Strona 7 z 12 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 112

Wątek: 12Mpix wystarczy, Imager AF niedługo lepszy od fazowego?

Banned | OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Skoro nie widzisz różnicy to nie przepłacaj.

To forum również sprzętowe, jak nie rozumiesz i nie masz pojęcia czym się różni RAW od JPEG i co to MTF to po prostu nie dyskutuj na ich temat i nie udowadniaj ze ignorancja w tym zakresie jest spoko - bo nie jest.

To mi przypomina przechwałki dziennikarzy w TV którzy chwalą się iż mieli mierny z matematyki.
    Dziękuję -nie przepłacam.
    Owszem jestem mierny z matematyki by rozumieć tabelki i wykresy ale natura dała mi zato pewną wrażliwość estetyczną.
    Wrażliwość owa jest taką upierdliwością która nie pozwala mi na rozkoszowanie się np. większością HDRów wyglądających tak niesamowicie sztucznie że chciałoby się uciec do epoki filnu orwo wywołanego u pana Antoniego na rogu.
    Beksiński w swoim ostatnim okresie twórczości wykorzystywał między innymi C2000 do fotografowania ... tekstur?

Którymi póżniej posługiwał się w tworzeniu swoich fantastycznych światów.
    Do tworzenia wydruków wiszących później na wystawach i w domach jego fanów używał*2Mpix (które miejsce w rankingu DXO ma Olympus C-2000? )
    Przy czym prace te nie udawały fotografii a artyscie nie było dane wypisywać mantr o miejscach rankingowych jego narzędzia na listach DX0. -pytanie > jak wielkie robisz powiększenia ze swojej matrycy i dlaczego tak małe.

Nie mam pojęcia czym różni się JPEG od RAW bo choć od długiego czasu przypatruję się wielu zdjęciom różnych autorów (Twoje wliczając) to w cholerę nie mogę rozróżnić które powstały w jakim formacie -mało tego jakim aparatem a o zgrozo nie wiem nawet czy na FF,APS-H, APS-C, 4/3 czy innej 2/3" matrycy.
    Czyli używając Twojej logiki się nie znam i powinienem milczeć?

A może w opisie zdjęcia powinniśmy umieszczać "klasę obrazowania" puszki?
    Przydałoby się dla takich jak ja którzy oglądając wielokrotnie ulepszone RAWY z wielomegapikselowych wysokopółkowych iluśtambitowych-EV-superduperdynamicznie szerokopasmowomulticzułych aparatów widzą głównie pixelowo-komputerową breję>?<

Mnie tam wszystko jedno
    Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 7.03.09 o 12:55

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta
    Wrażliwość owa jest taką upierdliwością która nie pozwala mi na rozkoszowanie się np. większością HDRów wyglądających tak niesamowicie sztucznie że chciałoby się uciec do epoki filnu orwo wywołanego u pana Antoniego na rogu.
    Kiedyś myślałem ze obraz jest językiem uniwersalnym, jak widać nie.

Beksiński w swoim ostatnim okresie twórczości wykorzystywał między innymi C2000 do fotografowania ... tekstur?
    No i co z tego? O co chodzi z tym kiepskim jak na dzisiejsze czasy aparatem?
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    nie mam pojęcia czym różni się jpeg od raw bo choć od długiego czasu przypatruję się wielu zdjęciom różnych autorów (twoje wliczając) to w cholerę nie mogę rozróżnić które powstały w jakim formacie -mało tego jakim aparatem a o zgrozo nie wiem nawet czy na ff,aps-h, aps-c, 4/3 czy innej 2/3" matrycy.
    Czyli używając twojej logiki się nie znam i powinienem milczeć?

nowsze szybsze procki + kolejne megapixele umożliwiają... Zmniejszenie szumu *-kto nie wierzy niech sobie weźmie e-1 i e-30 i porówna...
    WTF ?
    Ostatnio edytowane przez qbic ; 7.03.09 o 13:11 Powód: Automatyczne scalenie postów

Banned | OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    "No i co z tego? O co chodzi z tym kiepskim jak na dzisiejsze czasy aparatem?"

Nie wiem ile pikseli potrzebujesz do własnej twórczości ale te 2megapikselowe obrazki (z JPEG*ów przestarzałego aparatu jak na dzisiejsze czasy) wydają się MI bardziej prawdziwe niż Twoje z RAWów zapewne stojących wysoko na jakichś tam rankingach.
    Odwieczne pytanie -"serce" czy "szkiełko i oko" ?

Zapewne próbujesz pokazać że sam sobie przeczę?
    A no w pewnym sensie...
    Właśnie ingerencja w RAW (o którym nie mam zielonego pojęcia) pozwala wbrew "zdrowemu rozsądkowi" zmniejszać szum wraz ze wzrostem rozdzielczości -a i awansować przez to w bzdurnych rankingach.
    Czy mniejszy szum oznacza lepszą jakość?
    Co to jest "jakość" -masz na to jakąś definicję czy wykres zależności?
    Mnie szumu brakuje i muszę go sztucznie dodawać bo moje oko patrząc na te sterylne cyfrowe wyplujki zaczyna łzawić...

Co do tematu "Olympus składa broń - koniec wojny na megapiksele"
    to bzdurne blabla-deklaracje jeszcze bzdurniej zatytuowane na bzdurnych portalikach reklamowo-foto-informatycznych jakichś ekspertów od niczego nie zatrzymają postępu technicznego.
    Będzie więcej, lepiej ,szybciej i taniej - takim czy innym sposobem.
    A jakość zdjęć na szczęście W DALSZYM CIĄGU nie będzie zależeć od idea fix jakichś miejsc po przecinku wymyślanych przez bezrobotnych informatyków tylko od oka, głowy i uporu artysty/rzemieślnika który musi potrafić wykorzystać narzędzie.
    Różnice miliprocentowe w obrazowaniu tego czy tamtego mają mniejszy wpływ na obrazek niż godzina na którą nastawisz sobie budzik by ruszyć **** w plener -o czym doskonale wiesz.
    Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 7.03.09 o 13:45

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    Ostatnio oglądałem sample z Sigmy DP2 - kolorystyka i ilość szczegółów z "marnych" 4,65 mpix robi wrażenie. Ktoś pewnie napisze, że zmniejszając większe pliki też uzyska podobny efekt i pewnie będzie mieć rację :
    http://www.sigma-dp.com/DP2/sample-photo/
    Tylko to co DP1 wyprawiała z kolorami czasem się w głowie nie mieściło. Ciekawe czy w DP2 będzie lepiej.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    i znów 7 stron o d... maryni, wojnach systemowych i innych, tylko nie na temat lol

Banned | OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

na temat

12Mpix wystarczy> niektórym wystarczy 2
    Imager AF niedługo lepszy od fazowego> świetnie ale jeszcze lepsze manualne ostrzenie

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    haha...
    ale doszło do starcia Mechanoidów z Organoleptykami ....
    odwieczne pytanie, sztuka czy rzemiosło ?
    /*...................*/
    /* ...........................*/

S4INT
    Gość
    Imager AF niedługo lepszy od fazowego> świetnie ale jeszcze lepsze manualne ostrzenie
    Dlaczego lepsze?

zonkinho
    Gość
    Ja tam się cieszę z tej zapowiedzi, a jeszcze bardziej się ucieszę jak wprowadzą to w życie i za dajmy na to 2 lata się przesiądę na dajmy na to E-6 z 12mpix i ISO 3200 jak teraz ISO 1250

A gadanie o DXO, przyrównywanie z kompaktami nie ma sensu w ogóle. Róbcie zdjęcia tym czym lubicie i niech one mówią za Was, a nie za aparat.

Dobrze ktoś wspomniał jakim aparatem robi się zdjęcia - czarnym :P

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    12Mpix wystarczy> niektórym wystarczy 2
    Oczywiście. Mieszkanie w lepiance też lepsze niż w domu. Ogrzewać i sprzątać nie trzeba...