Ładnie rysuje, nie powiem.
Ładnie rysuje, nie powiem.
Largo im większy kąt widzenia tym bardziej na zdjęciu tło wydaję się być oddalone od modela, im większy kąt widzienia tym bliżej musisz podejść do modela i tym bardziej jego głowa wyjdzie na zdjęciu większa, popatrz na zdjęcie zrobione przy 12mm:
przy 30mm nie jest źle, ale idealnie imo jest przy 50mm.
A zakup Sigmy 30mm to loteria.
Dzięki za posta! Wiem, że loteria, ale jak wiesz mamy na forum kilku zadowolonych użytkowników. Jeżeli będę brał te obiektywy (bo zapewne wezmę i 30 i 50) to pojadę do Sigma Pro Centrum i przetestuje sobie kilka modeli. Oczywiście wcześniej ich uprzedzę.
Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kasę, a mistrz martwi się o światło...
www.adamkrol.com
Jak masz możliwośc to bierz obie sigmy (HSM to HSM a nie jezdrzący tubusik w te i spowrotemchyba, że nie zależy ci tak na jakości to 50 wez od Olympusa bo to bardzo zacne szkło
Mam S 30 i odpukac narazie nie zawiodła i jestem z niej mega zadowolony
Jeśli zostanę w systemie to i 50tka bedzie na 99% od sigmy.
Pozdrawiam;MicSzu.
E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?
"chyba, że nie zależy ci tak na jakości to 50 wez od Olympusa"
??? eee... że jak? he he. używałeś tej piećdziesiątki wogle? LOL.
30tka to jednak loteria, trafisz czy nie trafisz w egzemplarz, ale jak będziesz mógł posprawdzać to bierz po testach ten który działa. Jeśli chodzi o 50tkę to wg testów nie ma w tej chwili dla niej konkurencji ani pod FF, a ni pod APS-C, więc pod 4/3 powinna pięknie się spisywać.
ZAPRASZAM: https://www.facebook.com/emil.dzemski, blog http://dzemski.blogspot.com
Dla mnie to ma być obiektyw do portretu, a nie do makro, czy czegoś w tym stylu. Jasność się liczy, ale szybkość to chyba już nie aż tak bardzo.
A co do tych kątów itp to mam pytanie. Czy to przypadkiem nie jest tak, że im większa ogniskowa (czyli mniejszy kąt widzenia) tym tło będzie bardziej rozmyte? Jak patrzę na zdjęcia z teleskopów (50-200) to tło jest bardzo rozmyte, a wręcz prawie jednolite.
Poprawcie mnie jeśli się mylę. Wychodziłoby wtedy, że do portretu bardziej by pasowała właśnie 50 niż 30. Mimo wszystko planuję kupić obie, choć tak jak napisałem - w Pro Centrum po obejrzeniu i sprawdzeniu kilku sztuk. Może ktoś z Poznania by mi mógł wtedy pomóc?
Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kasę, a mistrz martwi się o światło...
www.adamkrol.com
www.adamkrol.com