Strona 8 z 12 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 112

Wątek: 12Mpix wystarczy, Imager AF niedługo lepszy od fazowego?

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Czytam komentarze tutaj i na optycznych. Większość się cieszy z deklaracji i liczy na podobny ruch innych producentów. Jednak są też tacy, którzy upatrują źródło tego posunięcia w ograniczeniach matrycy spowodowanych rozmiarem fizycznym. Na pewno jest w tym ziarno prawdy, jednak niezmiennie zadziwia mnie przeświadczenie niektórych, że jeden z najstarszych koncernów związanych ze sprzętem foto na etapie projektowania systemu popełnił makabryczny błąd i stworzył zbyt małą matrycę. Teraz mamy super "szkła" i nędzne (bo małe) matryce. Zdaje się, że dzięki małym rozmiarom matrycy te szkła są takie dobre, przynajmniej tak czytałem lata temu w założeniach systemu 4/3. Zdaje się, że skuteczność stabilizacji, czyszczenia matrycy i ostrzenia po kontraście w nowych korpusach też mają związek z małą matrycą. Zwrot ku matrycom rozmiaru małego obrazka upatrywałbym raczej w prostocie takiego posunięcia. Skoro były obiektywy, a łatwiej zrobić większą matrycę niż zainwestować w nowe technologie, to tak się też stało. Łatwiej też pchać mpx niż poprawiać np. rozpiętość tonalną. Deklaracje Nikona o braku zainteresowania "FF" były jak najbardziej na miejscu. Patrząc na problem z dystansu powrót do matryc małoobrazkowych można rozpatrywać w kategoriach regresu. System 4/3 przyczyni się zapewne do rozwoju nowych technologii wytwarzania matryc, które później "sklonują" inni producenci. Cyfrowa fotografia jest zjawiskiem świeżym i od początku jej istnienia mamy wciąż te same matryce CCD i CMOS (plus eksperyment Foveon i wariacje Fuji), a niektórzy myślą, że to już szczyt możliwości i małe matryce nie mają szans powodzenia. Materiały światłoczułe w fotografii analogowej też ewoluowały na przestrzeni lat.

I nie dajmy się zwieść. W koncernach foto, jak i wszystkich innych, pracuje się latami przy opracowywaniu nowych technologii i myśli się w kategoriach przyszłościowych. Nie wierzmy więc, że kilka lat temu mózgi operacji myślały, że mała matryca jest fajna i zawsze wystarczy obecna technologia jej wytwarzania, a teraz nagle mózgi zrobiły wielkie oczy, bo jednak nie da się wpakować więcej mpx

Na początku drogi były dwie. Łatwa, pakująca dodatkowe mpx w matryce, przez co musiały spuchnąć do rozmiarów "FF". Oraz trudna skupiająca się na jakości obrazu i nowych technologiach. Być może właśnie skręcono na właściwą drogę.

Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rocco Zobacz posta
    A czy to nasz, użytkowników, problem?
    Niech o swój marketing martwi się producent.
    Jeśli zaś chodzi o sprzedawców, trzeba po prostu dać im odpowiednią motywację.
    Czy ci, tak dziś agresywnie promujący Alfę robią to z czystego altruizmu albo miłości do tej, nowej przeciez na rynku foto, firmy?
    Dostaną dolę to będą sprzedawać Olympusa
    W Bydgoszczy Olympusa mozna zobaczyc w marketach ale nie
    w konkretnych sklepach fotograficznych.

A w markecie - sklepie Saturn... jak sie zapytalem, o kupno szkla Zuiko 9-18 to mi powiedzieli, ze tak... ale w komplecie z dwoma innymi szklami
    mozna kupic.

Wiec... Podziekowalem pani...

Co by nie powiedziec, Olympus chyba sam sobie szkodzi bo
    robi jakies komplety szkiel do sprzedania nie dajac mozliwosci
    kupna tego jednego

Dla mnie to dosc dziwne ale co by nie powiedziec
    stracili 1 klienta na szklo 9-18.

Nie wiem czy o takiej sprzedazy mysli marketing Olympusa
    tym bardziej, ze pracownicy stoiska niewiele wiedza o Olku.

Kolega co pracowal jako sprzedawca takze...
    sprzetu Sony jezdzil na szkolenia i musial zdawac egzaminy
    ze znajomosci sprzetu.
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta

A w markecie - sklepie Saturn... jak sie zapytalem, o kupno szkla Zuiko 9-18 to mi powiedzieli, ze tak... ale w komplecie z dwoma innymi szklami
    mozna kupic.

Wiec... Podziekowalem pani...

Co by nie powiedziec, Olympus chyba sam sobie szkodzi bo
    robi jakies komplety szkiel do sprzedania nie dajac mozliwosci
    kupna tego jednego

Dla mnie to dosc dziwne ale co by nie powiedziec
    stracili 1 klienta na szklo 9-18.
    W Sieci to szkło jest dostępne w dodatku pewnie tańsze niż w wymienionym sklepie... Możesz nawet je zwrócić jak się nie spodoba... Dlaczego nie kupisz w ten sposób?
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar MeWash
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Do grudnia 2007 roku robiłem zdjęcia mało znanym E-100RS. Trzy zdjęcia z tego aparatu są w mojej galerii. Największy ubaw miałem kiedy ktoś podchodził i mówił:
    - "Fajny aparat. Ile ma pikseli?"
    - "1,3 Mpx"
    - " Moja komóra ma więcej..."

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta
    "No i co z tego? O co chodzi z tym kiepskim jak na dzisiejsze czasy aparatem?"

Nie wiem ile pikseli potrzebujesz do własnej twórczości ale te 2megapikselowe obrazki (z JPEG*ów przestarzałego aparatu jak na dzisiejsze czasy) wydają się MI bardziej prawdziwe niż Twoje z RAWów zapewne stojących wysoko na jakichś tam rankingach.
    Piszesz o HDRach czy o moich "normalnych" zdjęciach? Ekstrapolując twoja wypowiedz - najprawdziwszy obrazek składa się z jednego piksela.

Wracając do mojej "twórczości" nie chodzi o ilość pikseli.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta
    Właśnie ingerencja w RAW (o którym nie mam zielonego pojęcia) pozwala wbrew "zdrowemu rozsądkowi" zmniejszać szum wraz ze wzrostem rozdzielczości -a i awansować przez to w bzdurnych rankingach.
    Czy mniejszy szum oznacza lepszą jakość?
    Co to jest "jakość" -masz na to jakąś definicję czy wykres zależności?
    Mnie szumu brakuje i muszę go sztucznie dodawać bo moje oko patrząc na te sterylne cyfrowe wyplujki zaczyna łzawić...
    Na szczęście w niektórych aparatach masz opcje NR:OFF która naprawdę działa.
    Ostatnio edytowane przez qbic ; 7.03.09 o 20:38 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    W Sieci to szkło jest dostępne w dodatku pewnie tańsze niż w wymienionym sklepie... Możesz nawet je zwrócić jak się nie spodoba... Dlaczego nie kupisz w ten sposób?
    Nie chodzi mi tutaj jedynie o mnie.

Kupilem przez internet inne szklo... Zuiko 11-22 ale sa osoby
    ktore nie kupuja przez internet i praktycznie pozostaje
    im kupno w sklepie a tutaj laczenie 3 szkiel w komplet
    to niezbyt dobry krok aby zdobyc klienta.
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Nie chodzi mi tutaj jedynie o mnie.

Kupilem przez internet inne szklo... Zuiko 11-22 ale sa osoby
    Zgadza się ale Olympus przecież nie robi takich absurdalnych ofert - myślę, że coś sprzedawca był nie bardzo ... Być może chodziło o jakiś zestaw - aparat z obiektywami - są takie zestawy pod medycynę, architekturę itp., co nie zmienia faktu, że OP dystrybuuje 9-18 przede wszystkim jako jeden niezależny produkt - nie trzeba kupować innych żeby go mieć, nawet nie spotkałem się z taka ofertą - 3 szkła w komplecie. Może - jakby cena była zjadliwa to jest to jakiś sposób
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Akurat z tym co pisze mananeisnobody sie zgadzam choć nie do końca zrozumiałem czy jest zwolennikiem zwiększania rozdzielczości matrycy.

Ocenianie RAWa to tak naprawdę ocenianie ciasta na podstawie mąki. Jednemu wyjdzie dobrze a innemu wyjdzie g... (zależy jakiego programu użyje).
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar wujek.samo.h
    Mieszka w
    Lublin, Poland, Poland
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    Dziwny wątek o dziwnej decyzji Olympusa. Znając życie, pewnie za jakiś czas ta deklaracja zostanie zerwana. Sam postój na przystanku "12 mpx" coraz bardziej pasuje mi do mojej teorii na temat strategii Olympusa polegającej na skupieniu się na rynku amatorskim (w tym zaawansowano-amatorskim). Zarówno mała matryca, jak i 12 mpx oraz inne dobre i złe strony systemu 4/3 bardzo dobrze sprawują się na poziomie "amatorskiego" zastosowania. Za wszelkie zaś próby wkroczenia w świat "profesjonalistów" są raczej honorowym manifestem, niż próbą podbicia rynku zdominowanego przez Nikona i Canona. I co z tego, jeśli największe pieniądze leżą w segmencie amatorskim (masowa sprzedaż zazwyczaj przynosi większe dochody niż ta "dla wybranych")?
    Przeto, uważam że polityka ta jest podobna do polityki w branży samochodowej - "po co Ci szanowny Kliencie" duży, paliwożerny silnik do jazdy po mieście? 12 mpx ma moim zdaniem wpisywać się do wizerunku firmy mającej mniejsze rozmiary, mniejsze obiektywy, mniejsze upakowanie pikseli za to wielkie możliwości. Olympus moim zdaniem chce być firmą masową, nie zaś firmą profesjonalistów. Przystanek "12mpx" zdaje się tą teorię potwierdzać.
    Ostatnio edytowane przez wujek.samo.h ; 7.03.09 o 21:21
    MK

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    ...sa osoby
    No bo 4/3 to jedyny w pełni cyfrowy system Do tego stopnia cyfrowy, że kupuje się go przez internet, a nie w tradycyjny sposób
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb