W każdym kraju będzie inna cena, bo to zależy od polityki firmy w danym kraju. To nie jest tak, że jak w USA coś kosztuje X $, to w UK, Polsce, Rosji będzie kosztować odpowiednio z kursem walut Y i Z funtów, złotych czy rubli. Popatrz jakie są ceny różnych rzeczy w różnych częściach świata, a przekonasz się, że kurs walut niewiele ma w nich do czynienia.
Zgadzam się z epicure - w obecnych czasach kalkulowanie polskich cen na podstawie cen z USA nie ma sensu... Zobaczcie ile kosztuje obecnie E-3 w USA. Ile musiałby kosztować w Polsce wg takiej zasady, o której pisał Koriolan:
E-3 musiałby być u nas znacznie droższy niż w USA a jest nie dość, że znacznie tańszy to jeszcze u nas jest promocja z lampą...Taa. cena sugerowana w U$A określona została na $1300. Po dzisiejszym kursie ok. 3 PLN to daje 3900. A gdzie cło i VAT ?
Przecież Olympus nie sprowadza własnego sprzętu do Polski kupując go w sprzedaży detalicznej w USA - to jakiś absurd...
Dla mnie z kolei najważniejsza jest kwestia dopasowania ceny (nie tylko tej) puszki do jej możliwości. Jeśli to ma być jakość 50D - niech kosztuje tyle co ten Canon, jeśli to będzie coś pokroju D90 - niech kosztuje tyle co Nikon... Oczywiście jako że to będzie grudniowa nowość niech na wstępie kosztuje ciut więcej od analogicznych konstrukcji. Właśnie właściwe wstrzelenie się w swoje miejsce na rynku jest tym co może do tej puchy przyciągnąć nowych klientów bo starzy i tak nie mają innego wyjścia.
Koriolan: Jakie masz konkretnie zastrzeżenia wobec poziomicy w E-30?
Konkretnie mam takie, ze IMO na razie nie pokazuje poziomu.
Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra
Z pewnością wyleczą tę dziecięcą chorobę..--pozdrawiam
Panowie,
E30 ma obowiazek kosztowac mniej anizeli D90 czy tez 50D, wynika to m.in. z zalozen systemu 4/3 - i o ile firma Olympus chce zachowac system zgodnie z logika nadana przez tworce Four Thirds - Katsuhiro Takade, o tyle powinna pamietac o idei samego systemu; a jak bedzie - dowiemy sie juz wkrotce - i oby owe "wodotryski" nie podbily nieracjonalnie ceny. Dla niezorientowanych przypominam, ze w systemie 4/3 zastosowano mniejsze matryce w celu osiagniecia korpusow o mniejszych rozmiarach i w nizszej cenie niz u konkurencji, a tzw. telecentrycznosc to juz wynikowa owych zalozen.
pozdrawiam
S5Pro, D200, D3000, F50D, S8 3.5 FishEye, T 17-50 2.8, S105 2.8, 2 x Metz 48AF1, S 24-60 2.8
Fotografia Ślubna Lublin
Aparacik cuuuuuudny!
Świetnie leży w ręce, guzikologia też przyjazna, wszystko wiadomo, gdzie co jest... AF śmiga pięknie [ale niestety w Galerii Bałtyckiej mew ani psów nie było, co by potestować], detekcja kontrastu pięknie działa [wolno, ale się nie myli!]. Wizjer imho większy od E-XXX + ME-1, co do E-3 to nie wiem, nie pamiętam... Ale super, duży, wyraźny. Parametry wyświetlane na dole wizjera.
Cóż, ja wad nie widzęNo dobra, pewnie cena [ale to prędzej czy później się przeskoczy ;p], no i hmm chyba tyle...
Co do iso, to dla mnie miodzio... Na ustawieniach standardowych - jak się pewnie doda jakąś redukcję szumów to i wyżej będzie można robić. Tak z ciekawości, podbiłam sobie JPGa z 1250 na 3200 i MI się to podoba...Procz czarnego, ale co tu duzo chciec - trza dobrze naswietlic.
Nie wiem, jak Wy, ale ja już odliczam do wiosny ;p [znaczy się, okazji do kupna ;p].
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
Cenę poznamy już jutro, ergonomia i wizjer bardzo ok, LV ok. Puszka wydaje się mniejsza od E3 ponieważ jest odchudzona patrząc z góry. W sprzedaży pojawi się od połowy stycznia.