Strona 53 z 76 PierwszyPierwszy ... 343515253545563 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 521 do 530 z 755

Wątek: Panasonic G1 m43

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    bawiłem się tym aparatem w markecie

Naprawdę jest mały. Coś jakby Canon G10 z doklejonym uchwytem na rękę i większym obiektywem. W stosunku do mojego 5D maleństwo.

Wizjer - jakość optycznego toto nie jest. Ale postęp EVF jest wielki. Obraz gładki (zero widocznych pixeli), brak typowego smużenia i opóźnień przy ruchu aparatem. Obraz jasny, ale zaczyna nieco szumieć przy wydłużeniu ogniskowej, gdy obiektyw robi się ciemniejszy. A w sklepie było jasno. W kiepskich warunkach obraz nie będzie taki piękny. Choć jest ratunek - jasne obiektywy. Ten w sklepie miał przypietego kita 14-45 i nieco szumiał przy 45mm (bo ciemniej). Z 20 f/1.7 będzie cudnie, bo przy f/3.5 jest już bardzo dobrze.

AF szybki. Cud prędkości to nie jest, ale przyzwoity lustrzankowo-budżetowy poziom. Kompakty się mogą schować.

Ergonomia? Całkiem, całkiem. Mógłby być mniejszy, ale kosztem ergonomii. A tak jest malutki i w sam raz. Dodatkowe kółko trybów AF miłe. Przyciski, przełączniki - postarali się.

Ochylany ekran LCD - świetna jakość i w ogóle super rozwiązanie.

Tak więc, FF toto nie zastąpi, ale w wielu sytuacjach nic nie zastąpi G1.
    Bardzo fajny aparacik (zdrobnienie ze względu na rozmiar aparatu), wydaje się solidny i jakościowo dopracowany. Zobaczymy.
    W markecie cena była 2000 zł za body z kitem.
    Jak stanieje, to biorę na 100%. Uzupełni mi 5D.
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    i takie opisy jak powyżej powodują, że coraz bliżej jestem zakupu G1.

Jednak podobno warto poczekać. Podobno niedługo ma pojawić się zestaw uzupełniony o obiektyw 45-200 mm w przystępnej cenie.
    Informacje przeczytane na innych forach
    Za Jackiem Z.
    "Gdy byłem dwa tygodnie temu w innym Saturnie słyszałem, że około połowy grudnia miał się pojawić "duo kit", czyli korpus G1 w komplecie z obiektywami 14-45 i 45-200. Jest to o tyle istotne, że podobno w Wielkiej Brytanii 45-200 w takim zestawie ma kosztować połowę (czyli nawet do 500 zł mniej!) tego, co kupowany oddzielnie."

Sam obiektyw Lumix G VARIO 45-200 mm f/4.0-5.6 w cenie 1171 zł.

http://www.pixmania.com/pl/pl/2041646/art/panasonic/obiektyw-lumix-g-vario-45.html

Czy ktoś posiada na ten temat jakiekolwiek informacje?
    Pozdrawiam.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar paakayttaja
    Mieszka w
    Rybnik / Jyväskylä
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nasir Zobacz posta
    Jednak podobno warto poczekać. Podobno niedługo ma pojawić się zestaw uzupełniony o obiektyw 45-200 mm w przystępnej cenie.
    Za www.azfoto.cz

Černé tělo
    +objektiv 14-45 mm (28-90 mm ekvivalent)
    +objektiv 40-200 mm (80-400 mm ekvivalent)

Obsah balení:

* Tělo fotoaparátu Pansonic Lumix DMC-G1
    * Objektiv(y) dle setu
    * Návod v češtině
    * Popruh
    * Li-Ion akumulátor DMW-BLB13PP
    * Nabíječka DMW-DCC3
    * USB kabel
    * Video kabel
    * Software PHOTOfunSTUDIO -viewer- 2.1 E
    * Software SILKYPIX Developer Studio 3.0 SE
    * USB ovladač

Cena: od 24.990 Kč (3 817,02 Zł)

Zdravím.
    Tuulan ja Tuulin tuulinen tuuli tuulee talvella täällä ja tuolla.

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ten obiektyw wydaje się być kuszący:
    Lumix G VARIO 45-200 mm f/4.0-5.6
    czy ktoś widział testy?

Po wczorajszych organoleptycznych oględzinach G1 bardzo pozytywnie się do niego nastawiłem. Z 14-45 malutki, ale zęby pokaże z 45-200. Obiektyw dający ten sam kąt widzenia do mojego 5D to byłaby L-ka 100-400mm z takim samym światłem. Na plus L-ki byłby silnik USM, ale na minus waga i rozmiary przewyższająca znacznie cały zestaw G1 z 45-200, a stablizację ma Canon w tym obiektywie sprzed dekady (góra 2EV).

FF owszem, ale w standardowym zakresie ogniskowych (do 200mm), oraz jasne stałki, portret. A ten G1 do kieszeni i na wycieczki.

On naprawdę jest mały. Od kompaków G9, G10 Canona różni go tylko grip (więc łatwiej go trzymać) i większy obiektyw. Bez tego miałby praktycznie takie same rozmiary.
    Wizjer jest świetny w dobrych warunkach oświetleniowych, albo z jasnym obiektywem. Jak wspominałem - przy f/3.5 było świetnie, przy f/5.6 pojawiało się trochę kaszki. Ale i tak było lepiej niż w jakimkolwiek kompakcie. Rozdzielczość jest taka, że obraz jest gładki. Co prawda wizjer optyczny go przewyższa w kolorach (w G1 są takie ekranowe, choć to też kwestia ustawień nasycenia kolorów w aparacie) i w gorszych warunkach oświetleniowych, ale mimo to to duży postęp. Wyświetla dowolne informacje i same parametry widzę na nim lepiej iż to co mi wyświetla się pod wizjerem w Canonie 5D (noszę okulary) - w G1 literki były większe i wyraźniejsze.

A ruchomy ekranik LCD to jest to! Rzeczywiście ludzie mniej zwracają uwage gdy kadrujemy ich patrząc w dół na odchylony LCD niż gdy podnosimy aparat do oka. Dyskretne fotogradowanie zapewnione.

Parę jasnych stałek (ta dwudziestka, portret i tele) i to będzie HIT. Kwestia ceny.

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Ten obiektyw wydaje się być kuszący:
    Lumix G VARIO 45-200 mm f/4.0-5.6
    czy ktoś widział testy?
    http://www.slrgear.com/reviews/showp...ate/1221620308

http://www.dpreview.com/news/0809/08...-45_45-200.asp

co do strony:http://azfoto.cz/_web/panasonic/pana...mix_dmc-g1.php

cena nadal wysoka: 3800 zeta za zestawik ale koledze z Brna dziękujemy za info

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Parę jasnych stałek (ta dwudziestka, portret i tele) i to będzie HIT. Kwestia ceny.
    25mm/1.4 Leici powinno działać bez problemu z przejściówką, ale drogie jest.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Magnesus Zobacz posta
    25mm/1.4 Leici powinno działać bez problemu z przejściówką, ale drogie jest.
    No i duże. Dobre do E-3, do G1 niekoniecznie bo podstawowa zaleta G1 - małe wymiary, bierze w łeb...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    No i duże. Dobre do E-3, do G1 niekoniecznie bo podstawowa zaleta G1 - małe wymiary, bierze w łeb...
    Ciekawe czy dzięki przybliżeniu obiektywu do matrycy będzie się dało mniejsze zachowując jakość i jasność... Teoretycznie tak, bo 25mm jeszcze wymaga retrofocusa.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Zapowiadane 20mm f/1.7 jak najszybciej.
    Plus naleśnikowaty szeroki kąt.

Potrzebna jest stałka w stylu Canona 50mm f/1.4 USM. Tylko mniejsza i ostra od pełnej dziury (no może od f/1.. Ten Canon kosztuje coś w okolicach nieco ponad 1000 zł i ma USM. W 4/3 to byłaby śliczna portretówka, byle ostra od pełnej dziury - GO jak f/2.8 w FF czyli znośnie, czasy jak z f/1.4.
    To powinno być do zrobienia, i to szybko.

Dwa - 100mm f/2 (nie makro), w Canonie takie coś jest i to nie jest drogie, ani przesadnie duże. W micro4/3 może być nieco mniejsze i ostre od pełnej dziury.
    W 4/3 daje 200mm f/2 czyli nie za długie tele, a f/2 choćby do sportu.

I zaimplementować w wersję micro4/3 oba makro-Zuiko (50mm f/2 i 35mm f/3.5).

I jeszcze stałka, jak najmniejsza, coś od 150mm do 200mm f/4 lub może nieco jaśniej (f/3.5 jeśli się da) - byle mała. Byłoby małe, lekkie, OSTRE, długie tele. Canonowe 400mm f/5.6 będzie mogło się schować.

I to byłby bezkonkurencyjny, malutki i lekki system.
    Normalne szkła do 4/3 rujnują zalety micro4/3.
    Takie maleństwo jak G1 to sama radość, przypinać do niego Zuiko 150 f/2 to psuć całą ideę.