Strona 64 z 76 PierwszyPierwszy ... 1454626364656674 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 631 do 640 z 755

Wątek: Panasonic G1 m43

| OlyJedi Awatar Morley
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Witek oświeć proszę - czy w tym e-bayowym ogłoszeniu na fotce, koleżka podpina obiektyw przez dwa pierścienie pośrednie? z mikro na cośtam z cośtam na Canona?

Ja sobie wykoncypowałem na szybko taką tezę, że kupię wreszcie ten mikro na 4/3 i na to założę 4/3 na m42 i wtedy do szafy ze słoikami. Mam ja ci rację?

A co do debaty na temat podglądu to ja już zmilczę. Za cholerę nie rozumiem o co koledze się rozchodzi, z tą "ponadwszelką" potrzebą podglądu ekspozycji w programie M. Ja rozumiem, że taka funkcja umożliwia wymalowanie sobie na LCD dokładnie tego co ma być na zdjęciu zanim zdjęcie powstanie. Tylko po co mi to skoro osiąga się to samo jedynie przekładając pragnienia na konkretne ustawienia aparatu?
    Jak z podejściem kolegi zrobić zatem fotkę np. dziadkiem E1, który podglądu nijakiego nie posiada? Pytam retorycznie, odpowiedzi nie wymagam - naprawdę szczerze się dziwię... Tym bardziej, że skoro kolega ma to w Canonie to po cóż wzdychać, że G1 nie ma? Przecież ta dyskusja właśnie w związku z rozbieżnością potrzeb do niczego nie doprowadzi, jedynie tylko do stwierdzenia już stwierdzonego faktu, że nie ma aparatu idealnego dla wszystkich...
    E1 & G1 | Lublin nad łąką przysiadł. Sam był. I cisza.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    hmmm nie widzę tam czegoś coś tam coś tam...widzę przejściówkę.Może zmylił cie ten srebrny pierścień na obiektywie tuż przy bagnecie.Takie mocowanie z tym srebrnym pierścieniem miały starsze szkła FD.

Mieszka w
    Świdnik
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez panaserum Zobacz posta
    nie chodziło mi o priorytet przysłony i czasu (funkcje A i S) tylko o preview przysłony (przycisk kosza) i preview czasu (przycisk kosza a następnie display). Podgląd ekspozycji działa jedynie w tej drugiej opcji - co jest związane z "lagiem" na dłuższych czasach
    Ten tzw. "lag" to po prostu prawdziwy WYSIWYG - masz podgląd, jak ustawienia migawki naprawdę wpływają na końcowy efekt Nie tylko jako funkcja ekspozycji, ale jako funkcja czasu I naprawdę widzisz efekt jak najbardziej zbliżony do końcowego Żaden obecnie produkowany aparat poza G1 takiej symulacji nie ma
    Oczywiście, nie każdemu obecna implementacja WYSIWYG w G1 musi się podobać. Ale jest miejsce na poprawki, jak już o tym pisałem

P.S.
    Cytat Zamieszczone przez Morley Zobacz posta
    Ja sobie wykoncypowałem na szybko taką tezę, że kupię wreszcie ten mikro na 4/3 i na to założę 4/3 na m42 i wtedy do szafy ze słoikami.
    Morley, ale cyrk

http://cgi.ebay.co.uk/M42-lens-to-Pa...12124001r18163

Gość z Lublina robi adaptery m42 bezpośrednio na micro 4/3

Pozdro
    Ostatnio edytowane przez cezar ; 13.02.09 o 23:20

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Morley Zobacz posta
    Ja rozumiem, że taka funkcja umożliwia wymalowanie sobie na LCD dokładnie tego co ma być na zdjęciu zanim zdjęcie powstanie. Tylko po co mi to skoro osiąga się to samo jedynie przekładając pragnienia na konkretne ustawienia aparatu?
    Jak z podejściem kolegi zrobić zatem fotkę np. dziadkiem E1, który podglądu nijakiego nie posiada? Pytam retorycznie, odpowiedzi nie wymagam - naprawdę szczerze się dziwię... Tym bardziej, że skoro kolega ma to w Canonie to po cóż wzdychać, że G1 nie ma? Przecież ta dyskusja właśnie w związku z rozbieżnością potrzeb do niczego nie doprowadzi, jedynie tylko do stwierdzenia już stwierdzonego faktu, że nie ma aparatu idealnego dla wszystkich...
    pytanie niby retoryczne, a jednak wygląda na to, że przydałaby się odpowiedź.

Dziadkiem E1 robi się zdjęcia tak jak się robi - jak chcesz to możemy się spotkać i wymienić doświadczenia - na pewno zrobimy dobre zdjęcia.
    Ale
    Na końcu i tak będziemy je oglądać i oceniać na monitorze - więc dzięki wynalazkowi LCD i Elektronicznego wizjera w G1, możemy to już robić zanim powstanie fotka. Ot luksus i logika

Wzdycham, że nie ma, gdyż chcę pożegnać dziadka canona i przesiąść się na G1. Do tego stopnia jestem zdeterminowany, że nie wiem czy tego nie zrobię mimo niedoskonałości G1 (jakie istnieją jedynie z mojego punktu widzenia). A s80 ma tych niedoskonałości znacznie więcej

_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez cezar Zobacz posta
    Ten tzw. "lag" to po prostu prawdziwy WYSIWYG - masz podgląd, jak ustawienia migawki naprawdę wpływają na końcowy efekt Nie tylko jako funkcja ekspozycji, ale jako funkcja czasu I naprawdę widzisz efekt jak najbardziej zbliżony do końcowego Żaden obecnie produkowany aparat poza G1 takiej symulacji nie ma
    Oczywiście, nie każdemu obecna implementacja WYSIWYG w G1 musi się podobać. Ale jest miejsce na poprawki, jak już o tym pisałem
    wiem
    Panasonic ma takie multum funkcji, że rozgraniczenie tych dwóch podglądów i dodanie kolejnej nie sprawiłoby różnicy, a dla mnie byłoby ułatwieniem. Zwłaszcza gdyby ten pogląd dało się włączyć na stałe

i tak nic już tutaj nie wskuramy, a mało komu poza mną na tym zależy (albo jeszcze nie wiedzą, że im zależeć może) więc na razie chyba EOT

Mam nadzieję, że Panasonic bacznie obserwuje takie dyskusje i akurat może będzie to jedna z tych, które przeważą szalę...
    Ostatnio edytowane przez panaserum ; 13.02.09 o 23:58 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar Morley
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    No Cezar, a toś mi zrobił niespodziewajkę z soboty. Super! Lada dzień napiszę o użytkowaniu przejściówki :P Repem go!

Panaserum - oki. Po tylu postach dochodzę do wniosku, że to nie fanaberia sprzętowego onanisty, jakby to sie początkowo mogło wydawać. Masz naprawdę sprecyzowane potrzeby, pewien styl wykonywania fotografii i potrzebujesz konkretnych rozwiązań. W myśl wolności poglądów i stylów nie wolno z tym wojować, a warto uszanować - może się człowiek czegoś nauczy?

Ze swojej strony mogę jednak powiedzieć Ci, że g1 naprawdę warto kupić, a brak o którym tak wiele napisałeś, bez problemu pokrywa się bardzo podobnymi ustawieniami. Niejeden Ci to już wytłumaczył wcześniej. Tak więc myśl i decyduj!

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam.

Mam takie bardzo konkretne pytanie dotyczące sprzętu. Chcę kupić aparat z dużymi możliwościami w trybie manualnym i zarazem lekki (i niezbyt duży). Pod uwagę brałam Panasonica G1 i Olympusa E420.
    Wiem, że moje wymagania nieco się wykluczają, ale rozmiar dłoni mam taki a nie inny i te dwa modele leżą mi świetnie. Są wygodne i nie męczą ciężarem. Problem w tym, że o Olympusie E420 jest sporo niepochlebnych opinii. Przyznam, że zdjęcia testowe, które ściągnęłam z netu mnie nie zachwyciły. Panasonic jest też często krytykowany... i nie jest lustrzanką a fotki, które oglądałam są potwornie nierówne. Od rewelacyjnych do beznadziejnych jakościowo.
    Mógłby ktoś (kto ma i używa, a nie widział w sklepie i dotykał) napisać o rzeczywistej jakości zdjęć tych dwóch modeli albo zaproponować jakąś alternatywę?

Pozdrawiam i z góry dziękuję

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zastane światło Zobacz posta
    Witam.
    Pod uwagę brałam Panasonica G1 i Olympusa E420.
    Wiem, że moje wymagania nieco się wykluczają, ale rozmiar dłoni mam taki a nie inny i te dwa modele leżą mi świetnie. Są wygodne i nie męczą ciężarem. Problem w tym, że o Olympusie E420 jest sporo niepochlebnych opinii. Przyznam, że zdjęcia testowe, które ściągnęłam z netu mnie nie zachwyciły. Panasonic jest też często krytykowany... i nie jest lustrzanką a fotki, które oglądałam są potwornie nierówne. Od rewelacyjnych do beznadziejnych jakościowo.
    Po pierwsze - Piszesz o aparatach nie piszesz o obiektywach a to one będą rysować Twoje zdjęcia dawać możliwości. Po drugie - co chcesz fotografować? G1 jest ciekawy ale IMHO jeszcze za drogi - jak przystało na nowość i aparat, który jest jedyny na swojej półce. Nie wiem jakie są opinie o E-420 ale z pewnością można nim zrobić świetne zdjęcia, podobnie zresztą jak G1. Jak koniecznie chcesz stabilizację to może warto rozważyć E-520 - aparat nieco większy ale stabilizacją... Osobiście jako turystyczne uzupełnienie dla większego Olka wybrałem E-410, zabieram go często ze sobą z jednym kitem lub dwoma i bardzo sobie chwalę...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Obiektywy zamierzam dokupić do aparatu gdy wreszcie podejmę decyzję. Myślę, że przy Panasonicu byłyby to oba dedykowane, przy Olympusie kitowy i jakiś tele.
    E-520 spełniałby moje wymagania rewelacyjnie, ale jest jednak trochę ciężki. W przybliżonej wadze mam Nikona d80, którym się bawić nie mogę bo mi ręce mdleją i w dodatku (wiem że to śmieszne) w d80 podczas robienia zdjęć włączam sobie nosem menu

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zastane światło Zobacz posta
    Przyznam, że zdjęcia testowe, które ściągnęłam z netu mnie nie zachwyciły. Panasonic jest też często krytykowany... i nie jest lustrzanką a fotki, które oglądałam są potwornie nierówne. Od rewelacyjnych do beznadziejnych jakościowo.
    Witam, mam na to swoją małą teorię. Mianowicie te aparaty są skierowane do amatorów. Większość z amatorów ma marne pojęcie o fotografii, dlatego większość zdjęć nie zachwyca. Porównując te zdjęcia do zdjęć z droższych aparatów można odnieść wrażenie, że droższe aparaty robią dużo lepsze zdjęcia. A jest to wynik tylko tego prostego faktu, że droższe aparaty kupują użytkownicy bardziej zaawansowani, którzy umieją wykorzystać sprzęt, dodatkowo użytkownicy zaawansowani zazwyczaj oprócz droższego aparatu mają też lepsze obiektywy, lampę ... itp.

Dajcie tego G1 od cioci Jadzi w łapy prawdziwego hobbysty, a E-3 hobbysty dajcie cioci Jadzi. Okaże się, że E-3 zaczął robić kiepskie zdjęcia, a G1 dobre.
    Ostatnio edytowane przez sando ; 14.02.09 o 16:41

| OlyJedi Awatar Morley
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Haaa... Ciężka sprawa. Widzisz wybór aparatu to czynność mocno jednak subiektywna. To, że któryś robi dobre zdjęcia, a inny złe - od razu włóż gdzieś blisko bajek. Przede wszystkim, to co Ci Ktotek - pierwsza zmienna optyka - to ona w równym stopniu jak korpus decyduje o jakości fotografii. Druga zmienna to już... Ty. Przecież nie wierzysz chyba w to, że za pomocą Hi-endowego sprzętu będziesz robić tylko znakomite fotki? Bo jeżeli tak, to zaczynaj kurację! Inaczej prawda zaboli...

Tak naprawdę zupełnie podświadomie wybierasz dobrą ścieżkę: wybierasz aparat pod swoje potrzeby. Nie tylko twórcze, ale właśnie manualne - wspomniany ciężar, wielkość dłoni, czy długość nosa . Uwierz, że własnie niewygoda w tych zakresach może doprowadzić do sytuacji w której nie zechcesz wyjąć aparatu, albo popełnisz błąd który zmarnuje swietne ujęcie.

G1 i E420 mają podobną wielkość i techniczne możliwości bo adresowane są do bardzo bliskich sobie grup fotografików. E420 ma klasyczny wizjer, a G1 ma nowatorski-dziwny-szpanerski-efektywny-beznadziejny-znakomity wizjer oparty na wyświetlaczu. Celowo go tak charakteryzuje, bo to ty musisz sobie wstawić odpowiedni wyraz. Nie musimy się w opiniach zgadzać.

Ale G1 ma na pewno znakomity wyświetlacz 3 cale - którego próżno szukac w ogromnej liczbie cyfraków na rynku. Tu nie ma wątpliwości - wszyscy powiedzą, że LCD jest D O S K O N A Ł E !!! Ten LCD Cię zdominuje - zapragniesz go i będziesz z nim...

E420 ma łatwy dostęp do całkiem szerokiego rynku obiektywów w których nie ma słabej jakości. Są tylko bardzo dobre, jeszcze lepsze, znakomite i legendarny oręż palladynów. Codziennie upadamy na twarz i dziękujemy Stwórcy za Zuiko!

G1 obiektywy ma właściwie... 1. Bo tele wciąż ze świecą szukać. Ale w Polsce w Lublinie jest już koleżka, który robi redukcje na m42 i pewnie na inne też. Sa też redukcje które dają dostęp do Zuiko.

Ale też nie zawsze po redukcji dostępna jest pełna automatyka.

Autofocusy obydwa aparaty mają fajne... Co tu dużo gadać... Inne ale fajne...

Sterowanie obydwu aparatów nie nastraja problemów.

Nie mam E420, ale mi się podoba... Bo jest APARATEM. Nie wiem co to dla mnie znaczy, ale wiele aparatów na rynku nie jest dla mnie APARATAMI.

Mam za to G1 na które przesiadłem się z E1. I teraz jestem wyznawcą jedynek, choć sa tak diametralnie różne.
    Panasonic leży mi w ręku, łatwo zrozumiałem idee porządkowania menu, korzystam jak dziki z wodotrysków, ułatwień, automatyki, programów tematycznych. Podoba mi się kompresja ekspozycji, doceniam wędrujący za celem AF, śmieszy mnie i bawi rozpoznawanie twarzy..

Klnę, ze nie ma obiektywów i zbieram kasę na nie... Jest mały więc nosze go dużo częściej niż wielkiego i ciężkie dziadka. Nie mogę się doczekać kiedy podłączę do G1 moją Sigmę 150/2.8 - wiem, ze będzie głupio wyglądało, ale jakież to będzie ostrzenie z powiększeniem na wyświetlaczu...

Do szału doprowadza mnie, że akumulator do g1 kosztuje chyba ponad 300 złotych, a wystarcza na 300 zdjęć... Wiem, że dopóki w mikro nie wejdzie Olympus to Panasonic, kutwa jedna może zadusić ekstra aparat, bo chce na nim strasznie zarobić.

Jedno jest jednak pewne.

Nigdy nie pomyślałem, ze kupując G1 popełniłem błąd. Jesteśmy dopasowani

Ufff...

Dziękuję za uwagę

Mam nadzieję, że zrozumiesz tok myślenia.