Strona 63 z 76 PierwszyPierwszy ... 1353616263646573 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 621 do 630 z 755

Wątek: Panasonic G1 m43

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Morley Zobacz posta
    a to co przede wszystkim chce powiedzieć to to, że przez lata całe fotograficy wykonywali znakomite, baa legendarne fotki bez tych wszystkich wodotrysków, podpowiadaczy i podglądów... Tu jest sztuka i magia fotografii ukryta...
    kiedyś mieliśmy do dyspozycji pomiar centralnie ważony
    później wielopunktowy
    multipunktowy
    następnie doszedł histogram (i wszystko stało się prawie jasne)
    kolejny krok to podgląd na żywo.

Możemy się przed tym bronić, ale taka jest przyszłość.

Dzięki temu łatwo będzie odsiać "techicznych" od "artystycznych". Bo chyba nie uważacie, że wraz z takim ułatwieniem skończy się podział na laików, amatorów i profesjonalistów?

Wielu bardzo dobrych fotografów robi dziś zdjęcia korzystając z multum automatyki. Na oko czasami próbują wstawić jakąś korekcję eksozycji.

podgląd w oknie obrazu to też sposób "na oko" tyle, że bardziej dokładny. Patrzymy na multihistogram, który musi zostać przetworzony przez nasz umysł.

Wieki temu, keidy do dyspozycji mieliśmy jedynie centralnei ważony system pomiaru - trzeba było mieć naprawdę dużo pieiędzy, by móc zrobić kilka genialnych (duży odsetek zepsutych ekspozycji)

PS
    moderator Grizz usunął mój poprzedni post (a trochę się naprodukowałem) nie podając nawet powodu dla którego to zrobił i nie dając mi szansy edytowania i poprawienia postu według norm. Chyba nie tak postępuje się z nowicjuszami?

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    To najlepsza metoda, zebyś przeczytał regulamin.

Wystarczyło napisać, to bym przywrócił poprzedni post
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

qbic
    Gość
    Zmieniając temat, czy ktoś z was (posiadaczy) G1 ma jakieś adaptery np do Canona FD albo innych systemów?
    Ciekawi mnie jak ten sprzęt zachowuje się z optyka manualna. (jeżeli było to sorry).

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    To najlepsza metoda, zebyś przeczytał regulamin.

Wystarczyło napisać, to bym przywrócił poprzedni post
    sposób bardzo dobry i skuteczny zaiste
    tylko trochę się można zagotować, kiedy znika coś, co pisało się w przypływie natchnienia i akurat zapomniało skopiować do schowka - i w sumie nie widomo co z tym dalej

PS
    pisuję na innym forum (ponad 5000 postów) i nie sądziłem, że nie czytając regulaminu na nowym forum mogę gdzieś coś przeskrobać :P
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez festin Zobacz posta
    To bardzo miłe, że nas ostrzegasz
    to nie ostrzeżenie mam po prostu nadzieję, że Panasonic zda sobie sprawę z geniuszu urządzenia jakie stworzył i wprowadzi opcje, które są ukoronowaniem tego systemu
    Ostatnio edytowane przez panaserum ; 13.02.09 o 16:52 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar Morley
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Zmieniając temat, czy ktoś z was (posiadaczy) G1 ma jakieś adaptery np do Canona FD albo innych systemów?
    Ciekawi mnie jak ten sprzęt zachowuje się z optyka manualna. (jeżeli było to sorry).
    Kurde, jak na razie to na rynku brakuje nawet podstawowej przelotki mikro na duże 4/3. W chwili obecnej na Allegro jest jedna (!!!) W sklepach dostępność towaru podobna.

Jest ten "nawiedzony rzemieślnik" z Japonii na sieci, który zdążył już chyba zrobić konwertery micro-->wszystko co ma jakiekolwiek mocowanie. Sęk w tym, że na jego "pełnej robaczków" stronie trudno zorientować, gdzie jest kontakt do niego, a co dopiero czy jest opcja sprzedaży do Polski.

Tego adaptera do 4/3 na pewno kupię, potem zobaczymy co dalej. Na chwilę obecną jednak, "goły" jestem w temacie przelotek
    E1 & G1 | Lublin nad łąką przysiadł. Sam był. I cisza.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Tą symulację ekspozycji można rozbić o kant globusa. To tylko symulacja. Nie pokazuje, jak będzie wyglądać zdjęć. Pokazuje jedynie, jak (w niezbyt dokładnym przybliżeniu) mogłoby wyglądać, gdyby pomiar ekspozycji był właściwy. A tego już ten podgląd nie gwarantuje, dlatego może być małe zdziwko, jak ktoś będzie robił zdjęcia opierając się tylko na wskazaniach tego podglądu i okaże się, że po zgraniu na kompa zdjęcia będą wyglądały inaczej.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Tą symulację ekspozycji można rozbić o kant globusa. To tylko symulacja. Nie pokazuje, jak będzie wyglądać zdjęć. Pokazuje jedynie, jak (w niezbyt dokładnym przybliżeniu) mogłoby wyglądać, gdyby pomiar ekspozycji był właściwy. A tego już ten podgląd nie gwarantuje, dlatego może być małe zdziwko, jak ktoś będzie robił zdjęcia opierając się tylko na wskazaniach tego podglądu i okaże się, że po zgraniu na kompa zdjęcia będą wyglądały inaczej.
    czekałem aż ktoś poruszy temat dalej

no i właśnie to jest moment zupełnie nowego kierunku: kalibracji monitora i LCD, walki o jak najlepszą wierność obrazu widzianego w preview (i tutaj oczywiście systemy profesjonalne zaoferują więcej) itd.

canona s80 po niewielkiej kalibracji ustawiłem tak, że niemal na 100% oddaje to, co ma być ideałem. Na początku robiłem wszystkie zdjęcia wedle histogramu (próbując wprowadzać pewne korekcje), dopiero po pewnym czasie zauważyłem, że to co staram się ustawić jest idealnie tym, co ustawiłbym "na oko". Przepięknie widać moment, w którym obraz na LCD staje się idealny. Później można to oczywiście sprawdzić na monitorze, na histogramie w PS itd. (oczywiście nie zapominając o jakości sprzętu).

nie wyobrażam sobie fotografowania na lustrze (mimo, że kiedyś byłem niemal na 100% przekonany, że wiem jak robić zdjęcia > czasy kliszy i Prakticy vlc2). No chyba, że zdałbym się na super pomiar multipunktowy i wprowadzał jakieś korekcje na chybił trafił
    Ostatnio edytowane przez panaserum ; 13.02.09 o 17:10

Mieszka w
    Świdnik
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez panaserum Zobacz posta
    szkoda, że symulacja ekspozycji nie działa w obu trybach - symulacji przysłony i symulacji czasu
    Sprawdziłem - działa i przy priorytecie przesłony i migawki Efekt jest oczywiście o wiele lepiej widoczny przy pr. migawki, ale to chyba jest zrozumiałe

epicure: spróbuj dostroić sobie obraz na LCD/wizjerze.
    P.S. Od wersji 1.1 jest więcej opcji w dostrojeniu obrazu.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez cezar ; 13.02.09 o 18:02

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez cezar Zobacz posta
    Sprawdziłem - działa i przy priorytecie przesłony i migawki Efekt jest oczywiście o wiele lepiej widoczny przy pr. migawki, ale to chyba jest zrozumiałe

epicure: spróbuj dostroić sobie obraz na LCD/wizjerze.
    P.S. Od wersji 1.1 jest więcej opcji w dostrojeniu obrazu.

Pozdrawiam

nie chodziło mi o priorytet przysłony i czasu (funkcje A i S) tylko o preview przysłony (przycisk kosza) i preview czasu (przycisk kosza a następnie display). Podgląd ekspozycji działa jedynie w tej drugiej opcji - co jest związane z "lagiem" na dłuższych czasach

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Nawiązując do przejściówki :
    http://cgi.ebay.com/Canon-FD-lens-to-Panasonic-G1-DMC-G1-micro-4-3-adapter_W0QQitemZ110341536053QQcmdZViewItemQQptZLe ns_Accessories?hash=item110341536053&_trksid=p3286 .c0.m14&_trkparms=72%3A1234|66%3A2|65%3A12|39%3A1| 240%3A1318|301%3A1|293%3A1|294%3A50

Jak widać już się pojawiają producentów niezależno-chałupniczych.W dodatku przejściówka do FD gdzie jest mnóstwo fajnych szkieł które są stosunkowo tanie np. w porównaniu do manualnych nikkorów.Coraz bardziej skłaniam się do kupna tego aparaciku Tym bardziej,że po oględzinach ( wielokrotnych) mam pewność łatwego ustawiania manualnie ostrości ...zwłaszcza po podpięciu prawdziwego manualnego słoika.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Ciąg dalszy poszukiwań przejściówki :
    http://www.japanexposures.com/shop/p...roducts_id=253
    Ostatnio edytowane przez Witek@ ; 13.02.09 o 20:15 Powód: Automatyczne scalenie postów