Strona 5 z 29 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 289

Wątek: Fotografia IR - InfraRed (W Podczerwieni)

| OlyJedi Awatar Ramzes_II
    Mieszka w
    Dębica
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    Wszyscy chwalą Hoye R72... tylko na średnicę w 12-60 może być drogawo.

Podobno Cokin P007 się nieźle spisuje, tylko trzeba sobie poradzić z uszczelnieniem holdera (światło wpada i powstaje hodowla blików własnych...), albo kupnem najtańszej UVki, wydłubaniem szkiełka i wstawieniem dociętego Cokina
    Ogólnie na Nikonach to się te filtry sprawdzają (najlepiej D50, D70/s).
    Gadałem kiedyś z gościem co się tym bardziej zaawansowanie w to bawi to mówił, że np E500 daje rade w IR.
    W E510 nie wiem jak będzie z tymi filtrami... część masz powyżej
    No własnie widzę- cena rośnie sporo. Albo zastanowie sie nad filtrem dla 14-42, albo spróbuje patent z docięciem cokina do jakiegokolwiek najtańszego filtru na średnicę 72mm z wyjętym szkłem oczywiscie.
    + rep dla Ciebie.
    Dzięki.
    E-510 + ME-1 + grip + matówka klin z mikrorastrem / Zuiko ED 12-60 SWD / OM 50-1.4 / Metz Mecablitz 58 AF-1 / Hama Defender 220 Pro.

| OlyJedi Awatar slawek
    Mieszka w
    Kęty
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    Wszyscy chwalą Hoye R72... tylko na średnicę w 12-60 może być drogawo.

Podobno Cokin P007 się nieźle spisuje, tylko trzeba sobie poradzić z uszczelnieniem holdera (światło wpada i powstaje hodowla blików własnych...), albo kupnem najtańszej UVki, wydłubaniem szkiełka i wstawieniem dociętego Cokina
    Ogólnie na Nikonach to się te filtry sprawdzają (najlepiej D50, D70/s).
    Gadałem kiedyś z gościem co się tym bardziej zaawansowanie w to bawi to mówił, że np E500 daje rade w IR.
    W E510 nie wiem jak będzie z tymi filtrami... część masz powyżej
    E-510 daje sobie bardzo dobrze rade z R72 Hoya, z tego względu zostawiłem 14-42

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar icelander
    Mieszka w
    Krakuf
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    cokina 007 odradzam, miałem, kicha że joj!
    z dostępnych najbardziej polecam hoyę chyba żeby znależć starego panchromara, to jest cudeńko! bywają nawet 1100 nm!
    Kossuth Lajos azt üzente: Utepitesz regimente. Ha még egyszer ezt üzeni, Kupkerekesz hajtasz neni!

Mieszka w
    Dębica
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Zerknałęm na alledrogo. Filtr UV na 72 mm tani, to ok. 30 zł mozna wyrwać. Cokin ok 90 zł. Dociąć kólko i zamontować zamiast szkła UV. To bedzie chyba kompromis.
    Najtańszy IR na 72 mm to grubo ponad 200 zł. Ciekawe jaka wineta bedzie na 12 mm.
    Ale moze to doda uroku.
    Jak juz będę miał kpl to nie omieszkam sie pochwalić efektem.
    Acha - jak z WB ? gdy w RAW robie - bedzie wsio rawno ?
    E-510 + ME-1 + grip + matówka klin z mikrorastrem / Zuiko ED 12-60 SWD / OM 50-1.4 / Metz Mecablitz 58 AF-1 / Hama Defender 220 Pro.

Mieszka w
    Krakuf
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    ja zrobiłem pierwszy IR tak: filtr PZO, do jakiegoś wojskowego urządzenia wyłuskałem z oprawki i poleciłem wytoczyć pod M 58. Na początku używałem z nikonem F3 stosując Kodaka HIE, efekta, nawet, nawet...
    a co do cokina + oprawka z UV - nie wiem
    btw, mam zielony rosyjski M72 do niczego mi nie potrzebny, jak potrzeba oprawki - daj znać
    a co do IR zestawu na M58, istnieje możliwość wyczarterowania - ale tylko dla ludzi z Krakowa
    Kossuth Lajos azt üzente: Utepitesz regimente. Ha még egyszer ezt üzeni, Kupkerekesz hajtasz neni!

Mieszka w
    Dębica
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez icelander Zobacz posta
    ja zrobiłem pierwszy IR tak: filtr PZO, do jakiegoś wojskowego urządzenia wyłuskałem z oprawki i poleciłem wytoczyć pod M 58. Na początku używałem z nikonem F3 stosując Kodaka HIE, efekta, nawet, nawet...
    a co do cokina + oprawka z UV - nie wiem
    btw, mam zielony rosyjski M72 do niczego mi nie potrzebny, jak potrzeba oprawki - daj znać
    a co do IR zestawu na M58, istnieje możliwość wyczarterowania - ale tylko dla ludzi z Krakowa
    Jak będę w okolicach Krakau to odezwę sie na priv. Jakiegoś spontona moze udałoby sie zrealizowac i potestować to i owo. W sumie z Debicy to nie Syberia, ale jak na razie nie mam kursu w Twoją stronę. Dzięki za info. Pomyślim

S4INT
    Gość
    Sorry, że tak z innego forum - ale tu są IRki właśnie z Cokinem (z tym że na Nikonie, D50 bodajże)

http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=88552
    http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=86119

A na Olku nie wiem jak będzie, Icelander może mieć racje co do efektu.

Mieszka w
    Krakuf
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    a tu są dwie foty z D70, jedna nikkorem 24-120 (do kliszowca)*, druga z karkołomnej konstrukcji, flektogon z P-sixa z panchromarem 1100 nm wewnątrz!

------------------------------------------------------------------------------------
    dla nie nie istnieje coś takiego jak "aparat analogowy"
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	19061.jpg
Wyświetleń:	251
Rozmiar:	49,2 KB
ID:	12921   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	36405.jpg
Wyświetleń:	249
Rozmiar:	33,9 KB
ID:	12922  

| OlyJedi Awatar pol189
    Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Czy kierowanie się pasmem obcinania światła ma w ogóle senes?
    Przeglądałem różne oferty i mamy tak HOYA, Cokin i reszta świata 720nm, mało znane firmy 760nm i Heliopany i reszta świata 780nm.

Który filtr powinien dać nam najlepszy efekt? Nie mówię o jakości i stratach ostrości na filtrach niewiadomego pochodzenia, tylko o kolorystyce zdjęcia.

No i wreszcie - których firm należy się kategorycznie wystrzegać przy zakupie !?

.
    Zapraszam do komentowania moich zdjęć w galerii.
    Taki tam wątek z moimi różnistymi zdjęciami, oraz ślubno plenerowe zmagania.
    Poszukujesz ciekawych wtyczek do GIMPa zajrzyj koniecznie tutaj....

Mieszka w
    Krakuf
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    ja (subiektywnie) odradzam cokina 007, Heliopan 1000 daje genialne efekty ale z korpusem D70, hoya jest taka sobie za to kolorystyka tej samoróbki 820 z ZD 14-42 rzuca na kolana!