Co dostanę, kiedy do 35 dopnę EX-25?
Co dostanę, kiedy do 35 dopnę EX-25?
Ostatnio edytowane przez taztaz ; 25.02.09 o 22:59
Drogo, źle ale za to nie terminowo, extra płatne gadanie głupot. Pozdrawiam taztaz.
Manualną ostrość to na pewno (podają w specyfikacji) - ale w makro to normalna sprawa.
Dlaczego zmniejszenie odległosci od fotografowanego obiektu? Nie zwiększenie? Mniej światła obleci - w makro i tak raczej trzeba przymknąć do min. 5,6 - o ile mniej tego światła? I w zasadzie dlaczego? Przecież tam nie ma soczewek - to tylko pierścień?
No. Ale ja pytam o dopięcie NIE do 50 macro, a do 35 macro...
Jak ze skalą odwzorowania i jak z odległością? Nie mam 50 macro i NIE WIEM czy ustawienie ostrości nie dalej jak kilkanaście centymetrów przed przednią soczewką - to jest bliżej czy dalej - w porównaniu do obiektywu BEZ EX-25?
to proponuję przejdź się do sklepu na studenckiej, można wcześniej sprawdzić telefonicznie czy pierścień jest i go sobie sprawdź - ostatnio był.
Ja bawiłem się z 50mm i miałem poważne kłopoty z ustawieniem ostrości przy tak małej GO.
A od czego Olypedia?
* Zuiko Digital 35mm Makro 1:3.5
* Ustawianie ostrości: Manualne ustawianie ostrości
* Powiększenie / Zakres ustawiania ostrości:
* długość ogniskowej 35mm: 0.7 - 1.68x / 14.6 - 15.6 cm
4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1
faktycznie 35 a nie 50
znalazłem coś takiego http://www.olympusclub.pl/olypedia/i...%9Bredni_EX-25
i kompatybilność m.in.
" * Zuiko Digital 35mm Makro 1:3.5
* Ustawianie ostrości: Manualne ustawianie ostrości
* Powiększenie / Zakres ustawiania ostrości:
* długość ogniskowej 35mm: 0.7 - 1.68x / 14.6 - 15.6 cm "
pozdrawiam serdecznie, Sebu$
Idea działania pierścienia pośredniego jest zawsze taka sama, niezależnie od szkła do jakiego go podepniesz. Pierścień pośredni zwiększa wyciąg, co powoduje że możesz podejść z obiektywem bliżej i zwiększyć skalę odwzorowania. Ale zmniejsza się odległość przedmiotowa.
Zakładając teoretycznie że ZD 35mm ma wyciąg 35mm dla skali 1:1 (co niekoniecznie musi być prawdą bo obiektywy lubią zmieniać ogniskową przy dużych skalach odwzorowania) to z EX-25 będziesz mieć 60mm wyciągu, to da skalę odwzorowania w okolicach 1.7:1.
Nie mam ani ZD35mm ani EX-25, ale może się okazać że przy tej kombinacji musisz ostrzyć praktycznie z soczewką dotykającą obiektu.
Czyli praktycznie powiino być w tej Olypedii napisane, że jest kiszka, a nie kompatybilność z ZD35 - skoro trzeba wleźć obiektywem na kwiatka.
W Olypedii wyczytałam wszytko, ale nie rozumiem takiego czegoś:
"* Powiększenie / Zakres ustawiania ostrości:
* długość ogniskowej 35mm: 0.7 - 1.68x / 14.6 - 15.6 cm "
Może mi ktoś łopatologicznie wytłumaczyć?
Bom ja taka ciemna, albo uż późno jest...
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Nie lubię tego sklepu
No i do Kraka mi się nie chce jechać - ani gdzie zaparkowac, parking płatny eee... Przywykłam do moich wiosek
Liczyłam, że ktoś z Was ma jedno i drugie i może mi napisać, co i jak.
Ostatnio edytowane przez Plumek ; 25.02.09 o 23:55 Powód: Automatyczne scalenie postów