Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 50

Wątek: Zd 14-54 f 2.0 ?

qbic
    Gość
    jw: bardzo prosto, ustawiamy na manual robimy zdjęcie "1" potem wyłączam aparat mocuje obiektyw tak żeby blokada obiektywu nie wskoczyła i robimy zdjęcie "2",

aparat wtedy nie widzi obiektywu

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    A nie boisz sie, ze takim dzialaniem cos sie popsuje?
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

qbic
    Gość
    Od zawsze zmieniam obiektywy na włączonym aparacie, często się śpiesząc, od ponad 2 lat nic się nie stało, oczywiście jak ktoś chce tak robić to na własną odpowiedzialność.

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Sam właśnie tak przetestowałem przed chwilą zwykłego 14-45... jest jaśniej. Warto by sprawdzić jak to się ma do głębi ostrości. Ale całe to rozjaśnianie traktowałbym raczej jako ciekawostkę.

Ps. Też zmieniam szkła na "biegu" bez wyłączania i jak dotąd nic się nie działo.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    ZD 40-150 1:4.0-5.6 (nowszy) ma tak samo.

qbic
    Gość
    Właściwie to jest jeszcze prościej, nie trzeba przekręcać obiektywu, wystarczy wcisnąć przycisk blokujący zatrzask.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Właściwie to jest jeszcze prościej, nie trzeba przekręcać obiektywu, wystarczy wcisnąć przycisk blokujący zatrzask.
    Właśnie miałem to samo napisać. Wcisnąć i przytrzymać.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Moj Boze, czego Wy nie wymyslicie!
    czesc.Ch.

| OlyJedi Awatar kojot3.0
    Mieszka w
    wies k/Skieniewic
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Faktycznie.Po naciśnieciu przycisku blokasy tak jest. Nawet linijka pomiaru światła rośnie.Czyli skubańce softowo mogli by podnieść troche jasność.

Tylko zauważyłem u mnie małą wadę tej metody.Po zrobieniu fotki z wciśniętym przyciskiem blokady moja e-3 si e zawiesił.Nie wiem jak u was ale u mnie pomogło dopiero wyjęcie baterii.
    Ostatnio edytowane przez kojot3.0 ; 17.09.08 o 22:47
    E- system i N-system

qbic
    Gość
    Zero problemów z E-1 / E-400 (czemu cały czas mam 666 postów ciągle pisze nowe a liczba stoi w miejscu ?)

Wada tego rozwiązania może być mydlenie obiektywów, będę testować jutro w świetle dziennym. Spory zysk światła widać w 7-14.
    Ostatnio edytowane przez qbic ; 17.09.08 o 22:52

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów