Balans bieli jest inny w zależności od tego gdzie stoimy, jak się ustawimy. Pomiar jest dokonywany w miejscu gdzie znajduje się body, a zdjęcie zwykle obejmuje scenę kilka metrów z przodu.
Balans bieli jest inny w zależności od tego gdzie stoimy, jak się ustawimy. Pomiar jest dokonywany w miejscu gdzie znajduje się body, a zdjęcie zwykle obejmuje scenę kilka metrów z przodu.
Fuji S5 Pro
Czyli jednak sprawdza się to co pisałem wcześniej, że liczenie tylko na automatykę, nie do końca dobry pomysł. Właśnie chodzi o tę niewielką, ale jakże ważną pomoc człowieka (w tym przypadku podejście do fotografowanego obiektu, aby aparat był w tym samym świetle co fot. obiekt), która pomoże automatowi zrobić swoje.
Jedna fotka moze miec kilka "wlasciwych" WB w roznych miejscach wiec kazda automatyka ma prawo sie pogubic.
Cytat:Napisał Magnesus
Już kilka osób na forum dpreview, które trzymały w rękach e-30 wypowiedziało się, że informacje są pod wizjerem, a nie po prawej wizjera jak w pozostałych Olkach. Chyba niektórzy tego chcieli?
W E-3 są pod spodem, no chyba że o nie te informacje wam chodzi.
E-3, E-510
Powiem tak - w zasadzie mialem sie zegnac z Olympusem po ponad 2 letniej przygodzie i sklanialem sie w strone Canona 50d, jednak co mnie odrzuca od Canona, to cena za logiczne szklo, bo akurat ceny aparatow leca szybko w dol. Jesli jednak tylko ISO1600 bedzie dobre, nie bede kombinowal, bo nie ma po co i zostane przy Olim z przyjemnoscia
To co mi głównie przeszkadza w moim E-510 to info w wizjerze po prawej stronie zamiast u dołu oraz dosyć mała rozpiętość tonalna, przez co muszę trochę bawić się i robić ciemniejsze fotki żeby nie stracić za dużo informacji w świetle... Mam nadzieję, że w tym E-30 popracowali nad tym...
A mogłem wziąć Nikona D40 lub Canona 400D, wtedy nikt by się nie dziwił, że te zdjęcia to wina aparatu... A tak mam E-510... i na co tu zwalić winę?
A mi nigdy nie przeszkadzała rozpiętość tonalna. Co więcej, uważam, że jest ona jak najbardziej w porządku. Oczywiście są sytuacje, kiedy jej brakuje, ale są wtedy nawet fuji S5pro nie da rady.
Ostatnio mi najbardziej przeszkadza braketing ekspozycji. 3 klatki maksymalnie +/- 1 EV - co to ma być? Braketing taki, jakby go wcale nie było. Pośrednie wartości iso też by mi się przydały oraz więcej punktów AF (przynajmniej 5, ale krzyżowych - jeden w środku kadru, a reszta w mocnych punktach).
DR jest okej, trzeba obniżyć kontrast i jest o wiele lepiej niż na domyślnych ustawieniach.
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
Ja mam na myśli rawy. Jpegi się nie nadają...
Witam
Zadna automatyka WB nie sprawdza sie w 100%.
Wez jeszcze poprawke na to, ze jak dajesz takie zdjecie
na maszyne to musisz i tak dobrac dodatkowo odpowiedni profil
z uwzglednieniem profilu kolorow monitora abys mial takie same
kolory na odbitce co na monitorze.
Pozdrawiam.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Zgadza sie... Olki sa niezle ale wymagaja wiekszej dokladnosci
w naswietlaniu - wlasnie z uwagi na latwiejsze przepalanie swiatel.
Doszedlem ostatnio do wniosku, ze bez bardzo dobrego szkla
kupujac drogi sprzet wcale nie bedzie lepszej jakosci.
Natomiast w krajobrazach robie z polowka albo zastosuje
bracketing) i HDR-a--zrobie i
tak obejde... mniejszy zakres tonalny korpusu.
Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 22.11.08 o 00:43 Powód: Automatyczne scalenie postów
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak