Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 40

Wątek: ZD 50, Sigma 30 czy Sigma 50... do portretu?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Largo Zobacz posta
    Czy to przypadkiem nie jest tak, że im większa ogniskowa (czyli mniejszy kąt widzenia) tym tło będzie bardziej rozmyte? Jak patrzę na zdjęcia z teleskopów (50-200) to tło jest bardzo rozmyte, a wręcz prawie jednolite.
    Poprawcie mnie jeśli się mylę. Wychodziłoby wtedy, że do portretu bardziej by pasowała właśnie 50 niż 30.
    To zależy. Większa ogniskowa to mniejsza GO, ale też i mniejszy kąt widzenia. A mniejszy kąt widzenia jest ok, ale tylko dla ciaśniejszych kadrów. Żeby jednak mieć kadr szerszy, musisz się cofnąć, czyli zwiększyć odległość od fotografowanego obiektu. A większa odległość do większa GO. Koło się zamyka.

Najlepiej mieć kilka jasnych obiektywów o różnych ogniskowych w zależności od tego, jaki kadr chcesz uzyskać.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    I jeszcze 2 kwestie

Jak obiektyw rozmywa tło - tu mogą być diametralne różnice, ale bardziej stałka vs. zoom.

Jakie jest to tło - czy jest jednolicie oświetlone czy to np. gałęzie drzew, czy widać przebijające przez liście słońce etc etc.

Tu już za dużego wyboru nie masz
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar Largo
    Mieszka w
    Słupca
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Też czytałem. Im większa liczba blaszek przysłony tym plamki będą bardziej okrągłe. Do tego dochodzi jeszcze aberracja sferyczna.
    I tak wezmę te dwie Sigmy, bo innego wyboru za bardzo nie ma
    Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kasę, a mistrz martwi się o światło...
    www.adamkrol.com

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez format Zobacz posta
    Pozwolę sobie wejść w polemikę. Sigma 30 mm f/1.4 EX DC HSM bo taka jej pełna nazwa nie jest szkłem FF. Została zaprojektowana jako szkło do APS-C. Legenda oznaczeń obiektywów Sigma
    Ale ja pisząc o Sigmie FF miałem na myśli 50 1.4, a nie 30 1.4

Choć może nie było to do końca jasne.
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi Awatar Leelooo
    Mieszka w
    Piaseczno
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Mam pytanie odnośnie tych stałek. Przy jakim ISO wychodza ładne zdjecia? to znaczyz e jak robie zdjecia bez lampe to potrzebuje wysokie ISo czy przy jasnych obiektywach ta reguła nie działa?
    Ostatnio edytowane przez Leelooo ; 26.02.09 o 16:46

| OlyJedi Awatar format
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Leelooo Zobacz posta
    Mam pytanie odnośnie tych stałek. Przy jakim ISO wychodza ładne zdjecia? to znaczyz e jak robie zdjecia bez lampe to potrzebuje wysokie ISo czy przy jasnych obiektywach ta reguła nie działa?
    Ja na ISO800 i f/1.4 robię zdjęcia w łazience bez zapalonego światła i bez okien z niedoświetleniem na poziomie 1.5EV. Na 3200 więc powinno być w miarę okey, ale nie mam tyle odwagi.

W średnio oświetlonych pomieszczeniach f/1.4 daje radę zazwyczaj.
    Ostatnio edytowane przez format ; 26.02.09 o 16:57
    C5D 1740L 50/1.4 70200/2.8 Nissin Di866
    formaciany fotoblog .:. fotoziutek
    "TruePic V+ (..) redukuje (..) efekt mory, które niekorzystnie wpływają na jakość obrazu w gorszych systemach"

| OlyJedi Awatar Leelooo
    Mieszka w
    Piaseczno
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez format Zobacz posta
    Ja na ISO800 i f/1.4 robię zdjęcia w łazience bez zapalonego światła i bez okien z niedoświetleniem na poziomie 1.5EV. Na 3200 więc powinno być w miarę okey, ale nie mam tyle odwagi.

W średnio oświetlonych pomieszczeniach f/1.4 daje radę zazwyczaj.
    A czy te zdjecia robiles E-500? zastanwiam sie nad kupnem szkła ale E-500 szumi juz od 400 ISO

| OlyJedi Awatar Largo
    Mieszka w
    Słupca
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    To poszukaj sobie w innych tematach, bo tutaj mowa o szkłach, a nie aparatach i czułości. Nie zaśmiecaj tematu!
    Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kasę, a mistrz martwi się o światło...
    www.adamkrol.com

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Leelooo Zobacz posta
    Problem w tym, że nie da się odpowiedzieć na tak zadane pytania. Nie ma takich reguł - wszystko zależy od światła. Skoro pytający (pytająca? ) ma już jakiś aparat i jakiś obiektyw sam sobie może odpowiedzieć. Pójść do miejsca gdzie chce fotografować i zobaczyć ile światła brakuje. Czy to jest 1-3 EV - wówczas jasne szkło by pomogło czy znacznie więcej?
    Pytanie "przy jakim ISO wychodzą ładne zdjęcia" jest rozbrajające Chyba lepiej zainwestować w wiedzę niż ciężkie pieniądze w szkło.
    Ostatnio edytowane przez Karol ; 26.02.09 o 18:22
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar Leelooo
    Mieszka w
    Piaseczno
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    ok juz nie zaśmiecam jak to Largo napisał dzieki za odpowiedz pozdr. Marzena