Może jest coś w menu E3 co by się dało dopasować do hasła "battery type" ?
Dzięki za PW!
To jest bardzo fajne spostrzeżenie i dobra wiadomość dla właścicieli E-30. Z tego co piszesz wygląda na to, że dzięki funkcji BATTERY TYPE uda się zmusić gripa do pracy na akumulatorkach chociaż instrukcja do E-30 nie mówi o tym wprost, natomiast instrukcja do HLD-4 jako źródła zasilania nie podaje akumulatorków. Próba wkładania akumulatorków do HLD-4 podpiętego do E-3 kończyła się bardzo szybkim odmówieniem pracy przez aparat z komunikatem - baterie wyczerpane...
Niestety - nie ma takiej funkcji w E-3 i wygląda na to, że jedynie posiadacze E-30 mogą z tego korzystać. Chciałbym tak w E-3...
Rep+ za wartościowe spostrzeżenie.
to mi bardzo przykro... Wspomnę tylko, że u mnie też nie ma w spisie itd. żadnego hasła , tylko to "battery type" znalazłem. W żadnym opisie niczego nie ma. !!! Może jest jakieś -źródło zasilania, rodzaj zasilania, baterie >>> tłumaczenia są tragiczne, trzeba się domyślać.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Właśnie o tym wyżej pisałem, wyrzuciłem 12 akumulatorów plus dwie ładowarki zanim wpadłem na te ustawienia. Wcześniej po kilkunastu zdjęciach miełem czerwony komunikat. Teraz, po tej zmianie ustawienia, zrobiłem 260 zdjęć i nic , dalej zielono, na więcej nie miałem czasu, jak nie będzie lało to jutro będę robił do oporu. Dam znać.
Ostatnio edytowane przez heniobe ; 4.03.09 o 21:05 Powód: Automatyczne scalenie postów
doszedłem do 643 zdjęć i zaczęło świecić pół bateryjki ale na zielono i nie mruga. Wygląda na to, że się cierpliwość akumulatorów kończy. Zastanawia mnie co innego. W instrukcji zalecają ogniwa litowe, o ile wiem to mają one 3V. Zasobnik na baterie AA wymusza układ szeregowy a wiadomo, że w takim wypadku napięcia się sumują. Dedykowany akumulator litowo-jonowy BLM-1 ma napięcie 7,2 V. Zastosowałem NI-MH które mają 1,2V x 6 co daje te potrzebne 7,2V. Przy litowych 6 x 3V = 18 V. ??? Coś tu nie gra !!! Czy ja coś pokręciłem ??? nawet zwykłe alkaliczne to jest 1,5 V x 6 = 9 V.
??? Nie mam zamiaru się wymądrzać ani kwestionować Twojej wiedzy ale : cytuję
" Technologie akumulatorów
PCWorld
(Strona 3 z 4)
Akumulatory litowe
Akumulatory litowe to najnowsze osiągnięcie technologii akumulatorów. Charakteryzuje się najwyższą energią właściwą, rzędu 90-110 Wh/kg. Dodatkowa zaleta to niewielkie samorozładowania, a więc długi czas przechowywania bez ponownego ładowania. Jednak szczególną zaletą akumulatorów Li-Io jest to, że nie dotyczy ich ani efekt pamięciowy, ani efekt leniwego akumulatora. Dostarczają niemal stałego napięcia (ponad 3,6 V) w całym okresie rozładowania.
Odmienie niż akumulatory NiCd czy NiMH, akumulator Li-Io wytwarza napięcie 3,6 V zamiast 1,2 V. Wynika to z jego budowy. Elektroda ujemna jest wykonana ze związków litu, które mogą zawierać tlenek kobaltu, manganu lub niklu, natomiast anoda - ze związków grafitu. Separator między membranami stanowi mikroprzepuszczalna membrana z tworzywa sztucznego. Elektrolit to ciecz organiczna zawierająca sól litu.
Lit to silnie reagujący metal lekki, a więc mocno nagrzany łatwopalny materiał mógłby eksplodować.
Z tego powodu obecnie produkowane akumulatory zawierają organiczny elektrolit. Mimo to każdy akumulator litowy jest wyposażony w zawór bezpieczeństwa i ma szczególnie solidną obudowę. Dodatkowo każdy zawiera specjalne układy elektroniczne, nadzorujące przebieg ładowania - chronią przed powstaniem zbyt dużych prądów ładowania i rozładowania, nadzorują warunki ładowania i rozładowania oraz zabezpieczają akumulator przed przegrzaniem. Oczywiście, wszystkie te zabezpieczenia mają wpływ na cenę akumulatora. Akumulator Li-Io jest o prawie 30 procent droższy od akumulatora NiMH.
Akumulatory Li-Io mają najwyższą zdolność gromadzenia energii w przeliczeniu na wagę i objętość, jednak nie osiągają dużej pojemności. Najczęściej stosowane są w telefonach komórkowych, kamerach cyfrowych i notebookach. "
koniec cytatu
Ostatnio edytowane przez skow ; 8.03.09 o 13:00
ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1
Może nie czytałeś całej dyskusji /powyżej/ ale sprawa dotyczy litowych AA.
Popatrz na oferty sprzedaży, wszędzie litowe AA mają 3V. W teoretycznych opisach też.
http://www.olympusclub.pl/pub/images...anie_czyli.pdf
pozdrawiam hb