witam
przeczytalem ten watek 2 razy
i przed moim postem ktory zostal usniety takze
i nie potrafie znalesc odp. na moje pytanie
kazdy kiedys zaczyna...........przygode z fotografowaniem nie wszystko musi byc jasne
co i jak ustawic wiem,,,jak bawic sie zdjeciem ir w photoshopie tez znalazlemwiem co to google
ale mam pytanie takie??
CHCE ZAKUPIC FILTR
IR INFRARED
Większość współczesnych lustrzanek (nie tylko z resztą) ma na matrycach filtry odcinające podczerwień.
czy tutaj mi cos wyjdzie?????
czy e 410 tez ma???
czy w takim razie po zakupie moge wrzucic filtr do kosza??bez jego przerabiania---co mowia uzytkownicy piszacy pod tym watkiem
ALE CZY BEDZIE DZIALAL Z OBIEKTYWAMI DODANYMI DO E-410?
ZUIKO DIGITAL 14-42, oraz 40-150.
TZN.CZY W SRODKU
NIE BEDZIE BIALEJ PLAMY?????
CZYTAJAC O FILTRACH ir
WIEM ZE CZESTO SIE ZDARZA TO
BYLY WYMIONIONE OBIEKTYWY NIKONA I CANONA
NA KTORE MOZNA ZAKLADAC TEN FILTR
I NA KTORE NIE(PLAMA W SRODKU
O OLYMPUSKU NIE PISALI
niektorzy pozniej przerabiali aparaty by dzialalo
Obiektywy kitowe 14-42 i 40-150 nie 'produkują' białej plamy z filtem IR (w centrum kadru). Lustrzanki Olympusa z LV doskonale nadają się do fotografii w podczerwieni - przy włączonych nocnych kadrach zdjęcia można kadrować na lcd, jednak statyw wydaje się niezbędny.
Moje przykładowe pstryki z Hoya R72 nakręconym na 14-42 i puszką 510
Ostatnio edytowane przez Aero73 ; 21.02.09 o 22:52
wow!! dzieki za super odpowiedz!!!
i taka szybka~!!
dziś byliśmy na plenerze w jaworznickim industrialu i poćwiczyłem 14-42 z filtrami 100, 810 i 7720 nm
efekta póki co są obiecujące ale proszę o deko cierpliwości..
Kossuth Lajos azt üzente: Utepitesz regimente. Ha még egyszer ezt üzeni, Kupkerekesz hajtasz neni!
7720 nm co to za pasmo ? To przeciez już średnia podczerwień cieplna.
a 100 nm to UV...
Ostatnio edytowane przez luc4s ; 22.02.09 o 02:14
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
720 a nie 7720, rozwaloną claviaturę w kąputerze mam.....
Kossuth Lajos azt üzente: Utepitesz regimente. Ha még egyszer ezt üzeni, Kupkerekesz hajtasz neni!
zdjęcia z ZD 14-42 z filtrami IR są w regionach - Małopolska (cześć III)
E-510 + ME-1 + grip + matówka klin z mikrorastrem / Zuiko ED 12-60 SWD / OM 50-1.4 / Metz Mecablitz 58 AF-1 / Hama Defender 220 Pro.
Wszyscy chwalą Hoye R72... tylko na średnicę w 12-60 może być drogawo.
Podobno Cokin P007 się nieźle spisuje, tylko trzeba sobie poradzić z uszczelnieniem holdera (światło wpada i powstaje hodowla blików własnych...), albo kupnem najtańszej UVki, wydłubaniem szkiełka i wstawieniem dociętego Cokina![]()
Ogólnie na Nikonach to się te filtry sprawdzają (najlepiej D50, D70/s).
Gadałem kiedyś z gościem co się tym bardziej zaawansowanie w to bawi to mówił, że np E500 daje rade w IR.
W E510 nie wiem jak będzie z tymi filtrami... część masz powyżej![]()