Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 40

Wątek: ZD 50, Sigma 30 czy Sigma 50... do portretu?

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Ładnie rysuje, nie powiem.

Awatar sickside
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Largo im większy kąt widzenia tym bardziej na zdjęciu tło wydaję się być oddalone od modela, im większy kąt widzienia tym bliżej musisz podejść do modela i tym bardziej jego głowa wyjdzie na zdjęciu większa, popatrz na zdjęcie zrobione przy 12mm:

przy 30mm nie jest źle, ale idealnie imo jest przy 50mm.
    A zakup Sigmy 30mm to loteria.

| OlyJedi Awatar Largo
    Mieszka w
    Słupca
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Dzięki za posta! Wiem, że loteria, ale jak wiesz mamy na forum kilku zadowolonych użytkowników. Jeżeli będę brał te obiektywy (bo zapewne wezmę i 30 i 50) to pojadę do Sigma Pro Centrum i przetestuje sobie kilka modeli. Oczywiście wcześniej ich uprzedzę.
    Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kasę, a mistrz martwi się o światło...
    www.adamkrol.com

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Jak masz możliwośc to bierz obie sigmy (HSM to HSM a nie jezdrzący tubusik w te i spowrotem chyba, że nie zależy ci tak na jakości to 50 wez od Olympusa bo to bardzo zacne szkło Mam S 30 i odpukac narazie nie zawiodła i jestem z niej mega zadowolony
    Jeśli zostanę w systemie to i 50tka bedzie na 99% od sigmy.

Pozdrawiam;MicSzu.
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

Awatar sickside
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    "chyba, że nie zależy ci tak na jakości to 50 wez od Olympusa"
    ??? eee... że jak? he he. używałeś tej piećdziesiątki wogle? LOL.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    30tka to jednak loteria, trafisz czy nie trafisz w egzemplarz, ale jak będziesz mógł posprawdzać to bierz po testach ten który działa. Jeśli chodzi o 50tkę to wg testów nie ma w tej chwili dla niej konkurencji ani pod FF, a ni pod APS-C, więc pod 4/3 powinna pięknie się spisywać.

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sickside Zobacz posta
    "chyba, że nie zależy ci tak na jakości to 50 wez od Olympusa"
    ??? eee... że jak? he he. używałeś tej piećdziesiątki wogle? LOL.
    Jej, jej... mój bład..oczywiscie chodziło mi o słowo ''szybkości/jasności''

Pozdrawiam;MicSzu
    Ostatnio edytowane przez MicSzu ; 16.02.09 o 10:04
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

| OlyJedi Awatar Largo
    Mieszka w
    Słupca
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Dla mnie to ma być obiektyw do portretu, a nie do makro, czy czegoś w tym stylu. Jasność się liczy, ale szybkość to chyba już nie aż tak bardzo.
    A co do tych kątów itp to mam pytanie. Czy to przypadkiem nie jest tak, że im większa ogniskowa (czyli mniejszy kąt widzenia) tym tło będzie bardziej rozmyte? Jak patrzę na zdjęcia z teleskopów (50-200) to tło jest bardzo rozmyte, a wręcz prawie jednolite.
    Poprawcie mnie jeśli się mylę. Wychodziłoby wtedy, że do portretu bardziej by pasowała właśnie 50 niż 30. Mimo wszystko planuję kupić obie, choć tak jak napisałem - w Pro Centrum po obejrzeniu i sprawdzeniu kilku sztuk. Może ktoś z Poznania by mi mógł wtedy pomóc?
    Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kasę, a mistrz martwi się o światło...
    www.adamkrol.com

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Largo Zobacz posta
    Dla mnie to ma być obiektyw do portretu, a nie do makro, czy czegoś w tym stylu. Jasność się liczy, ale szybkość to chyba już nie aż tak bardzo.
    A co do tych kątów itp to mam pytanie. Czy to przypadkiem nie jest tak, że im większa ogniskowa (czyli mniejszy kąt widzenia) tym tło będzie bardziej rozmyte? Jak patrzę na zdjęcia z teleskopów (50-200) to tło jest bardzo rozmyte, a wręcz prawie jednolite.
    Poprawcie mnie jeśli się mylę. Wychodziłoby wtedy, że do portretu bardziej by pasowała właśnie 50 niż 30. Mimo wszystko planuję kupić obie, choć tak jak napisałem - w Pro Centrum po obejrzeniu i sprawdzeniu kilku sztuk. Może ktoś z Poznania by mi mógł wtedy pomóc?
    Na rozmycie tła ma wpływ odległość, ogniskowa, otwarcie przysłony, odległość osoby od tła za nią.
    Im bliżej stoisz i bardziej otwierasz przysłonę, tym bardziej tło będzie rozmyte.
    Poszukaj tu i ówdzie o "bokeh".

| OlyJedi Awatar Largo
    Mieszka w
    Słupca
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    Na rozmycie tła ma wpływ odległość, ogniskowa, otwarcie przysłony, odległość osoby od tła za nią.
    Im bliżej stoisz i bardziej otwierasz przysłonę, tym bardziej tło będzie rozmyte.
    Poszukaj tu i ówdzie o "bokeh".
    Tak, to wszystko wiem. Wiem, że przysłona ma duży wpływ, dlatego chcę Sigme 1,4. Mi tu przede wszystkim chodzi właśnie o ogniskową. Według moich obserwacji im większa ogniskowa, tym tło bardziej rozmyte.
    www.adamkrol.com