Strona 33 z 55 PierwszyPierwszy ... 23313233343543 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 541

Wątek: Olympus ZD ED 50-200mm 1:2.8-3.5

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta
    Jedyną istotnymi wadami wg mnie w 50-200 jast samoczynne rozsuwanie korpusu i to że nie mieści się w kieszeni
    Od dzis to dla mnie zalety i wlasnie zdecydowalem sie go kupic.Uszyje sobie tylko wieksza kieszen.Przecie jak go schowam na baletach do kieszeni i poprosze jakies dziewcze do tanca,przycisne ja do kieszeni,to ona delikatnie mnie sie przycisnie na druga strone.I oto chodzi-drugiemu sloikowi w to graj

| OlyJedi Awatar YxasoR
    Mieszka w
    Nie przenoście nam stolicy do Krakowa...
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    A mi się lepiej kadruje z większym wizjerem, a jak już mam 100% krycia...

Jedyne co mnie w 50-200 drażni (starym i nowym z SWD) to to, że zawsze do końca musi dojechać i dopiero wraca. Ale cóż - mimo to w zupełności mi wystarcza i uważam za super szkiełko.
    "A na resztę zamknij oczy moja miła
    pod powieką znacznie lepsze są obrazy
    i w tym nasza siła
    i w tym nasza siła
    że umiemy jeszcze czasem marzyć"

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta
    Jedyną istotnymi wadami wg mnie w 50-200 jast samoczynne rozsuwanie korpusu i to że nie mieści się w kieszeni
    Do dziś na wsi często na takie "samoczynne rozsuwanie" mówią "świtaniec"
    Ale nigdy nie słyszałem, by to była wada

| OlyJedi Awatar YxasoR
    Mieszka w
    Nie przenoście nam stolicy do Krakowa...
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alakin Zobacz posta
    Do dziś na wsi często na takie "samoczynne rozsuwanie" mówią "świtaniec"
    Ale nigdy nie słyszałem, by to była wada
    Stare 50-200 po dwóch latach rzeczywiście się rozsuwa, ale nówka według mnie się trzyma lepiej pod tym względem. Jest za to trudniej przy szybkiej zmianie ogniskowej z min na max...
    "A na resztę zamknij oczy moja miła
    pod powieką znacznie lepsze są obrazy
    i w tym nasza siła
    i w tym nasza siła
    że umiemy jeszcze czasem marzyć"

| OlyJedi
    Mieszka w
    Świętokrzyskie
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    Witam. Mam pytanko. Czy między starym i nowymSWD 50-200 jest jakaś różnica (oczywiście pomijając szybkość ostrzenia) w budowie (solidność konstrukcji), czy właściwościach optycznych (zdarza się przeczytać o tym młodszym, że ma problemy typu BF, FF i takie tam...)? Czy warto dopłacić te parę stów do SWD i czy staruszek jest naprawdę odczuwalnie wolniejszy (w tandemie z E3). Jeśli odpowiedzi na moje pytania już na forum gdzieś padła to przepraszam, ale jeśli mógłbym prosić o takie małe podsumowanie(porównanie) byłbym bardzo wdzięczny. Dzięki

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk Mysłowice
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

rożnice

rożnice są opisane w kilku miejscach w necie - głównie po angielsku, rożnić generalnie podobno w jakości obrazu nie ma, ale w szybkości szczególnie od E3 w górę czyli i w e30 tak - te aparaty wykorzystuja te SWD.
    Bepeh
    Przeszedlem droge od SMIENY 8M, analogowy kompakt Kodaka, Zenita 12XP, Pentagram Photon 434, i jak na razie stalem sie posiadaczem E500. Jestem amatorem wiec z gory przepraszam za niektore pytania...
    E500, Zuiko 17,5x45,14-54,40-150 stara wersja, 50-200, karty CF i XD SUNDISK/Olympus...

| OlyJedi Awatar Sebu$
    Mieszka w
    Miasteczko : Wieś : * *niepotrzebne skreślić
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez arhtus Zobacz posta
    Witam. Mam pytanko. Czy między starym i nowymSWD 50-200 jest jakaś różnica (oczywiście pomijając szybkość ostrzenia) w budowie (solidność konstrukcji), czy właściwościach optycznych (zdarza się przeczytać o tym młodszym, że ma problemy typu BF, FF i takie tam...)? Czy warto dopłacić te parę stów do SWD i czy staruszek jest naprawdę odczuwalnie wolniejszy (w tandemie z E3). Jeśli odpowiedzi na moje pytania już na forum gdzieś padła to przepraszam, ale jeśli mógłbym prosić o takie małe podsumowanie(porównanie) byłbym bardzo wdzięczny. Dzięki
    mam tego bez SWD i chodzi z E-3 bardzo szybko.
    Jeżeli ten "nowy" chodzi jeszcze szybciej, to już jest błyskawica
    co do dopłaty to wszystko zależy o ile więcej i na ile Cię stać
    Warto mieć ZD 50-200 z SWD ale nie za wszelką cenę.
    pozdrawiam serdecznie, Sebu$

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Jeżeli to "tylko" kilka stów, to imho warto. Jeżeli to dla Ciebie dużo bądź też dopuszczasz zakup używanego szkła, to zwykłe 50-200 moim zdaniem starczy.

Mam 50-200 zwykłe z E-330stką i dla mnie to już jest super, a wykorzystuję szybkość jak tylko się da

Dokladnie, E-3+SWD to już będzie błyskawica
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar ziemia01
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    74
    Moja galeria
    Napewno jest cichszy po podpięciu do E-1 i ostrzeniu z min do max myślałem, że się coś zepsuło i nie ostrzy, tak to robił cichutko. Przy niewielkich przeostrzeniach czuć że pracuje bo "kopie".

| OlyJedi
    Mieszka w
    Świętokrzyskie
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    No już jestem prawie przekonany do zakupu tego szkiełka, ale interesuje mnie jeszcze jedna rzecz, chodzi mi konkretnie o jego budowe. Nie miałem niestety przyjemności go podotykać(w osiągalnych przezemnie sklepach foto na próżno szukać czegoś z syst. 4/3-niestety monopol innych marek).
    Bardzo dużo można przeczytać pozytywów o szkłach zd, ale niestety nie wszystkie są wg mnie prawdziwe, np. taki 14-54 ma opinię bardzo solidnego...nie wiem czy wszystkie, ale mój i reszta jakie miałem w rękach (jeszcze 3 szt) tym się nie mogą pochwalić, mianowicie jego tubus ma spore luzy, odczuwalne nawet gdy trzymam tylko korpus, poprostu czuć kolebotanie. Nie wiem jak to odnosi się do uszczelnienia obiektywu, choć widać że pyłki odkładają się na obudowie, a więc uszczelka daje radę, przynajmniej z kurzem (jak jest z wodą, potrzeby sprawdzenia na razie nie miałem). Pierścień do zmiany ogniskowej też nie jest idealny. Przy najkrótszej ogniskowej lekko się ugina, dalej jest już ok.
    No dobra koniec tego narzekania, bo jeszcze trochę i będę się musiał ukrywać przed OLYbojówkami
    Poza w/w wadami obiektyw ten (ostrość, AF) jest super, a biorąc pod uwagę jego cenę można powiedzieć, że jest więcej niż świetny i kupiłbym go jeszcze raz bez wahania.

Wróćmy teraz do tematu. Czy 50-200 też ma takie przypadłości? Patrząc na długość tubusu przy 200mm mam pewne obawy co do jego solidności. Wersja SWD ma nieco krótszy tubus, a więc wydaje mi się, że tu będzie nieco lepiej. Czy mam powody do obaw w tym temacie?