Strona 27 z 76 PierwszyPierwszy ... 17252627282937 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 755

Wątek: Panasonic G1 m43

piotrek204
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez chomsky Zobacz posta
    Duzo w tobie entuzjazmu Piotrze, ale jak zwykle niewiele rozumiesz. Tylko sie nie pogniewaj.
    Nie chodzi tu o wielkosc. Oczywiscie byly male lustrzanki na blone 35mm, dzis bysmy powiedzieli wielkosci FF. Dzis rowniez mozna je skonstruowac, tak jak piszesz.
    Tylko po co lustro, po co mechaniczna migawka, po co halas, po co skomplikowane projekty szkiel, skoro mozna je przesunac blizej matrycy.
    m4/3 nie jest konkurencja dla lustrzanek, to poczatek rewolucji, ktora zniszczy swiat lustrzanek, lub pozostawi jakas nisze dla wielbicieli klapniec lustra.
    Nie chodzi bynajmniej o wielkosc matrycy. 4/3 czy crop, czy FF, niewazne, aparaty nie beda posiadaly luster. Bo po co im lustra?
    czesc.Ch.
    To ciekawe co piszesz, moze niewiele rozumiem, ale rozumiem tyle ze taka "rewolucja" byla mozliwa wczesniej. Mozna ja bylo zrobic na etapie pierwszych dslrow. Technologia byla.

W jakim czasie rozpatrujesz koniec dslr'ow? Rok, dwa, piec?

dslr umrze wtedy kiedy nie bedzie sie dobrze sprzedawac, kiedy to nastapi? trudno powiedziec, mi lustro w aparacie nie przeszkadza, tak samo "halas" robienia zdjecia

jedyna zalet nowego systemu to rozmiary

jesli pojawi sie tam dobry TANI szeroki kat i dobre TANIE body to kupie taka zabawke, ale jako dopelnienie a nie zamiast dslr.

Slr to zawsze byla nisza, teraz amatorzy w wiekszej ilosci wchodza w podstawowe zabawki, ale poza podstawowe modele i szkla nie wychodza.

Ja nadal wole patrzec na matowke niz na matryce.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Już widzę jak rozkręcasz i wymieniasz bafla np tu
    Chłopie zrozum, że gdyby olympus przewidział na przyszłość jakiekolwiek zmiany proporcji matrycy to zrobiłby inne bafle? Po co mieliby robić sobie pod górkę?

| OlyJedi Awatar elminho
    Mieszka w
    bochnia
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    to po co te bafle jak ich nie potrzeba, ja jestem gadżeciarz, lubię mieć dużo niepotrzebnych rzeczy, może se taki kupię
    Smaku życia nie poczuje ten kto kuchnię bojkotuje

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    11-22
    25
    25
    50
    14-54
    40-150
    50-200
    ec14

sorry -muszę dokupić jakieś szkiełko z "bafflem" by uniemożliwić sobie używania tych powyżej na matrycy o innej proporcji boków.
    Może podaj nam które posiadają ten niezbędny dla fotografowania element?
    Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 16.09.08 o 10:17

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    trzymajmy się tematu.
    było sobie życie

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Wydaje się, że dyskusja o proporcjach matrycy jest jak najbardziej na miejscu. Ten nowy Panas ewidentnie "chciał mieć" matrycę o proporcjach 2:3. Świadczą o tym proporcje EVF i wyświetlacza (2:3). Co poniektórzy nie mogą zrozumieć, że producent jest odpowiedzialny za wszystkich użytkowników, a nie tylko tych którzy mają szkła bez bafla (bafli). Mogę się założyć, że nigdy nie powstanie aparat o innych proporcjach matrycy w tym systemie (no chyba że poprzez wycięcie kadru tak jak tym Panasonicu).
    Przy okazji. Szkoda że w systemie 4/3 nie dość że matryca fizycznie mniejsza to jeszcze nie dotrzymuje kroku konkurencji w zakresie technologicznym. Mi byłoby dużo łatwiej podjąć decyzję o kupnie tego aparatu gdyby matryca była wycinkiem matrycy Canona 50D lub miała do niej choćby zbliżoną jakość. Nie twierdzę, że to co prezentuje ta matryca jest złe w skali bezwzględnej, ale konkurencja jest już sporo z przodu. Jak dla mnie jakość nie sięga nawet 10mpix matryc APS-C CCD Sonego montowanych w D80/A200

EDIT
    Dodam jeszcze, że obraz wygląda na prawdę dobrze po zresamplowaniu do 6mpix. To i tak dużo lepiej niż przy LX-3 gdzie obraz wygląda równie dobrze przy 2,5 mpix. Tylko po co generowanie takich dużych plików? Ach ten marketing. Ja bym był przeszczęśliwy mając te 6mpix z dobrym DR i niskimi szumami
    Ostatnio edytowane przez KvM ; 16.09.08 o 13:32

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Proporcje 3:2 pewnie wynikają z faktu, że filmy HD wyglądały bardzo cienko na ekranie 4:3. 3:2 to pewien kompromis.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Magnesus Zobacz posta
    Proporcje 3:2 pewnie wynikają z faktu, że filmy HD wyglądały bardzo cienko na ekranie 4:3. 3:2 to pewien kompromis.
    Zwróć proszę uwagę, że ten aparat nie kręci filmów!!!

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    nie mam więcej argumentów wobec takich faktów.
    Masz rację -poddaję się i wybacz ich nieudolnego podważania -muszę się napić...

Ps. Załóź jakiś własny wątek np.: "FourThirds -ograniczenia i wytyczne dla standardu" -chętnie sobie pare rzeczy wyprostuję bo żyję od 5 lat w niewiedzy.
    Oświeciłeś już kolegów -znawców 4/3 (i przyszłych ekspertów od m4/3) z cyberfoto czy wszyscy pouciekali?

Zdrowie Bafla!
    Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 16.09.08 o 13:59

qbic
    Gość
    Ta dyskusja to chyba odwracanie kota ogonem, nie ma rewolucji, zmiana opakowania i wkladanie NMOSik-ów w nowe pudełko atrakcyjne dla streetowcow i podróżników - to chyba tyle.

Podstawowe pytania wobec G1 to jakość obrazu.... szumy/DR/banding, jak to będzie kiepskie to nawet tytanowa pozłacana puszeczka nic nie zmieni (czy tez wycinanie lustra i wkładanie jakiś wymyślnych EVF).

pozdrawia czarnowidz