Strona 41 z 60 PierwszyPierwszy ... 31394041424351 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 401 do 410 z 599

Wątek: Olympus Zuiko Digital 35mm 1:3.5 makro (subiektywnie)

| OlyJedi Awatar sn00p
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Przeczytałem 1 posta z tego wątku i stwierdzam, że muszę kupić tą 35 ...
    Dziewczyna znów będzie się ze mnie podśmiewać, że wszytko kupuję, ale co tam ;p
    Mleko na gazie tylko czeka aż się odwrócisz ...

Awatar neotom
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    sorry, to moj pierwszy post na tym forum i od razu takie lamerstwo...
    ale dokupilem tydzuen temu do kita ZD35mm i mnie męczy jedna kwestia (nigdzie nie moge tego znalezc w instrukcji)- czy funkcje macro sie jakos specjalnie uruchamia, czy po prostu trzeba wyostrzyc AF na jakis bliski obiekt i wtedy sie sam obiektyw wysuwa, albo po prostu "przejechac" caly zakres na MF az do 1:1?
    z gory dziekuje za pomoc i przepraszam

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    W lustrzankach właściwie możesz zapomnieć o czymś takim jak funkcja makro. Obiektyw jest makro, gdy da się nim uzyskać zdjęcie o określonej, dość dużej, skali odwzorowania. Niczego nie musisz włączać / przełączać.

Rób normalnie zdjęcia, obiektyw sam się wsunie/wysunie w zależności od odległości przedmiotu. Nie wiem, czy przy odwzorowaniu 1:1 działa AF [przed chwilą sprawdzałam, przy 1:1.5 AF wyostrzył, ale mam dość ciemno w pokoju ;p więc może kwestia braku światła], ale oczywiście możesz ostrzyć ręcznie.
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar zulka
    Mieszka w
    koniec świata - ostatni dom po lewej :)
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Polecam używać tego obiektywu przy MF
    wtedy pokazuje co potrafi, wysuń go do takiego odwzorowania jakie chcesz uzyskać i "reguluj" ostrość zblizając/oddalając obiektyw
    Lepiej się sprawdza w warunkach kiedy model nie ucieka
    Kwestia tez treningu.
    No, może ktoś ma łatwiejszy sposób

Awatar neotom
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    dzieki za pomoc.
    no to mnie troche uspokoiliscie, bo juz myslalem ze czegos nie umiem wlaczyc.
    Bo tak z kreceniem pierscieniem i oddalaniem-przyblizaniem to juz probowalem i widze dwie rzeczy:
    - po pierwsze to glebie ostrosci przy takim przyblizeniu i odwzorowaniu jest bardzo mala (chyba trzeba zwiekszyc przyslone prawie na maxa)
    - po drugie to odleglosc ostrzenia dla takiego 1:1 np. jest pare centymetrow

jak tu zrobic np. takiego owada zeby go nie wystraszyc?
    jaka jest roznica miedzy takimi np. 1:2 a 1:1?

bo ja juz troche dostalem kociokwiku w glowie jak sie naczytalem o jakis stałkach manualnych (juz chcialem kupowac , odwrotnych mocowaniach, Rainoxach, MCONach 35 itd. Te rozwiazania pozwalaja podobno ostrzyc z wiekszej odleglosci.
    Czy to znaczy ze kupilem niewygodne szklo, czy te pozostale rozwiazania to po prostu rozwiazania budzetowe i oferujace gorsza jakosc?

| OlyJedi Awatar olifant
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Jeśli do fotografowania żywych robali to kupiłeś trochę niewygodne szkło Wiem z autopsji - choć przy odrobinie cierpliwości można i żywego robala złapać.

Generalnie, żeby było łatwiej fotografować płochliwe obiekty (albo, żeby nie trzeba było kucać w trawie ) lepiej po prostu mieć obiektyw o większej ogniskowej, który też daje możliwość uzyskania dużej skali odwzorowania - np. Sigma 105mm lub 150mm - obie dają maksymalną skalę 1:1 tak jak ZD 35 tylko ze względu na większą ogniskową można fotografować z nieco większej odległości. Choć z drugiej strony wtedy podobnież znacznie wysuwają 'mordkę', więc i tak koniec końców trzeba się zbliżyć dosyć znacznie.

Z tego co się orientuję to ZD 70-300 daje maksymalną skalę odwzorowania 1:2, czyli też by się dało go używać jako obiektywu do makro.

A co do pytania odnośnie różnicy pomiędzy 1:1 a 1:2 - przecież masz obiektyw, który pozwala uzyskać obie skale odwzorowania, nic prostszego sprawdzić :P

EDIT: Aha no i jeszcze jedno - z dłuższym obiektywem może i trudniej spłoszyć modela ale z drugiej strony trochę trudniej jest zrobić nieporuszoną fotkę..
    Ostatnio edytowane przez olifant ; 9.02.09 o 18:49
    .

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez olifant Zobacz posta
    lepiej po prostu mieć obiektyw o większej ogniskowej, który też daje możliwość uzyskania dużej skali odwzorowania - np. Sigma 105mm lub 150mm... ... Choć z drugiej strony wtedy podobnież znacznie wysuwają 'mordkę', więc i tak koniec końców trzeba się zbliżyć dosyć znacznie.
    Sigma 150 ma wewnętrzne ogniskowanie - nie wysuwa "mordki" - wiem, bo mam. Uważam Sigmę 150 za najlepszy sprzęt do makro - to tak z mojego doświadczenia.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar olifant
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Aha, to w takim razie wiedziałem, że coś dzwoni ale nie wiedziałem gdzie :P
    .

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Z tego, co pamietam z testu-porownania 105 i 150 w jakims pismie, 105 jest jednak troche dalej od obiektu niz 150.
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Sigma 150 ma wewnętrzne ogniskowanie - nie wysuwa "mordki" - wiem, bo mam. Uważam Sigmę 150 za najlepszy sprzęt do makro - to tak z mojego doświadczenia.
    Pełna zgoda.
    Polecam.
    Pozdrówka.