Napiszę tylko, że tanie FF to na jak na razie fikcja więc ujęcie tego słowa w nawias jest jak najbardziej na miejscu.
Co do wyboru...to chyba tak, jak z kazdym innym
W grę wchodzą wyniki testów, opinie, gust, moda, osobiste preferencje, no i chyba przede wszystkim, kompatybilność posiadanego już sprzętu.
Dziś juz nie ma kiepskich aparatów są tylko bardziej lub mniej udane.
rocco dobrze to skwitował. Jeśli 20k wyłożone na sprzęt nazwiemy taniością, to czegoś nie rozumiem. Dowolny korpus, dwa dobre zoomy, jedna stałka, lampa, nadmiarowe zasilanie i jakby nie patrzeć dobijamy do takiej kwoty.
Wszystko fajnie, ale jak przyjrzałem się z bliska takiemu D700+24-70, to gabaryty mnie zabiły. Potrzebny byłby OGROMNY plecak foto żeby pomieścić graty FF, nie mówiąc o karnecie na pakernię żeby to wszystko nosić. Jakość lub komfort użytkowania...
Nie demonizuj:
E-3: 142.5 x 116.5 x 74.5 mm
D700: 147 x 123 x 77 mm
czyli ~0,5cm z każdej strony, różnica w wadze to 20 deko. Może zjedz jedną bułkę więcej na śniadanie zamiast marnować kasę na siłownię?
i jeszcze:
Zuiko Digital ED 14-35 mm f/2.0 SWD: 86 x 123 mm, 915 g
Nikon Nikkor AF-S 24-70 mm f/2.8G ED: 83 x 133 mm, 900 g
Jeśli rozmawiamy, to rzeczowo, a nie używając bezpodstawnie WIELKICH LITER.
PS. D700 spokojnie wchodzi do torby Crumplera, w której wcześniej nosiłem E-3. Nie jest OGROMNA, jest wręcz bardzo zgrabna. Ba, codziennie "dźwigałem" w niej zestaw E-3+14-54+30mm+50-200+lampka a pakerem nie jestem...
Ostatnio edytowane przez diabolique ; 15.01.09 o 09:21
FF nigdy nie trafi pod strzechy. Po pierwsze, dobre obiektywy pod FF zawsze będą bardzo drogie. Tak było w analogowych czasach i tak jest w erze cyfrowej. Co z tego, że za dwa lata będzie można kupić używany korpus Canona 5D za 1,5 k?
Po drugie, ludzie pod strzechami nie potrzebują ciężkiego i drogiego sprzętu.
Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 15.01.09 o 10:14
Zaglądnijże! - http://www.mariuszsarzynski.pl/
Jak wybieralem pomiedzy nikonem a canonem tez mialem duzy problem.
Szklarnia canona bardziej mi odpowiadala i odpowiada nadal.
Puszki to kalejdoskop, dzisiaj N jutro C i tak w kolko.
Co mnie zdecydowalo w szklach canona:
- 70-200/4L IS, 2.8 mi nie potrzebne, to jest tansze, mniejsze itd
- 24-105/4L IS, spacerzoom swietny
- 17-40/4L, tani i dobry
A szkla porownywalne czyli 24-70/2.8 czy 70-200/2.8 sa u canona srednio 1kPLN tansze na sztuce
Nie chce tutaj rozpoczynac dyskusji co lepsze, poprostu te szkla C sa dla mnie w zupelnosci wystarczajace.
Jako kolejny argument podam oficjalne zdjecie nowego szefa USA:
http://change.gov/newsroom/entry/new...trait_released
Zerknijcie w exif![]()
Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 15.01.09 o 10:40 Powód: Automatyczne scalenie postów