Bust, Twój opis jest bardzo ciekawy, ale zawiera bardzo wiele subiektywnych (z Twojej strony) odczuć. Ergonomia, chwyt -te sprawy są bardzo indywidualne, dlatego ich porównywanie warto zacząć od "Jak dla mnie" lub "moim zdaniem"
np:
Dla Ciebie owszem może być bardziej poręczny, dla osoby z większą dłonią może już być mniej wygodny.....Olympus jest również lżejszy i miejszy a co za tym idzie poręczniejszy
tak, D90 waży o 213 gramów więcej........ to nadal niewiele, moim zdaniem młody mężczyzna powinien sobie poradzićNikon jest duzo ciezszy i np. jak polowałem na ptaszki i czekałem az gałązka przestanie sie ruszac od wiatru to zmęczyły mi sie rece. wiec tu tez plus dla olympusa.
przez wzgląd na dotychczasowe rozwiązania czyszczałek innych producentów niż Olympus, napisałbym, że prawdopodobnie ta w Olympusie działa lepiej -jednak tak po prawdzie to o czyszczałce w D90 narazie nie wiem nic......... nie czytałem o jej skuteczności a mam D90 od niedawna więc nie mogę osobiście stwierdzić jak to z nią jestczyszczenie matrycy z tego co czytałem jest lepsze w olym jednak ja z nikonem nie miałem problemów.
bo jeśli chodzi o wywoływanie RAWów z różnych aparatów wymaga pewnego doświadczenia, znajomości tego co lepsze dla danej puchy -poniżej przykład jak bardzo róznią się fragmenty zdjęcia wywołane w ACR (czyli Camera Raw z PSa) oraz Capture NXZrobiłem tez kilka zdjęc RAW i ku mojemu zdziwieniu te z olympusa wyglądały lepiej pod wzgledem szumów, ogólnie to te nikonowskie RAWy są jakieś dziwne, narazie mało ich zrobiłem i mozliwe ze to przypadek.
Nikona:
Szum na zdjęciach z Nikona D90 wywołanych za pomocą ACR ma zupełnie inną charakterystykę, jest "paćkowaty" i widać pełno artefaktów.........
AF................ tak, kiedyś zachwycałem się AFem z D80 (w D90 jest praktycznie identyczny -układ ten sam, ale oprogramowanie nowsze), obecnie uważam ze jest po prostu średni......... niestety mam porównanie z D3 i przy nim D90 wypada kiepsko.
Używając z D90, Nikkora 50 1.4 AF-S mam niestety sporo nietrafionychy fotek.
Filmy -chyba już wspominałem, że samo filmowanie wymaga sporego samozaparciaJednak jak się człowiek uprze to coś tam skleci.......
301 Moved Permanently
No i na koniec kilka zdjęć:
sporo zdjęć w pełnej rozdzielczości:
http://212.51.209.43/~fatman/d90/

Odpowiedz z cytatem