Zibi- Bufetowa rzuciła pomysł spacerku na Wyspę Sobieszewską w marcu.
Wchodzisz ?
Na pewno będę miał ze sobą 50-200 .
Frakcja Trójmiejska rośnie sprzętowo w siłę)
Zibi- Bufetowa rzuciła pomysł spacerku na Wyspę Sobieszewską w marcu.
Wchodzisz ?
Na pewno będę miał ze sobą 50-200 .
Frakcja Trójmiejska rośnie sprzętowo w siłę)
Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra
Jasne, że tak
/*...................*/
/* ...........................*/
Czy pod starym 50-200mm działa LV po kontraście?
Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm
dla posiadaczy tego szkiełka z SWD, mam alternatywę na osłonę p/ słoneczną tzw doniczkę
wiem, że osłona jest bardzo duża i zamiast niej można zastosować uniwersalnego tulipana, który wyglada "normalnie" i mocuje się go w szybki sposób.
Nie jest to wkręcany na gwint tulipan, ale zakładany na filtr i dociskany jedną śrubką z osłoną gumową.
I najważniejksze to cena tej osłony wynosi .... aż 9 zł
link
Widziałem taki zestaw i faktycznie jest róznica w wyglądziea walory użytkowe takie same
![]()
pozdrawiam serdecznie, Sebu$
A wiesz po co są te tulipanowe podcięcia na osłonie? By maksymalnie poszerzyć pole widzenia obiektywu bez winietowania osłony, a jednak coś tam osłaniać. Osłona jest projektowana pod konkretne szkło/kąty widzenia obiektywu. Byle jaki tulipan może być przekleństwem, bo nie będzie dobrze chronić toru optycznego przed przypadkowym bocznym światłem. Gdyby zrobienie tulipana miało sens, to zapewne tak by wyglądała forma wtryskowa kompendium dla tego szkiełka.
35-100, ma podcinaną osłonę. 14-54 też. W przypadku 50-200 widać najlepiej sprawdza się po prostu lejek.
Pozdrawiam
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
[QUOTE=RadioErewan;348839]A wiesz po co są te tulipanowe podcięcia na osłonie? By maksymalnie poszerzyć pole widzenia obiektywu bez winietowania osłony, a jednak coś tam osłaniać. Osłona jest projektowana pod konkretne szkło/kąty widzenia obiektywu. Byle jaki tulipan może być przekleństwem, bo nie będzie dobrze chronić toru optycznego przed przypadkowym bocznym światłem. Gdyby zrobienie tulipana miało sens, to zapewne tak by wyglądała forma wtryskowa kompendium dla tego szkiełka.
35-100, ma podcinaną osłonę. 14-54 też. W przypadku 50-200 widać najlepiej sprawdza się po prostu lejek.
Pozdrawiam[/QUOTE
Cała prawda![]()