Strona 3 z 18 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 178

Wątek: "Tanie" FF (5Dmk2 vs D700 vs A900)

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez EuroLiberty Zobacz posta
    Kto jak kto, ale Ty nie musisz pytać nikogo jaki sprzęt będzie dla Ciebie najlepszy. Chciałeś się podroczyć, prawda?
    Mimo różnic światopoglądowo sprzętowych lubię zasięgać opinii innych

EuroLiberty
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Mimo różnic światopoglądowo sprzętowych lubię zasięgać opinii innych
    Nie śledzę cen, ale A900 jest chyba najdroższa. Znacząco droższa od 5D MK II. Nie znajduję powodów dla których miałbyś wybrać A900.
    Ostatnio edytowane przez EuroLiberty ; 14.01.09 o 20:58

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    Albo Canon albo alpha - prawie bvez różnicy. 24 mpx powoduje, że jedno i drugie to sprzęt na lata.
    Tylko pomyśl ile kosztują obiektywy, które wycisną z matrycy naprawdę 24MPx

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    Tylko pomyśl ile kosztują obiektywy, które wycisną z matrycy naprawdę 24MPx
    Nie trzeba popadać w skrajność, jak szkło daje efektywnie 10mpix (pi*drzwi) no to sobie najwyżej zmniejszę rozdzielczość zdjęcia. W droga stronę się nie da.

| OlyJedi Awatar PiotrAntasik
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    BTW do takich plików 24 mpix to trzeba mieć mocnego PCta albo cierpliwość
    E-510 + 14-42 + 40-150 + Sigma 50-500 + Metz 58 / E-10 / OM-1 MD + OM-1n MD + OM-2n + Zuiko 50 1.8 + Zuiko 28 3.5 + Sigma 135 2.8

qbic
    Gość
    Sony dostał minusa, pierwszy kontakt z ich ludźmi:

- Sony daje gwarancje na 1 rok (z tego co wiem wg przepisow UE musi być 2 lata)
    - na pytanie o AEB i czy jest planowane upgrade tej funkcji otrzymałem odpowiedz nie na temat

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez PiotrAntasik Zobacz posta
    BTW do takich plików 24 mpix to trzeba mieć mocnego PCta albo cierpliwość
    Jak ktoś kupuje taki korpus, to pewnie zdaje sobie sprawę, że pliki będą większe, pewnie nawet na tym mu zależy. Dziś moc obliczeniowa i pamięć są tanie.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    W ilu puszkach jakie ostatnio posiadałeś wizjer krył 100%?
    W1, poza tym czasem się posiłkuję LV po to tylko żeby mieć histogram i pełny kadr jak wizjer tego nie umożliwia...

Ile razy z powodu braku krycia 100% zdarzyło Ci się z tego powodu przekadrowywać na komputerze zdjęcia?
    Staram się nie pzekadrowywać zdjęć na kompie więc nie pamiętam. Z pewnością w wizjerze, który ma 100% krycia kadruje się lepiej, nie przekonasz mnie, że jest inaczej. W sumie nie jest to aż tak ważne, żeby od tego uzależniać wybór aparatu ale autor wątku pytał o plusy i minusy więc wspomniałem o wizjerze...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    Z pewnością w wizjerze, który ma 100% krycia kadruje się lepiej, nie przekonasz mnie, że jest inaczej.
    Hmmm, wizjer E-3 i 100% krycia, czy D700 i 95% - czy aby lepiej kadruje się w wizjerze E-3? Nie wydaje mi się, by odpowiedź była tak jednoznaczna jak sugerujesz...

EDIT: Na uzasadnienie wypowiedzi znalazłem takie fajne porównanie D300 z 100% pokrycia kadru i D700 z 95% (ta czerwona obwódka to owe 5% którego nie widać). Niżej są proporcje wizjerów z muszlami ocznymi.
    Ostatnio edytowane przez diabolique ; 14.01.09 o 23:46

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Używam czasem Sony w studio. Niesamowita możliwość wyciągania informacji ze świateł. Pucha baardzo ciężka, dosyć prosta w obsłudze. Do obróbki na kilku warstwach potrzebny bardzo dobry komputer. 5dII znacznie lepiej się trzyma jak dla mnie (po za tym nie przeszkadza patrzenie lewym okiem). Wizjer A900 ogromny. Dla mnie nawet za bardzo. w 5dII -w sam raz ale szkoda, że nie 100%.... wysokie ISO, z tego co piszesz nie jest Ci potrzebne.. (Sony - kicha; 5dII świetny pod tym względem). Może by Ci się przydał podgląd zdjęcia na żywo z możliwością konfiguracji parametrów (zmieniasz F -> zmienia się podgląd i histogram) [Sony]. Moim zdaniem szkoda byłoby kupić Sony, ale mam kumpla, który zmienił 5D na A700 i jest cały szczęśliwy.
    Ja bym brał nowego 5D, albo 5DII (najlepiej używanego ale do tego potrzeba czasu..). Najkon to dla mnie tajemnica (macałem parę razy D3 ale chyba nie ma co porównywać). pozdro