logiczne. Nie logiczne jest Twoje gadanie, bo idąc dalej można uznać "Co za różnica, którym autem jadę - i tak dojadę", "Co za różnica, który chleb jem - i tak się najem" itd. A prawda jest taka, że jeden lepiej czuje się za kierownica Audi a drugi w Mercedesie. Jeden lubi ciemny chleb a drugi kajzerki.

Tak zadziwiające cię "pozycjonowanie" ma jak największy sens dla osób, które np. udzielają się na forach i starają się doradzać innym w podjęciu wyboru oraz dla całej rzeszy sprzedawców, których jest na świecie jednak sporo - choćby moja skromna osoba. Dla takich jak Ty zaś to czy ja sprzedam Olympusa czy Nikona ma równie wielkie znaczenie. Firmy utrzymują się z zysków. Nie ma zysków - nie ma firmy - nie dostaniesz nowego obiektywu czy też nowszego aparatu(jeśli mowa o cyfrze). Analog wiecznie ci służył nie będzie...

| OlyJedi
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Moim skromnym zdaniem ruch Olka z e-450 jest doskonaly, pod jednym warunkiem. Ze cena bedzie rowniez doskonala....
    Gdy ja zmienialem swoja idiot-kamere na pierwsza w zyciu lustrzanke (e-410) ,nie mialem o tym swiecie zielonego pojecia !
    Skusila mnie nie stabilizacja, miliony megapikseli, czy setki punktow AF, lecz live view (wydawalo mi sie ze kadrowanie bez gapienia sie w ekran to niemozliwosc !), i w koncu cena......wstyd sie przyznac, ale to wszystko.
    Potem szybko byly piersze doswiadczenia, rozumne tworzenie obrazow i kolejne zakupy obiektywow, obiektywow, obiektywow....
    Potem znow szybki zakup e-520 i kolejny e-30.
    Teraz jestem szczesliwym posiadaczem i bardziej rozumnym pstrykaczem fotek. Ale od czegos trzeba bylo zaczac. A swiat DSLR, nie nalezy do najtanszych, wiec? Coz moze niesmialego idiot-kamero-fana popchnac do radykalnej zmiany, jak nie malutka,w doskonalej cenie lustrzaneczka. Kochalem e-420 i mysle ze wielu zacznie od e-450 swoja przygode z lustereczkiem, bo i wymagania beda minimalne. Ale lustereczkiem za przystepna cene
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez clorox Zobacz posta
    Moim zdaniem e450 to genialne posunięcie marketingowe Olka....... Uważam, że e450 jest skierowany przede wszystkim do nowych użytkowników, dla których będzie pierwszym dlsr w systemie 4/3.....
    Dlugo pisalem swego posta i nie zauwazylem ze kolega ma podobne przemyslenia jak ja
    Ostatnio edytowane przez enem ; 1.04.09 o 00:02 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Olympus E-420 + ZD 25mm (kieszonkowy potffór) na poważnie , Nikon D7000, Nikon D600 + pokaźne stadko słoików do zabawy

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Lailonn Zobacz posta
    @MNiNB nie wiem po co niczym Smerf Maruda przytaczasz ciągle wizje fotografii analogowej. Chcesz to ci przytakniemy, że do robienia fotek nie potrzeba stabilizacji ani live view. Tym bardziej nie potrzeba detekcji twarzy, filtrów artystycznych czy też systemu czyszczenia matrycy. Ktoś mądrzejszy powie ci nawet, że nie potrzeba obiektywu ani aparatu! W zasadzie jedyne co "trzeba" mieć to materiał światłoczuły. Tylko kogo to obchodzi, że chcesz być cool i stawać okoniem na rynku?

Tak jak w każdej dziedzinie elektroniki tzw. gadżety mają za zadanie uatrakcyjnić oraz ułatwić użytkowanie sprzętu. Dlatego ludzie gadają o sprzęcie i będą gadać, bo to logiczne. Nie logiczne jest Twoje gadanie, bo idąc dalej można uznać "Co za różnica, którym autem jadę - i tak dojadę", "Co za różnica, który chleb jem - i tak się najem" itd. A prawda jest taka, że jeden lepiej czuje się za kierownica Audi a drugi w Mercedesie. Jeden lubi ciemny chleb a drugi kajzerki.
    No i sam sobie przeczysz. Bo jeden czuje się lepiej za kierownicą Audi, a drugi Mercedesa. I tak jeden bardziej lubi fotografowanie cyfrą, a drugi analogiem - i przyznaję, że jest "coś" w fotografii analogowej. Ta magia, to wyczekiwanie na trzydziestą szóstą klatkę, to ograniczenie do 36 klatek, te czarno-białe szarości i te kolory z dobrej, dobrze naświetlonej kliszy. I owszem, w niektórych gałęziach, fotografia cyfrowa jest o wiele praktyczniejsza, wygodniejsza, bo nie podjąłbym się fotografowania ślubu czy jakiegoś ważnego reportażu, z którego muszę oddać dobre foty analogiem, ale gdy idę sobie na luzie popstrykac, gdy wychodzę i decyduję się zabrać aparat ze sobą, to e1 zostaje w domu a biorę manualną OMkę, gdzie nie mam stabilizacji, nie mam wyboru ISO przy każdej klatce, nie mam lajfviu i tysiąca innych gadżetów. Ale mam za to bajecznie wielki wizjer, jasną 50tkę, fajny czarno-biały film i ten cholerny fan z obcowania z tak pięknym przedmiotem oraz właśnie tą magię. A o fan tutaj chodzi.
    Tak więc jedna i druga "metoda" fotografowania ma swoje zalety i nie można żadnej skreślać.

I nie ma sensu tłuc się o to, kto czym foci, wszak chodzi tu o zdjęcia.

Tak samo nie ma sensu tłuc się, że ktoś uwielbia dyskusje o sprzęcie - mój współlokator też często bombarduje mnie wiadomościami o nowych technologiach w IT, czego właściwie nie rozumiem, ale.. każdy ma swoje zainteresowania. Najwyżej powyrastają nam włosy między palcami i stracimy wzrok

A w temacie - z punktu widzenia nas, może to jest dziwne posunięcie Olka (o ile nie będzie dawał wyraźnie lepszego obrazu) zaś z punktu widzenia marketingu to rozwiązanie wydaje się byc ciekawym, zwłaszcza, że aparat wejdzie na rynek w gorącym okresie przedwakacyjnym, a cóż lepszego na wakacje niż niedrogi, mały, przyjazny w użytkowaniu aparacik, dający niezłą jakość?

pozdrawiam
    Przemek

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Nie przeczę sobie nic a nic, bo nigdzie nie napisałem ani złego słowa o analogowej fotografii. Skrytykowałem jedynie postawę pokroju MNiNB, którzy pisują co pisują. Jeśli kogoś nie kręcą technologie i ma je gdzieś to niech po prostu nie czyta i nie pisze...

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    i najlepiej schować się w mysią dziurkę by nie widzieć bredni które wypisujecie?
    Cyfrowej fotografii nie ma i nie będzie -jest tylko marketing i pozycjonowanie rynku z dodatkiem paru filtrów z fotoszopy = ta dyskusja jest na to dowodem.
    Takie jest moje zdanie po 10 latach cyfrowego "szału" którego byłem współuczestnikiem. Cyfrowego dodam walenia młotka za pomocą kotka czy jakoś tak...
    od 1999roku nie zmieniło się nic -który aparat lepszy, który gorszy i czy firma X jest in czy out oraz jak w tym wypadku wyglądają szanse firmy Y.
    Bzdury -można obo nich przechodzić obojętnie, można z nimi walczyć (jak z wiatrakami) albo sobie porobić jaja z uczestników tego rodzaju dyskusji.
    Czy ma to jakiś sens ? -nie ma.
    Więc dlaczego psuć tak miłe i twórcze dywagacje?
    Czy ich miłośnicy zasłużyli na to by im włazić w temat i psuć nastrój podniosły jak w czsie wigilijnej przedsprzedaży promocji na wielkanocne zające?
    A może jakieś zaległe awersje do niektórych ekspertów internetowej nowomowy?
    Czym sobie zasłużyli lub może za co?

zacytuję polskiego wieszcza > " ZA JAJCO!"

To chyba wyczerpuje wyjaśnienia.

Ale ok -nie napiszę już w tym temacie nic więcej> dodajcie jakieś wzory matematyczne (najlepiej w systemie dwójkowym) i parę tabelek to będzie bardziej jazzy jak mówi RE.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Kurcze... gdybyscie dawali takie wypowiedzi - długośc i przemyślenie argumentacji w wątkach merytorycznych - było by pięknie
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta
    Ale ok -nie napiszę już w tym temacie nic więcej> dodajcie jakieś wzory matematyczne (najlepiej w systemie dwójkowym) i parę tabelek to będzie bardziej jazzy jak mówi RE.
    Ja tak nie mówię. Nawet nie piszę. Liberty napisał, że ja tak mówię (choć w życiu mnie nie spotkał IRW), więc powołuj się na kogoś innego.
    Co do meritum, to zawsze tak było. W czasach analogowych, jak w czasach cyfrowych. Tak nas wychowują rodzice, że odczuwamy potrzebę rywalizacji, choćby na długość zoomów.
    Bardzo ciekawie piszesz o tym pakowaniu się bez sensu w wątki, w których nie piszesz konstruktywnie (nie zaryzykuję stwierdzenia, że nie masz nic do powiedzenia, choć nic nie mówisz). Przemyśl to sobie szanowny Nobody. Wielki brat nie jest zadowolony.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar czmielek
    Mieszka w
    Sierakowice
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    AF zostaje ten sam czy będa jakieś zmiany?

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów