Strona 30 z 39 PierwszyPierwszy ... 202829303132 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 385

Wątek: Nikon d90

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Bust, Twój opis jest bardzo ciekawy, ale zawiera bardzo wiele subiektywnych (z Twojej strony) odczuć. Ergonomia, chwyt -te sprawy są bardzo indywidualne, dlatego ich porównywanie warto zacząć od "Jak dla mnie" lub "moim zdaniem"

np:

Olympus jest również lżejszy i miejszy a co za tym idzie poręczniejszy
    Dla Ciebie owszem może być bardziej poręczny, dla osoby z większą dłonią może już być mniej wygodny.....

Nikon jest duzo ciezszy i np. jak polowałem na ptaszki i czekałem az gałązka przestanie sie ruszac od wiatru to zmęczyły mi sie rece. wiec tu tez plus dla olympusa.
    tak, D90 waży o 213 gramów więcej........ to nadal niewiele, moim zdaniem młody mężczyzna powinien sobie poradzić

czyszczenie matrycy z tego co czytałem jest lepsze w olym jednak ja z nikonem nie miałem problemów.
    przez wzgląd na dotychczasowe rozwiązania czyszczałek innych producentów niż Olympus, napisałbym, że prawdopodobnie ta w Olympusie działa lepiej -jednak tak po prawdzie to o czyszczałce w D90 narazie nie wiem nic......... nie czytałem o jej skuteczności a mam D90 od niedawna więc nie mogę osobiście stwierdzić jak to z nią jest

Zrobiłem tez kilka zdjęc RAW i ku mojemu zdziwieniu te z olympusa wyglądały lepiej pod wzgledem szumów, ogólnie to te nikonowskie RAWy są jakieś dziwne, narazie mało ich zrobiłem i mozliwe ze to przypadek.
    bo jeśli chodzi o wywoływanie RAWów z różnych aparatów wymaga pewnego doświadczenia, znajomości tego co lepsze dla danej puchy -poniżej przykład jak bardzo róznią się fragmenty zdjęcia wywołane w ACR (czyli Camera Raw z PSa) oraz Capture NX
    Nikona:

Szum na zdjęciach z Nikona D90 wywołanych za pomocą ACR ma zupełnie inną charakterystykę, jest "paćkowaty" i widać pełno artefaktów.........

AF................ tak, kiedyś zachwycałem się AFem z D80 (w D90 jest praktycznie identyczny -układ ten sam, ale oprogramowanie nowsze), obecnie uważam ze jest po prostu średni......... niestety mam porównanie z D3 i przy nim D90 wypada kiepsko.
    Używając z D90, Nikkora 50 1.4 AF-S mam niestety sporo nietrafionychy fotek.

Filmy -chyba już wspominałem, że samo filmowanie wymaga sporego samozaparcia Jednak jak się człowiek uprze to coś tam skleci.......

301 Moved Permanently

No i na koniec kilka zdjęć:

sporo zdjęć w pełnej rozdzielczości:

http://212.51.209.43/~fatman/d90/

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Bust, a jakie posiadałes szkło/szkła w Olympusie?
    E-520 / ZD 14-42,ZD 14-54,ZD 50-200,EC-14,FL-50,ME-1,Marumi DHG CPL,SlingShot 200AW i inne akcesoria

rocco
    Gość
    Ciekawe przykłady z RAWami Fatman, plusik do reputacji
    Gdybys jeszcze napisał, czy masz jakieś w miarę uniwersalne ustawienia (może jakies profile dla D90?) czy też traktujesz każdą fotkę indywidualnie?
    Byłbym bardzo wdzięczny bo osobiście nie mogę okiełznać NX2, nie wychodzi mi i z tego powodu używam właśnie ACR.

PS
    Fotografia ze śpiącym kotkiem jest świetna.
    Ostatnio edytowane przez rocco ; 28.12.08 o 11:43

| OlyJedi Awatar heyahero
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    Do 14-54 nie ma raczej co porównać... Nikkor to niestety albo drogie (ale światło dobre), albo tanie i ciemne Wybitnie brakuje zoomów ~F/4.

Do 9-18 którykolwiek szeroki, choćby Tokine 12-24 lub Sigmę 10-20.

Do 50-200 spokojnie albo Sigma 70-200 albo N80-200 (z tym że obydwa jaśniejsze odrobinkę).
    Jezeli chodzi o nasze 14-54, to u Nikona mozna poszukac na polkach 17-55/f2.8. Duze toto i ciezsze od 14-54. Troche szersze na poczatku, ale za to krotsze na koncu. No i ta cena...
    "There's no such thing as free titties"

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rocco Zobacz posta
    Gdybys jeszcze napisał, czy masz jakieś w miarę uniwersalne ustawienia (może jakies profile dla D90?) czy też traktujesz każdą fotkę indywidualnie?
    Byłbym bardzo wdzięczny bo osobiście nie mogę okiełznać NX2, nie wychodzi mi i z tego powodu używam właśnie ACR.
    Ha !!!!! Widzisz, ja też nie jestem w stanie zmusić się do pracy w NX2. Po prostu ten soft jest zbyt upierdliwy jak dla mnie. Używam go w ostateczności tj. kiedy obrabiam zdjęcia zrobione w bardzo wysokim ISO i to co wypluje ACR mi sie nie podoba.

W chwili obecnej większosć zdjęć obrabiam w ACR, bo jest to proste i przyjemne. Szast prast i RAW obrobiony.

PS
    Fotografia ze śpiącym kotkiem jest świetna.
    dzięki

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Fatman oczywiście ze jest to moja subiektywna ocena, na początku tego porównania napisałem że są to tylko i wyłącznie moje spostrzeżenia i odczucia.
    niezłe fotki nocne
    pozdrawiam

lukasz3k w olympusie miałem kitowe 14-42 i 40-150 w d90 mam również kita 18-105.

| OlyJedi Awatar Bo.
    Mieszka w
    W-wa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    za ok. 1,5K pln tyle radości ... ?
    Bo.

"
    Ci, co chcą dobrze, postępują w taki sam sposób jak ci, co chcą źle".
    Aldous Huxley

rocco
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    Ha !!!!! Widzisz, ja też nie jestem w stanie zmusić się do pracy w NX2. Po prostu ten soft jest zbyt upierdliwy jak dla mnie. Używam go w ostateczności tj. kiedy obrabiam zdjęcia zrobione w bardzo wysokim ISO i to co wypluje ACR mi sie nie podoba.

W chwili obecnej większosć zdjęć obrabiam w ACR, bo jest to proste i przyjemne. Szast prast i RAW obrobiony.
    No tak a ja miałem nadzieję na prostą i wygodną receptę do NX2
    Dzięki

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    1. Zauważcie tylko jedną rzecz.
    NX oszukuje nas zmniejszając nasycenie kolorów(czyli szumu włącznie).

2. Czy w porównaniu ACR vs. NX w tym pierwszym było wyostrzanie na 0?

Tak czy inaczej nie twierdzę, że obraz z adobe jest lepszy. Mam jedynie wątpliwości co do tak wielkiej przewagi tej nikonowej wywoływaczki.

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    W przypadku ACR zdjęcie zostało wywołane na defaultowych ustawieniach (czyli np. odszumianie koloru na wartości 25). W przypadku NX2 program ustawił parametry odszumiania (normal), koloru, kontrastu i wyostrzania (o ile pamiętam ustawione na 5 było), które były zdefiniowane w puszce.
    Jutro cyknę coś w wysokim ISO i wstawię na serwer, kazdy będzie mógł sam sprawdzić różnice pomiędzy wywoływaczkamie RAW (Capture NX2 jest do ściągnięcia w wersji trial 60 dni więc całkiem sporo).

Cytat Zamieszczone przez Daniello Zobacz posta
    1. Zauważcie tylko jedną rzecz.
    NX oszukuje nas zmniejszając nasycenie kolorów(czyli szumu włącznie).
    Zrób mały teścik (który ja zrobiłem przed chwilą) -wgraj sobie do dowolnego softu do obróbki jeden z moich przykładów, np. trzeci bo tam sporo kolorów, i zwiększ mocno nasycenie oraz kontrast części wywołanej w NX2. Szumu i artefaktów nadal będzie dużo mniej niż z ACR......

a tu ciekawostka z 5D Mk II -iso 125 wywołane w ACR:

http://212.51.209.43/~fatman/5DMkII/...G_9594-LR2.jpg

i w DPP:

http://212.51.209.43/~fatman/5DMkII/...94-dpp-nr5.jpg
    Ostatnio edytowane przez Fatman ; 29.12.08 o 02:09