Stare będą taniej. W przypadku 40-150 jest inna sytuacja, bo starsze ma lepsze światło.
Stare będą taniej. W przypadku 40-150 jest inna sytuacja, bo starsze ma lepsze światło.
tak ale w 14 54 światła nie zmienili, jest tak samo jasno a i przesłona napewno lepsza od starej.![]()
JEDNO ŻYCIE JEDEN CEL, JEŹDZIĆ HONDA CBR
To czy w obiektywie jest szkiełko ED czy go nie ma, przypomina mi trick firmy Sony - radyjko 3 tranzystorowe (co prawda jeden nie był podłączony), ale na pudelku można było napisać ze ma 3....
Jak konstrukcja szkła nie wymaga ED to po co je tam pchać na siłę....?
Ostatnio edytowane przez qbic ; 10.11.08 o 00:31
Z informacji które są dostępne widać że szkło optycznie się nie zmieniło (czyli brak szkła ED).
pozdr.
E-3, ZD 12-60mm SWD, FL-50R
chodzi o współpracę z detekcją kontrastu w LV.
Sorki, źle zrozumiałem. Nie wiem![]()
znalazłem coś takiego
"... AF opierający się na detekcji kontrastu analogiczny do stosowanego w aparatach kompaktowych, pozwala to na ustawianie ostrości w bardziej konwencjonalny sposób, gdyż nie wymaga opuszczania lustra w celu wykonania pomiaru. Dodatkowo wprowadzenie AF opartego na detekcji kontrastu ma tę zaletę, że pozwala widzieć efekty automatycznego nastawiania ostrości bezpośrednio na ekranie LCD w trybie Live View.
Pełna sprawność układu AF opartego na detekcji kontrastu dostępna jest wraz z nowymi obiektywami Olympusa, w tym ZUIKO DIGITAL 14–42 mm 1:3.5–5.6, ZUIKO DIGITAL 40–150 mm 1:4.0–5.6 oraz nowym płaskim obiektywem ZUIKO DIGITAL 25 mm 1:2.8 typu ''pancake'' (''naleśnik''). Bezpłatną aktualizację firmware'u można pobrać ze stron internetowych Olympusa, aby funkcja o której mowa była dostępna również dla wcześniej zakupionych obiektywów. W przypadku wszystkich innych obiektywów AF oparty na detekcji kontrastu stosowany jest w połączeniu z AF opartym na detekcji różnic fazowych ..." - koniec cytatu.
Miałem szkło 14-54 i szczerze korzystając z niego w trybie LV może faktycznie był trosze wolniejszy, ale może to było moje subiektywne odczucie.
Osobiście uważam że zamiast zakupić nową wersje 15-54 (która będzie pewnie droższa od obecnej) może lepiej sie zastanowić nad 12-60. Ja dzis takie szkło odebrałem i zrobic na mnie piorunujące wrażenie.
pozdr.
E-3, ZD 12-60mm SWD, FL-50R