Strona 16 z 40 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 398

Wątek: Lampa błyskowa Metz 48 AF-1

rocco
    Gość
    Małe uzupełnienie.
    Kilka osób pisało do mnie PW z pytaniem co lepiej, Metza 48 AF-1 czy FL-50.
    Sugeruja się oni podobna wartościa liczb przewodnich lamp podanych w specyfikacji. To nie do końca prawda, że różnica wynosi tylko 2

Jak zapewno większość z Was wie, liczba przewodnia lampy to odległość, na jaką oświetli ona prawidłowo obiekt, podzielona przez użytą przysłonę.
    Zwykło się podawać ją dla czułości ISO 100 (chociaż przy wielu kompaktach widzę już podawaną dla ISO 200) i dla ogniskowej 50mm (FF). Gdy ogniskowa bedzie dłuzsza, liczba przewodnia spadnie bo lampa musi oświetlić szersze pole, gdy dłuższa wzrośnie, bo zoom lampy ustawi węższą wiązkę światła.
    Żeby było to bardziej zrozumiałe, pozwolę sobie posłużyc się cytatem:

Liczba przewodnia lampy błyskowej

Najważniejszym parametrem lampy błyskowej jest jej liczba przewodnia, w języku angielskim - Guide Number.
    Liczba przewodnia lampy określa siłę jej błysku a dokładniej - maksymalny zasięg oświetlenia tą lampą. Chodzi o oświetlenie zapewniające prawidłowe naświetlenie (ekspozycję) matrycy lub filmu, w przypadku aparatu analogowego.

Wprowadzimy następujące oznaczenia.
    LP (GN) liczba przewodnia podawana dla czułości ISO 100 i dla użytego w aparacie obiektywu o ogniskowej normalnej, czyli około 50mm w przeliczeniu na format 35mm.
    Dmax maksymalna odległość obiektu fotografowanego od lampy, dla której błysk zapewnia prawidłowe naświetlenie.
    f - wartość liczbowa przysłony usawionej w aparacie, którym wykonujemy zdjęcie.
    Wówczas liczba przewodnia lampy błyskowej dana jest wzorem
    LP = Dmax x f [1]
    Przy czym liczbę będącą wynikiem mnożenia odległości i przysłony podawana jest najczęściej bez jednostek, po prostu liczbę, choć formalnie jednostkami są metry. Popularne wartości liczb przewodnich dla amatorskich lamp błyskowych wynoszą do 20 do 50.
    Jak wykorztstać znajomość tej liczby? Ze wzoru [1] wyznaczamy maksymalny zasięg lampy jako
    Dmax = LP / f [2]
    Np. dla lampy zliczbą przewodnią LP=30, robiąc zdjęcie z przysłoną ustawiną na 5.6, mamy maksymalny zasięg lampy
    30/5,6 = 5,36m
    czyli obiekty do odległości około 5,5 metra będą prawidlowo naswietlone. Jeżeli zmienimy ISO na 200, wówczas liczba przewodnia lampy będzie 2x większa a więc i zasięg oświetlenia podwoi się.
    Metzowi 48 AF-1 jest bliżej mocą do FL-36 niz do FL-50.
    Otóż liczby przewodnie lamp Olympusa i Metza podane są dla zupełnie różnych ogniskowych.
    Olympus podaje swoje GN 36 i 50 dla ogniskowej 42mm a Metz 48 i 58 dla 105mm.
    Kąt widzenia obiektywów systemu 4/3, o połowe mniejszy niż było to liczone dla pełnej klatki, wprowadza tu jeszcze dodatkowe zamieszanie

Metz podaje liczbę przewodnią dla pełnej klatki (FF). Jeśli Olympus uwzględnił mniejsze pole widzenia swoich lamp i odpowiednio przeliczył moc, byłoby to chyba tak:
    Metz 48 AF-1 dla ogniskowej 24mm ma liczbę przewodnią 24.
    FL-36 dla 25mm 28 ale już dla 12mm (co kątem odpowiadałoby pełnej klatce) tylko 20.
    FL-50 dla 25mm ma GN 40 ale dla 12mm (znów analogocznie) 28.
    Teraz Metz plasowałby się mocą tak w połowie pomiędzy obydwoma FLkami.
    Osobiście skłaniam się do tego, że te ostatnie dane są prawidłowe ale pewności nie mam.
    Pogubiłem się już w tych kątach i cropach
    Jesli ktoś wie na pewno jak to jest, uprzejmie proszę o poprawienie.
    Ostatnio edytowane przez rocco ; 16.02.09 o 22:34

| OlyJedi Awatar clorox
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rocco Zobacz posta
    Wtedy wyglądałoby to trochę inaczej, bo Metz podaje liczbę przewodnią dla pełnej klatki (FF). Jeśli Olympus uwzględnił mniejsze pole widzenia swoich lamp i odpowiednio przeliczył moc, byłoby to chyba tak:
    Metz 48 AF-1 dla ogniskowej 24mm ma liczbę przewodnia 24.
    FL-36 dla 25mm 28 ale już dla 12mm (co kątem odpowiadałoby pełnej klatce) tylko 20.
    FL-50 dla 25mm ma GN 40 ale dla 12mm (znów analogocznie) 28.
    Teraz Metz plasowałby się moca tak w połowie pomiędzy obydwoma FLkami.
    Osobiście skłaniam się do tego, że te ostatnie dane są prawidłowe ale pewności nie mam.
    Pogubiłem się już w tych kątach i cropach
    Jesli ktoś wie na pewno jak to jest, uprzejmie proszę o poprawienie.
    Z tego co wyczytałem w Olypedii o FL36 powyższe dane są prawidłowe. Dla 12mm (czyli 24mm w ekwiwalencie) liczba przewodnia wynosi 20.
    Wdepnąłem w niezłe 4/3...

rocco
    Gość
    O widzisz, dzięki, a ja się nie mogłem doczytać
    Czyli Metz 48 AF-1 będzie tak mniej więcej w połowie pomiędzy FLkami jeśli chodzi o moc.

PS
    Zaraz wyedytuję poprzedni post żeby nie wprowadzał w błąd...już
    Ostatnio edytowane przez rocco ; 16.02.09 o 22:35

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    czyli przeliczając na lampy Olympusa sugerujesz ze liczba przewodnia lampy Metz jest okolo 43 ?? w stosunku do FL ??

rocco
    Gość
    Dokładnie.
    Przy 85mm Metz ma liczbę przewodnią 43 a FL-50 przy 84mm (ustawione 42mm) liczbę przewodnią 50. FL-36 ma przy tej ogniskowej oczywiście liczbę przewodnią 36. O tyle więc różni się moc tych lamp.

Jeszcze żeby być w zgodzie z zasadami, dla 50mm (u Olympusa to będzie 25mm), dla ISO 100, liczba przewodnia wynosi:
    Olympus Fl=50 - 40
    Metz 48 AF-1 - 35
    Olympus FL-36 - 28

Liczby przewodnie lamp Olympusa przy 25mm znalazłem tu:
    FL-50 - http://olypedia.de/FL-50
    FL-36 - http://www.wrotniak.net/photo/43/fl-36.html
    Dla Metza podałem w teście na Olypedii.
    Ostatnio edytowane przez rocco ; 17.02.09 o 07:11

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam
    jestem przed zakupem lampy, a ponieważ nie moge dodawać nowego wątku wiec podepne się tutaj. Jestem "zielony"... prosze o opinie na temat tej lampy http://www.allegro.pl/item558406853_...sonic_ttl.html w opisie jest mowa m.in że lampa ta moze byc wyzwalana przez lampe aparatu, jak uważacie czy to prawdopodobne w tym produkcie? Prosze o wszelkie sugestie. jestem amatorem ale oczywiście szukam sprzetu optymalnego - stosunek ceny do jakosci. (wiem że ta lampa nie jest "FIRMOWA" ale może są jakieś pozytywy poza niską ceną i 2 letnią gwarancją Metz daje 1 rok w cyfrowe.pl i fotookazja.pl . choć rożnica do metza w cenie nie jest oszałamiająca???) pozdrawiam Piotrek

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piotrek111 Zobacz posta
    Witam
    jestem przed zakupem lampy, a ponieważ nie moge dodawać nowego wątku wiec podepne się tutaj. Jestem "zielony"... prosze o opinie na temat tej lampy http://www.allegro.pl/item558406853_...sonic_ttl.html w opisie jest mowa m.in że lampa ta moze byc wyzwalana przez lampe aparatu, jak uważacie czy to prawdopodobne w tym produkcie? Prosze o wszelkie sugestie. jestem amatorem ale oczywiście szukam sprzetu optymalnego - stosunek ceny do jakosci. (wiem że ta lampa nie jest "FIRMOWA" ale może są jakieś pozytywy poza niską ceną i 2 letnią gwarancją Metz daje 1 rok w cyfrowe.pl i fotookazja.pl . choć rożnica do metza w cenie nie jest oszałamiająca???) pozdrawiam Piotrek
    To wyglada na jakiegos klona tumaxa 386afz, tam jest slave odpalany fotocela wiec w tym pewnie tak samo dziala - mozna wybrac synchronizacje z pierwszym lub kolejnym blyskiem lampy.
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    dzięki
    takiej informacji oczekiwałem. Poczytałem o tym tumaxie w necie i już wiem o co chodzi. Pozdrawiam

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Witam,
    mam pytanie : w instrukcji Metz'a 48 AF-1 (nowy nabytek ) jest napisane " Auto-Zoom, przysłona oraz zasięg pokazywane tylko, gdy używany jest aparat przesyłający do lampy dane dotyczące wartości ISO oraz przysłony." pytanie brzmi czy E-510 przesyła te dane a jeśli nie, jakie to ma znaczenie?

rocco
    Gość
    Przesyła z obiektywami firmowymi.
    Znaczenie ma takie, że bez tej informacji lampa ustawi palnik na najkrótszą ogniskową (najszerszy kąt świecenia) i stracisz sporo mocy gdy korzystasz z obiektywów o dłuższej ogniskowej.
    Ostatnio edytowane przez rocco ; 1.03.09 o 17:05