Strona 92 z 199 PierwszyPierwszy ... 42829091929394102142192 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 911 do 920 z 1989

Wątek: Olympus E-30

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    W razie gdy straci się nam gdzieś poziomica, a trzeba będzie np. wypoziomować stół, można wspomóc się naszym nowym E-30

Aparat przedstawia się na prawdę super. Widać technika produkcji matryc idzie do przodu, czyli jedyna wada (ograniczenie) systemu 4/3 powoli się rozwiązuje

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez C+ Zobacz posta
    Przecież to nie mierzy poziomu względem ziemi, tylko względem poziomych osi podstawy aparatu - zachowuje się jak każda najprostsza poziomnica murarska.
    No właśnie.
    Nie kalibrowałem jeszcze nigdy poziomicy murarskiej.
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Może w następnym body zrobią automatyczne poziomowanie matrycy (ale to jest możliwe tylko dla jednej płaszczyzny)

piotrek204
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    W Nikonie tez jest.
    Nikon ma tez w wizjerze? Myslalem ze tylko podczas LV.
    Ostatnio edytowane przez piotrek204 ; 12.12.08 o 12:13

| OlyJedi Awatar Maro66
    Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    52
    Moja galeria
    W moim wcześniejszym pytaniu o działanie poziomowania chodziło mi bardziej o skuteczność tej opcji, znaczy jaka jest czułość tego wynalazku. Sami wiemy (z autopsji) jak to wygląda na co dzień. Człowiek się stara maksymalnie skupić nad tym żeby zdjęcie było "proste" (pomijam tutaj sytuacje, kiedy nie ma czasu na większą dokładność), wydaje się, że wszystko OK, a później na kompie widać i tak drobny przechył w prawo lub lewo. Co ciekawe, osobiście nigdy nie miałem z tym problemu przy aparatach analogowych. Nie wiem czy najnormalniej w świecie zdjęć nie prostowali w fotolabach, ale jak bawiłem się w zdjęcia czarno-białe, miałem ciemnię, powiększalnik itd, to też problem ten nie występował. Najgorzej wyglądało to w kompakcie cyfrowym (miałem Fuji S5500, którego bardzo miło wspominam), w E-330 nierówne zdjęcia występują marginalnie, ale jednak... Jeśli chodzi o kompakt, to tłumaczę sobie, że była to wina opóźnienia aparatu połączona z nawykiem robienia zdjęć aparatem analogowym. W lustrzance cyfrowej opóźnienie jest minimalne i nie powinno chyba wpływać na jakość zdjęcia pod omawianym względem. W sumie trzeba by się pobawić takim E-30 jak wygląda sytuacja z poziomowaniem, gdzie np ja robię błąd przed naciśnięciem migawki do końca, może się spinam za bardzo, żeby trzymać prosto i nie poruszyć aparatem, co daje odwrotny skutek? Wydaje mi się, że przy takim systemie jak w E-30 błędy w prostym kadrowaniu wyszły by raz, dwa.

qbic
    Gość
    Wydaje mi się ze tutaj kluczem jest wielkość wizjera. Przy E-400 cały czas mam z tym problem (zdjęcia wychodzą ok, ale proces poziomowania jest dłuższy niż w przypadku lepszych wizjerów).

| OlyJedi Awatar Maro66
    Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    52
    Moja galeria
    Właśnie, też i to przeszło mi przez myśl.

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Koriolan Zobacz posta
    Nie kalibrowałem jeszcze nigdy poziomicy murarskiej.
    Weź poziomicę i łupnij nią o coś, a potem sprawdź czy dobrze działa, zauważysz, że potrzeba kalibracji występuje.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    A nie pomyliłeś poziomicy murarskiej z młotkiem murarskim?
    No i jeśli tak potraktujesz poziomicę w aparacie, to będzie ona pierwszym elementem bez którego reinkarnacji się obejdziesz
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Nie wiem o czym mowa. Aparat ma możliwość kalibracji poziomu. Stawia się go na stole, włącza kalibrację i po chwili aparat wie, gdzie jest dół. Bez przeprowadzenia tej operacji egzemplarz, który miałem możliwość dotknąć pokazywał poziom i pion wg. zupełnie innego układu współrzędnych...
    To jest o tyle ciekawe, że oczywiście dla jakiegoś specjalnego zadania można poziomicę wykalibrować na pochylonym aparacie. Czułość urządzenia wydawała mi się bardzo duża, ale nie mam zdjęć, więc trudno mi stwierdzić, czy dokładność była większa od 1 stopnia.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów