Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 67

Wątek: Grip HLD-4 do E-3, pytania przed zakupem

| OlyJedi Awatar Sebu$
    Mieszka w
    Miasteczko : Wieś : * *niepotrzebne skreślić
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    Dziękuję bardzo! Informacje, które znalazłem tu i na następnej stronie tego wątku są dość niepokojące. W każdym razie dla mnie grip + akumulatorki to pożądane połączenie i jakby to miało nie działać zakup gripa postawię pod znakiem zapytania. Za testy z Eneloopami będę bardzo wdzięczny, podobnie jak za instrukcję na e-mail, adres ślę na PW...
    Rep+
    faktycznie .... po włożeniu naładowanych 6-iu aku Eneloopek, jest info na czewrono ,że bakterie słabe
    tylko dlaczego ?! 6 x 1,2 V = 7,2 V czyli tyle samo ile otrzymuje się z BLM`a

tak jak czytałem w linku który podał ktotek
    Cytat Zamieszczone przez chomsky Zobacz posta
    Grip jest zaprojektowany tak by dzialac z akumulatorami do tego przeznaczonymi!!
    Opcjonalnie to znaczy, gdy sie nam skonczy energia, a nie ma gdzie naladowac, wtedy kupujemy cos co jest pod reka, wszedzie na calym swiecie. Czyli paluszki.
    ....
    Czesc.Ch
    i wychodzi na to, że koszyczek przeznaczony jest tylko i wyłącznie jako awaryjne zasilanie i to bakteriemi 1,5 V a nie z aku 1,2 V
    dla zainteresowanych podaje link do instrukcji w pdf`ie
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    "doczytałem" się w instrukcji że z bateriami to tylko ... use only in emergencies
    i wszystko jasne ... używamy tylko i wyłącznie BLM`ów
    Ostatnio edytowane przez Sebu$ ; 31.01.09 o 17:03 Powód: Automatyczne scalenie postów
    pozdrawiam serdecznie, Sebu$

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sebu$ Zobacz posta
    i wychodzi na to, że koszyczek przeznaczony jest tylko i wyłącznie jako awaryjne zasilanie i to bakteriemi 1,5 V a nie z aku 1,2 V
    dla zainteresowanych podaje link do instrukcji w pdf`ie
    Dobra robota z tym linkiem do instrukcji...
    Istotnie instrukcja jako źródła zasilania nie podaje akumulatorków. Szkoda, konkurencja nie ma takich problemów.
    Ważne dla mnie jest, że grip może być zasilany z jednego lub dwóch BLM-1, dotychczas myślałem, że koniecznie muszę mieć dwa... Tak sobie teoretyzuję i myślę, że grip z dwoma BLM-1 powinien być 2x wydajniejszy niż z jednym... Czy ktoś zauważył jakieś odstępstwa od takiej zasady?
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Istotnie instrukcja jako źródła zasilania nie podaje akumulatorków. Szkoda, konkurencja nie ma takich problemów.
    Ważne dla mnie jest, że grip może być zasilany z jednego lub dwóch BLM-1, dotychczas myślałem, że koniecznie muszę mieć dwa... Tak sobie teoretyzuję i myślę, że grip z dwoma BLM-1 powinien być 2x wydajniejszy niż z jednym... Czy ktoś zauważył jakieś odstępstwa od takiej zasady?
    Najprawdopodobniej będzie dwa razy dłuzej - nie robiłem dokładnych testów, ale takie mam odczucia - mimo wszystko często w moim domowym studio używam jednego BLM-a - zestaw jest lżejszy, a to przy dłuższym fotografowaniu odczuwam - zestaw z gripem lubię, ponieważ ergonomia i funkcjonalność się wóczas poprawia, ale już w teren wolę wybrać zapasowe aku do torby - na zestaw z gripem trzeba mieć dużą torbę lub najlepiej plecak - E-3 plus grip to już spory klamot.
    "Gdyby teoria sprawdzała się w praktyce nie musielibyśmy praktykować sprawdzianów teoretycznych teoretycznie bardzo praktycznych, ale w praktyce niesprawdzalnych..."

| OlyJedi Awatar Ramzes_II
    Mieszka w
    Dębica
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Będzie "przynajmniej" dwa razy wydajniejszy. Energia pobierana w "szczycie" bedzie rozkładała sie równomiernie na dwa akku a nie na jeden, powodując jego szybsze rozładowanie.
    Efekt "rengeneracji" dla pojedynczego ogniwa po udarze jest stosunkowo nieduzy, gdyż energia poszła z dwóch akumulatorów.
    Mowa oczywiscie o dwóch w pełni naładowanych BLM.
    O ile w tych samych warunkach na jednym akku robiłem ok 1200 zdjęć do zapalenia sie kontrolki o rozładowaniu, o tyle z gripem i dwoma BLM robię spokojnie ponad 3500 zdjęć.
    Mowa oczywiscie tez o E-510 i niefirmowym gripie.
    E-510 + ME-1 + grip + matówka klin z mikrorastrem / Zuiko ED 12-60 SWD / OM 50-1.4 / Metz Mecablitz 58 AF-1 / Hama Defender 220 Pro.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Jeszcze jedno pytanie o grip do jego posiadaczy. Czy warto? E-3 już kawałkiem klocka jest a z gripem to już całkiem... Jakie macie do niego podejście już na zimno po pewnym czasie od zakupu? Jeden z posiadaczy E-3 powiedział mi ostatnio, że gripa przypiął raz, może dwa potem leżał w szufladzie więc go sprzedał... Stąd moje wątpliwości. A więc - używacie swoich gripów i sobie chwalicie czy obecnie odpuścilibyście je sobie zostawiając parę groszy w kieszeni?
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Nie wyobrażam sobie żebym miał pracować bez gripa...
    pozdrawiam
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Jeszcze jedno pytanie o grip do jego posiadaczy. Czy warto? E-3 już kawałkiem klocka jest a z gripem to już całkiem... Jakie macie do niego podejście już na zimno po pewnym czasie od zakupu? Jeden z posiadaczy E-3 powiedział mi ostatnio, że gripa przypiął raz, może dwa potem leżał w szufladzie więc go sprzedał... Stąd moje wątpliwości. A więc - używacie swoich gripów i sobie chwalicie czy obecnie odpuścilibyście je sobie zostawiając parę groszy w kieszeni?
    Jak najbardziej z gripem... chyba, ze idziesz w góry na kilka dni

Ale już jednodniowa wycieczka spokojnie z gripem.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar rumpel
    Mieszka w
    Pierściec
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Ja nigdy nie należałem do wielbicieli gripów, ale do czasu. Fakt mowa tu o modelu E-1, ale myślę , że wnioski są uniwersalne. Gdy kupowałem gripa do E-1 przed planowaną podróżą, powodem była jedynie większa niezależność związana z pojemniejszymi akumulatorami . Jednak gdy zacząłem go używać - szlajałem sie po ulicach i często robiłem pionowe kadry, wtedy doceniłem komfort i szybkość używania gripa z jego zdublowaną klawiszologią. Jak dla mnie piękna sprawa i według mnie bardzo pomocna, gdy wykonuje sie zdjęcia reporterskie. W innym wypadku jego przydatność jest już dyskusyjna i zależna od preferencji i silnych dłoni . Aaa - nie do przecenienia jest lepsze wyważenie aparatu , gdy podpięta jest zewnętrzna lampa błyskowa.

| OlyJedi Awatar Krolik77
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    W moim przypadku grip poprawił ergonomię o zdjęciach pionowych już chyba nie muszę wspominać . Szczególnie pomaga mi w użytkowaniu teleobiektywu 50-200mm+EC-14 chociaż telekonwenter mam od niedawna . Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Krolik77 ; 15.02.09 o 20:04
    D7000+Grip, N16-85mm,S100-300/4,Slik DX700 PRO ,Lowepro Flipside 300

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Zdecydowanie polecam. Nie kupil bym go za owe 600zł jak do tej pory ale wyrwałem okazyjnie za 350 i naprawdę polecam... przy pionowych kadrach nie do przecenienia
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?