Strona 43 z 199 PierwszyPierwszy ... 3341424344455393143 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 421 do 430 z 1989

Wątek: Olympus E-30

Awatar mathu
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Balans bieli jest inny w zależności od tego gdzie stoimy, jak się ustawimy. Pomiar jest dokonywany w miejscu gdzie znajduje się body, a zdjęcie zwykle obejmuje scenę kilka metrów z przodu.
    Fuji S5 Pro

| OlyJedi Awatar jarekzon
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ajot Zobacz posta
    W moim odczuciu skuteczność tego jest porażająco lepsza od rozwiązania z E-500.
    Dlaczego czasami może nie działać? Prosta sytuacja: obiekt fotografowany oświetlony jest innym źródłem światła niż aparat. Wtedy czujnik aparatu źle dobierze WB.
    Czyli jednak sprawdza się to co pisałem wcześniej, że liczenie tylko na automatykę, nie do końca dobry pomysł. Właśnie chodzi o tę niewielką, ale jakże ważną pomoc człowieka (w tym przypadku podejście do fotografowanego obiektu, aby aparat był w tym samym świetle co fot. obiekt), która pomoże automatowi zrobić swoje .

piotrek204
    Gość
    Jedna fotka moze miec kilka "wlasciwych" WB w roznych miejscach wiec kazda automatyka ma prawo sie pogubic.

| OlyJedi Awatar Kordek
    Mieszka w
    Prawie Zakopane
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat:Napisał Magnesus
    Już kilka osób na forum dpreview, które trzymały w rękach e-30 wypowiedziało się, że informacje są pod wizjerem, a nie po prawej wizjera jak w pozostałych Olkach. Chyba niektórzy tego chcieli?
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    To ciekawe. Osobiście wolę info pod spodem ale miałem je w puszkach o proporcjach 2/3 więc tam to pasowało. W 4/3 musiałbym się przekonać. Ważniejsze, że ten wizjer zapowiada się całkiem dobrze.
    W E-3 są pod spodem, no chyba że o nie te informacje wam chodzi.
    E-3, E-510

Mieszka w
    zagranica
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Smile

Powiem tak - w zasadzie mialem sie zegnac z Olympusem po ponad 2 letniej przygodzie i sklanialem sie w strone Canona 50d, jednak co mnie odrzuca od Canona, to cena za logiczne szklo, bo akurat ceny aparatow leca szybko w dol. Jesli jednak tylko ISO1600 bedzie dobre, nie bede kombinowal, bo nie ma po co i zostane przy Olim z przyjemnoscia

| OlyJedi Awatar marcinpolniak
    Mieszka w
    Przemyśl
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    To co mi głównie przeszkadza w moim E-510 to info w wizjerze po prawej stronie zamiast u dołu oraz dosyć mała rozpiętość tonalna, przez co muszę trochę bawić się i robić ciemniejsze fotki żeby nie stracić za dużo informacji w świetle... Mam nadzieję, że w tym E-30 popracowali nad tym...
    A mogłem wziąć Nikona D40 lub Canona 400D, wtedy nikt by się nie dziwił, że te zdjęcia to wina aparatu... A tak mam E-510... i na co tu zwalić winę?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    A mi nigdy nie przeszkadzała rozpiętość tonalna. Co więcej, uważam, że jest ona jak najbardziej w porządku. Oczywiście są sytuacje, kiedy jej brakuje, ale są wtedy nawet fuji S5pro nie da rady.

Ostatnio mi najbardziej przeszkadza braketing ekspozycji. 3 klatki maksymalnie +/- 1 EV - co to ma być? Braketing taki, jakby go wcale nie było. Pośrednie wartości iso też by mi się przydały oraz więcej punktów AF (przynajmniej 5, ale krzyżowych - jeden w środku kadru, a reszta w mocnych punktach).

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    DR jest okej, trzeba obniżyć kontrast i jest o wiele lepiej niż na domyślnych ustawieniach.
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Ja mam na myśli rawy. Jpegi się nie nadają...

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jarekzon Zobacz posta
    Czyli jednak sprawdza się to co pisałem wcześniej, że liczenie tylko na automatykę, nie do końca dobry pomysł. Właśnie chodzi o tę niewielką, ale jakże ważną pomoc człowieka (w tym przypadku podejście do fotografowanego obiektu, aby aparat był w tym samym świetle co fot. obiekt), która pomoże automatowi zrobić swoje .
    Witam

Zadna automatyka WB nie sprawdza sie w 100%.

Wez jeszcze poprawke na to, ze jak dajesz takie zdjecie
    na maszyne to musisz i tak dobrac dodatkowo odpowiedni profil
    z uwzglednieniem profilu kolorow monitora abys mial takie same
    kolory na odbitce co na monitorze.

Pozdrawiam.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez marcinpolniak Zobacz posta
    To co mi głównie przeszkadza w moim E-510 to info w wizjerze po prawej stronie zamiast u dołu oraz dosyć mała rozpiętość tonalna, przez co muszę trochę bawić się i robić ciemniejsze fotki żeby nie stracić za dużo informacji w świetle... Mam nadzieję, że w tym E-30 popracowali nad tym...
    Zgadza sie... Olki sa niezle ale wymagaja wiekszej dokladnosci
    w naswietlaniu - wlasnie z uwagi na latwiejsze przepalanie swiatel.

Doszedlem ostatnio do wniosku, ze bez bardzo dobrego szkla
    kupujac drogi sprzet wcale nie bedzie lepszej jakosci.

Natomiast w krajobrazach robie z polowka albo zastosuje
    bracketing) i HDR-a--zrobie i
    tak obejde... mniejszy zakres tonalny korpusu.
    Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 22.11.08 o 00:43 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów