E-510 + ME-1 + grip + matówka klin z mikrorastrem / Zuiko ED 12-60 SWD / OM 50-1.4 / Metz Mecablitz 58 AF-1 / Hama Defender 220 Pro.
FujiNikon
http://kasinskislawek.pl
cokina 007 odradzam, miałem, kicha że joj!
z dostępnych najbardziej polecam hoyę chyba żeby znależć starego panchromara, to jest cudeńko! bywają nawet 1100 nm!
Kossuth Lajos azt üzente: Utepitesz regimente. Ha még egyszer ezt üzeni, Kupkerekesz hajtasz neni!
Zerknałęm na alledrogo. Filtr UV na 72 mm tani, to ok. 30 zł mozna wyrwać. Cokin ok 90 zł. Dociąć kólko i zamontować zamiast szkła UV. To bedzie chyba kompromis.
Najtańszy IR na 72 mm to grubo ponad 200 zł. Ciekawe jaka wineta bedzie na 12 mm.
Ale moze to doda uroku.
Jak juz będę miał kpl to nie omieszkam sie pochwalić efektem.
Acha - jak z WB ? gdy w RAW robie - bedzie wsio rawno ?
E-510 + ME-1 + grip + matówka klin z mikrorastrem / Zuiko ED 12-60 SWD / OM 50-1.4 / Metz Mecablitz 58 AF-1 / Hama Defender 220 Pro.
ja zrobiłem pierwszy IR tak: filtr PZO, do jakiegoś wojskowego urządzenia wyłuskałem z oprawki i poleciłem wytoczyć pod M 58. Na początku używałem z nikonem F3 stosując Kodaka HIE, efekta, nawet, nawet...
a co do cokina + oprawka z UV - nie wiem
btw, mam zielony rosyjski M72 do niczego mi nie potrzebny, jak potrzeba oprawki - daj znać
a co do IR zestawu na M58, istnieje możliwość wyczarterowania - ale tylko dla ludzi z Krakowa
Kossuth Lajos azt üzente: Utepitesz regimente. Ha még egyszer ezt üzeni, Kupkerekesz hajtasz neni!
Sorry, że tak z innego forum - ale tu są IRki właśnie z Cokinem (z tym że na Nikonie, D50 bodajże)
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=88552
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=86119
A na Olku nie wiem jak będzie, Icelander może mieć racje co do efektu.
a tu są dwie foty z D70, jedna nikkorem 24-120 (do kliszowca)*, druga z karkołomnej konstrukcji, flektogon z P-sixa z panchromarem 1100 nm wewnątrz!
------------------------------------------------------------------------------------
dla nie nie istnieje coś takiego jak "aparat analogowy"
Czy kierowanie się pasmem obcinania światła ma w ogóle senes?
Przeglądałem różne oferty i mamy tak HOYA, Cokin i reszta świata 720nm, mało znane firmy 760nm i Heliopany i reszta świata 780nm.
Który filtr powinien dać nam najlepszy efekt? Nie mówię o jakości i stratach ostrości na filtrach niewiadomego pochodzenia, tylko o kolorystyce zdjęcia.
No i wreszcie - których firm należy się kategorycznie wystrzegać przy zakupie!?
.
Zapraszam do komentowania moich zdjęć w galerii.
Taki tam wątek z moimi różnistymi zdjęciami, oraz ślubno plenerowe zmagania.
Poszukujesz ciekawych wtyczek do GIMPa zajrzyj koniecznie tutaj....
ja (subiektywnie) odradzam cokina 007, Heliopan 1000 daje genialne efekty ale z korpusem D70, hoya jest taka sobie za to kolorystyka tej samoróbki 820 z ZD 14-42 rzuca na kolana!