Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 71

Wątek: Zuiko Digital 14-54/2.8-3.5 II

| OlyJedi Awatar festin
    Mieszka w
    Pruszków
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Dzięki Ci dobry Człowieku
    Chyba zaczynam łapać
    Proszę o poprawienie jeśli dalej tkwię niewiedzy:

Przy ustawianiu ostrości metodą detekcji fazy, układ przy pomocy triangulacji mierzy dokładnie fizyczną odległość do obiektu.
    W tym przypadku, jeśli chodzi o komunikację pomiędzy body a obiektywem wystarczy jeśli obiektyw jest w stanie wykonać polecenie: ustaw ostrość na odległość X m. Informacja w drugą stronę nie jest potrzebna.

W przypadku ustawiania ostrości metodą detekcji kontrastu kluczowa jest informacja zwrotna o stanie obiektywu w danym momencie. Układ bada kontrast na pewnym zakresie, a potem błyskawicznie wraca do miejsca w którym był on największy.
    pozdrawiam
    Paweł

| OlyJedi Awatar heyahero
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dadu Zobacz posta
    W dużym skrócie.

Z detektora fazy otrzymujemy sygnał o polaryzacji zgodnej z błędem ostrości więc od razu wiemy czy jesteśmy przed, dokładnie w punkcie czy za. Sygnał jest również proporcjonalny do błędu ostrości.

Z detektora kontrastu otrzymujemy sygnał proporcjonalny do kontrastu. Nie posiadamy informacji
    w którą stronę i o ile przesuwać soczewki więc musimy przeszukać zakres fokusa a następnie wrócić do miejsca gdzie był najwyższy sygnał z detektora kontrastu.
    Aby powrót był możliwy musimy znać pozycję soczewek.
    Czasami poraża mnie wiedza techniczna niektórych forumowiczów nt. fotografii (i nie tylko)
    "There's no such thing as free titties"

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez heyahero Zobacz posta
    Czasami poraża mnie wiedza techniczna niektórych forumowiczów nt. fotografii (i nie tylko)
    też jestem pod wielkim wrażeniem
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    czemu , niektórzy maja talent do cyferek inni do literek a jeszcze inni do obrazków... wszystko gra
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi Awatar cadman
    Mieszka w
    Szczecinek
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    ...wszystkiego mieć nie można... Chyba, że się jest geniuszem.
    Czarny aparat z gorszego systemu
    Moja galeria: http://picasaweb.google.com/Cadman1959

| OlyJedi
    Mieszka w
    Maków
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez festin Zobacz posta
    Dzięki Ci dobry Człowieku
    Chyba zaczynam łapać
    Proszę o poprawienie jeśli dalej tkwię niewiedzy:

Przy ustawianiu ostrości metodą detekcji fazy, układ przy pomocy triangulacji mierzy dokładnie fizyczną odległość do obiektu.
    W tym przypadku, jeśli chodzi o komunikację pomiędzy body a obiektywem wystarczy jeśli obiektyw jest w stanie wykonać polecenie: ustaw ostrość na odległość X m. Informacja w drugą stronę nie jest potrzebna.

W przypadku ustawiania ostrości metodą detekcji kontrastu kluczowa jest informacja zwrotna o stanie obiektywu w danym momencie. Układ bada kontrast na pewnym zakresie, a potem błyskawicznie wraca do miejsca w którym był on największy.

Detekcja fazowa - z detektora otrzymujemy sygnał , którego polaryzacja mówi w którą stronę należy obracać silnikiem a amplituda z jaką prędkością (jak daleko jesteśmy od p.o.) .W miarę zbliżania się do poprawnego fokusa sygnał z detektora fazy maleje (silnik zwalnia) i przyjmuje wartość równą zeru (silnik zatrzymuję się) gdy ostrość jest poprawna.
    Jest to moment zakończenia ustawiania ostrości. Do detekcji fazy nie jest potrzebny żaden sygnał zwrotny z obiektywu. Wszystkie informacje otrzymujemy z detektora fazy.

Detekcję kontrastu zrozumiałeś poprawnie.

Dodam że z detekcją kontrastu mogą pracować obiektywy bez kontroli położenia soczewek lecz jest ona nieefektywna (powolna ) gdyż opiera się na metodzie kolejnych przybliżeń.
    Aby wyposażyć obiektyw w mechanizm kontroli położenia soczewek nie zawsze wystarczy zmiana oprogramowania.
    Darek

Awatar lordmoll
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    I bardzo dobrze że jest ktoś wstanie odpowiedzieć szczegółowo na pewne pytania.

Poźniej jak ktoś bedzię szukał odpowiedzi dot. AF w LV to ciach odp. gotowa w powyższym watku

pozdr.
    E-3, ZD 12-60mm SWD, FL-50R

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    OMG

Nie no, ja podziwiam i z przyjemnością przeczytam i podziękuję [rep! + ]

Aczkolwiek mi chodziło tylko o to, że O. ma detekcję fazy, d. kontrastu i tryb hybrydowy jak to już Grizz napisał, 3 "tryby"/"typy". A C/N/etc raczej aż tylu nie mają i tyle
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lordmoll Zobacz posta
    I bardzo dobrze że jest ktoś w stanie odpowiedzieć szczegółowo na pewne pytanie
    Też miałem problem z wykorzystaniem tej "nowej" funkcji. Kiedy będąc na Warsztatach zadałem podobne pytanie pracownikowi "O" usłyszałem w odpowiedzi, że cyt. "właśnie ukazał się nowy firmware do obiektywu Sigmy". Ja na to, że mówimy o obiektywie ZD 14-54. I zapadła taka dłuuuga niezręczna cisza... Co nie?
    A tu proszę. Jest ktoś na naszym forum kto potrafi to zwięźle wyjaśnić

Dzięki Dadu

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dadu Zobacz posta
    Dodam że z detekcją kontrastu mogą pracować obiektywy bez kontroli położenia soczewek lecz jest ona nieefektywna (powolna ) gdyż opiera się na metodzie kolejnych przybliżeń.
    Aby wyposażyć obiektyw w mechanizm kontroli położenia soczewek nie zawsze wystarczy zmiana oprogramowania.
    Dzięki za wyjaśnienie. Pewnie z tego powodu contrast AF w Nikonach i Canonach jest taki powolny. Co prawda chyba wolałbym mieć powolny AF w LV z 14-54 niż go nie mieć w ogóle, ale rozumiem teraz jaką drogę wybrał Olympus.
    Zapraszam do albumu i galerii