Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 71

Wątek: Zuiko Digital 14-54/2.8-3.5 II

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Tyle to wiem, ale na czym polega ten problem? Czemu nie występuje w Canonach i Nikonach?
    A w jaki sposob ostrzy C i N w LV? Bo z tego, co pamietam, to Oly oferuje chyba 3 rozne sposoby i "problem" jest w 1-2 [nie dam glowy, musialabym sprawdzic]
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar dziobolek
    Mieszka w
    Dublin - Ireland
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dog_master Zobacz posta
    A w jaki sposob ostrzy C i N w LV? Bo z tego, co pamietam, to Oly oferuje chyba 3 rozne sposoby i "problem" jest w 1-2 [nie dam glowy, musialabym sprawdzic]
    C. też oferuje trzy tryby:

1. detekcja fazy
    2. detekcja kontrastu
    3. wykrywanie twarzy
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    C. też oferuje trzy tryby:

1. detekcja fazy
    2. detekcja kontrastu
    3. wykrywanie twarzy
    To sa dwa tryby. 3 zawiera się w 2.

olek ma jeszcze tryb hybrydowy faza+kontrast.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar dziobolek
    Mieszka w
    Dublin - Ireland
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    To sa dwa tryby. 3 zawiera się w 2.

olek ma jeszcze tryb hybrydowy faza+kontrast.
    Ooo, dzięki Grizz, tego nie wiedziałem. Człowiek się uczy całe życie.
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dog_master Zobacz posta
    Nie bardzo rozumiem o co pytasz
    Od strony technicznej nie potrafię Ci wyjaśnić jak ostrzy C i N w LV - na pewno jest to detekcja kontrastu, od strony użytkownika wygląda to tak że patrzymy na LCD, korpus kręci obiektywem i w momencie wykrycia maksimum kontrastu kończy ustawiania ostrości.

Mnie natomiast - z czystej ciekawości - interesuje od strony technicznej na czym polega problem w Olympusie. Czemu praca w LV z detekcją kontrastu zależy od obiektywu, kiedy teoretycznie IMHO powinna zależeć tylko od body.
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi
    Mieszka w
    Maków
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Nie bardzo rozumiem o co pytasz
    Od strony technicznej nie potrafię Ci wyjaśnić jak ostrzy C i N w LV - na pewno jest to detekcja kontrastu, od strony użytkownika wygląda to tak że patrzymy na LCD, korpus kręci obiektywem i w momencie wykrycia maksimum kontrastu kończy ustawiania ostrości.

Mnie natomiast - z czystej ciekawości - interesuje od strony technicznej na czym polega problem w Olympusie. Czemu praca w LV z detekcją kontrastu zależy od obiektywu, kiedy teoretycznie IMHO powinna zależeć tylko od body.
    Ponieważ efektywna detekcja kontrastu wymaga mechanizmu kontroli pozycji szkieł , którego starsze obiektywy nie posiadają.
    Darek

| OlyJedi Awatar festin
    Mieszka w
    Pruszków
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dadu Zobacz posta
    Ponieważ efektywna detekcja kontrastu wymaga mechanizmu kontroli pozycji szkieł , którego starsze obiektywy nie posiadają.
    Mógłbyś rozwinąć temat ? ( w sensie, po co to pozycjonowanie i czemu nie jest potrzebne podczas detekcji fazy )
    Cały czas czekam, aż ktoś w sposób łopatologiczny wyjaśni na forum całe to zamieszanie z niekompatybilnością starych szkieł i detekcji kontrastu.
    pozdrawiam
    Paweł

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Czyli jednym wystarczy aktualizacja firmware, a inne trzeba przeprojektować? Ciekawe kiedy aktualizacja dla 12-60 (w końcu jest nowszy niż nowe kity z niższej półki)? Skoro ma być sprzedawany w kicie z E-30, głupio by było gdyby nie wykorzystywał jego możliwości. A może zaprojektowany z myślą o kontrastowym AF 14-54II będzie działał lepiej niż 12-60 z nowym firmware?

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez festin Zobacz posta
    Cały czas czekam, aż ktoś w sposób łopatologiczny wyjaśni na forum całe to zamieszanie z niekompatybilnością starych szkieł i detekcji kontrastu.
    NIkt nie wie na 100%, bo producenci się nie przyznają. Sądząc jednak po szybkości jaką ponoć oferuje G1, coś w tym jest.
    Widziałem różne wyjaśnienia, ale były na tyle skomplikowane, że nie chce mi się ich przytaczać, no i z pamięci miałbym z tym problem. Najbardziej prawdopodobne wyjaśniało, że fazowe AF robi ruch "skocz w daną pozycję", a kontrastowe musi robić ruch "przesuń się dokładnie o tyle".
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

| OlyJedi
    Mieszka w
    Maków
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez festin Zobacz posta
    Mógłbyś rozwinąć temat ? ( w sensie, po co to pozycjonowanie i czemu nie jest potrzebne podczas detekcji fazy )
    W dużym skrócie.

Z detektora fazy otrzymujemy sygnał o polaryzacji zgodnej z błędem ostrości więc od razu wiemy czy jesteśmy przed, dokładnie w punkcie czy za. Sygnał jest również proporcjonalny do błędu ostrości.

Z detektora kontrastu otrzymujemy sygnał proporcjonalny do kontrastu. Nie posiadamy informacji
    w którą stronę i o ile przesuwać soczewki więc musimy przeszukać zakres fokusa a następnie wrócić do miejsca gdzie był najwyższy sygnał z detektora kontrastu.
    Aby powrót był możliwy musimy znać pozycję soczewek.
    Darek