Owszem otwiera i jest jasniej, wieksza winieta znacznie. Trzeba w menu wstukacfiltr antywinietowy. Pomaga. Ot ciekawostka.
czesc.ch.
Owszem otwiera i jest jasniej, wieksza winieta znacznie. Trzeba w menu wstukacfiltr antywinietowy. Pomaga. Ot ciekawostka.
czesc.ch.
Witam!
Podobnie z przesłoną zachowuje się ZD 14-45 na ogniskowej 14mm. Jak kupile E-1 z tym szkłem to tez mnie to zastanowilo. Jeszce sprawdze ZD 14-42.
Pozdrawiam
MK
Tytuł trzeba chyba zmienić z 2.0 na 2.5.
Niektóre lupy reagują bardziej (7-14 mam wrażenie ze ma zysk 0.5EV), ciekawi mnie jak reagują drogie zoomy F2.0
Jak sprawdzacie że jest jaśniej?
U mnie e-1 i 14-54 robi się delikatnie szerzej, ale z tą jasnością postanowiłem sprawdzić na jednolitym tle. Jako że nie posiadam przy sobie nic szarego to na zielonym segregatorze - zysk światła na histogramie nie jest już tak duży jak przy scenie złożonej i w ogóle się nie przesunął w stronę światła tylko w delikatnie w tym kierunku poszerzył...
Z głębią ostrości też się nic nie dzieje - ale zabawa fajna![]()
Z pobieżnych pomiarów wynika zysk:
ZD 14-54 +0,7EV i wzrost "mydlenia" niewielki.
ZD 40-150 (nowy) +0,3EV i wzrost "mydlenia" zauważalny.
Z tego pewnie można wyliczyć ekwiwalentną przysłonę.
Całkiem to ciekawe, sam sprawdziłem i mogę napisać że ZD 12-60mm na 12mm daje "na oko" +0,3EV i leciutką winietę, na długim końcu różnicy nie zauważyłem.
Ostatnio edytowane przez K_Puchatek ; 18.09.08 o 22:34
Zapraszam do mojego wątku ze zdjęciami: Poszukiwania
dog_master: tego raczej nie uzyskasz. Ja skupiałem się na dolnym zakresie ogniskowych i przysłon.
Też mnie zaciekawił ten "trick". Faktycznie na 14-54 można uzyskać +0,3-0,7 EV. Ale efekt ten "działa" u mnie tylko w trybie P. Na M pomimo takich samych ustawień czasu i przysłony efekt był prawie niezauważalny, co potwierdzałoby tezę o programowym blokowaniu (lub nie) przysłony na 2,8. A pomysł z przyciskiem blokady obiektywu jest świetny.