Strona 29 z 76 PierwszyPierwszy ... 19272829303139 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 281 do 290 z 755

Wątek: Panasonic G1 m43

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    ostatnia i przed - przedostatnia wypowiedź były najmądrzejszymi w tym wątku.
    Niech to będzie podsumowanie -do photokiny tymczasem parę dni.
    Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 17.09.08 o 00:47

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    JEŚLI wizjer elektroniczny da taką jakość jak optyczny i nie będzie widocznych opóźnień i smużenia, to wyeliminowanie lustra i migawki to SAME ZALETY.

Wizjer może być wtedy dowolnej wielkości, nie potrzeba żadnych pryzmatowych garbów.
    A że jest jakieś mikrosekundowe opóźnienie bo proces odczytu i wyświetlania nie odbywa się z prędkością światła jak w wizjerze? Przecież aparat może zrobić zdjęcie zanim naciśniemy na przycisk - tak robi na przykład nowe Casio.

Wyeliminowanie migawki i lustra to zero ograniczneń mechanicznych. Casio zrobił aparat który robi 60 klatek na sekundę. Który smark czy może jaki D3 coś takiego potrafi? A tylko 60 klatek robi, bo wsadzili za wolny procek i za mały bufor. Procki i pamięć z miesiąca na miesiąc są coraz tańsze i szybsze. Dlatego Casio ma 6Mpix żeby nadążał za tempem 60 fps a i tak po takiej serii się zapycha i zamraża na jakiś czas. Ale ograniczeń technicznych tu nie ma - szybszy procek, albo dwa i mamy 100 klatek, albo 200 klatek. Jak procek będzie dostatecznie szybki to jeszcze skleci sobie z kilki HDR w locie, bo stuknie 50 klatek a każda z trochę inną ekspozycją. Wtedy DR o rozpiętości 40EV - czemu nie? Najnowsze Casio kręci filmy (pewnie obcina rozdzielczość) nawet z prędkością 1000 klatek na sekundę. Do portretu może mało przydatne, ale do sportu czy dynamicznego makro...

Obraz w wizjerze pochodzi z matrycy - super. Widzimy od razu WB. Albo robiąc w B&W taki obraz widzimy w wizjerze. Jeśli DR nie osiągnie jeszcze olbrzymich rozpiętości to aparat pokaże nam w wizjerze przepalone miejsca byśmy mogli wprowadzić korektę EV jeszcze PRZED zrobieniem zdjęcia.

Aparat może być bezszelestny, cichszy niż najcichsza M-Leica. Tylko co przy samowyzwalaczu? Nie będziemy wiedzieć czy już zrobił zdjęcie, czy nie (jakiś głośniczek będzie być musiał).

Odchylany LCD to już będzie rzeczywistość. Na dodatek bardzo łatwo dodać zdalne sterowanie (Wi-Fi, kabel) z ekranu laptopa, z aparatem na statywie 20 metrów od nas.

Filmy? Jak najbardziej, zawsze lepiej mieć niż nie mieć. I LV z jednej tylko matrycy (a nie jak E330 czy Sonolta), i bez kłapania lustrem. Panas się nastawia na te filmy jak najbardziej - po co by dał opcję formatu 16:9. Poza tym na necie krążą wersje G1 oraz identycznego korpusu z czerwonymi literkami HD i literką G bez numerka.

I te rozmiary. Już G1 jest malutki, ale ja bym chciał coś jeszcze mniejszego. Jeśli będzie miał rozmiar "kieszonkowy" (może być kieszeń marynarki), to nie ważne czy ISO i DR będą jak w 50D czy trochę gorzej - i tak będzie o niebo lepiej niż w kompaktach, a tak go wtedy będe traktował.

No widzisz, odrobiles lekcje. Jak mozesz odrabiac lekcje na CB, to mozesz i u nas.

Karolu, piszesz o tym co bylo, nie o tym co bedzie. Mysl pozytywnie.
    Czesc.Ch.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta
    ostatnia i przed - przedostatnia wypowiedź były najmądrzejszymi w tym wątku.
    Niech to będzie podsumowanie -do photokiny tymczasem parę dni.

Za to ostatnia najgłupsza i do tego kolejna która dodatkowo merytorycznie wnosi zero do dyskusji na jakikolwiek temat.
    Filmy HD stają się standardem w lustrzankach - właśnie mamy premierę 5D mkII z opcją kręcenia filmów HD w pełnej rozdzielczości 1080. No nie rozumiem dlaczego G1 jest filmów pozbawiony... Czyżby producent się zagapił? Procki VenusEngine doskonale sobie z filmami radzą (mam przykład w FX-500 gdzie jest nieźle dopóki damy sobie spokój z HD) Dlaczego Panasonic "zmusza" mnie do kupowania aparatu za 3 tys euro zamiast 3 tys zł
    Najśmieszniejsze jest to, że gdy pisałem o takiej przyszłości dla cyfrówek ze 3 lata temu to się ze mnie naśmiewano. Ciągle jednak pozostaję sceptyczny co do rozpowszechnienia się aparatów bez luster. Firmy mające w ofercie konwencjonalne systemy z powodów marketingowych nie pójdą w ślad za m 4/3 jeszcze długo, a co gorsza jeśli pójdą to raczej bez redukcji rozmiarów puszek i mocowań, i dopiero wtedy gdy możliwości EVF pod względem jakości obrazu będą ewidentnie lepsze niż to co oferuje lustro. Szkoda, bo miłośnikiem luster nigdy nie byłem, a możliwości 4/3 są dla mnie satysfakcjonujące, ale tylko do zastosowań amatorskich.
    Ostatnio edytowane przez KvM ; 17.09.08 o 07:46

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL Zobacz posta
    Choćby po to żeby widzieć to co się foci w reportażu... EVF - choćby najlepszy - zawsze wyświetla to co było w kadrze a nie jest w nim aktualnie... Dopóki telewizorki będą związane ze znacznym opóźnieniem, taki aparat będzie się nadawał tylko do zdjęć statycznych...
    Miałem dwa kompakty z EVF i dziękuję za taką robotę, za stary jestem na takie nerwy.
    Jeśli chodzi o obrazowanie to spójrz na TV/monitory na naszych oczach następuje zmiana epoki CRT odchodzi do lamusa mimo że nadal jest często lepsze niż niejeden LCD, ale i to już staje się starocią. Za 4 lata i to pójdzie do lamusa bo już dziś pisze się o nowej technologii obrazowania. Jednak największy skok dokonał sie w procesorach graficznych własnie. Mówiło sie nawet w pewnym momencie wyścigu ATI/NV czy nie zostanie złamane prawo Moora. Mój prawie pięcioletni komp nadal sie łapie do wielu gier ale to dlatego że po drodze dwukrotnie miał zmieniona kartę grafiki. Nie mniej łapie się w zakres wymagań minimalnych . Co do opóźnień to są możliwości aby ich nie było i to nie jest już horendalnie drogie. Myślę że Olek też mógł walnąć taki wyswietlacz jak w D3, ale panom olkowym nie śniło sie że aż taki będzie potrzebny. Ja sie spodziewam dalszego wzrostu rozdzielczości ekraników: 1024x768.. pasuje do 4/3
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi Awatar Drughi
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KvM Zobacz posta
    Ciągle jednak pozostaję sceptyczny co do rozpowszechnienia się aparatów bez luster. Firmy mające w ofercie konwencjonalne systemy z powodów marketingowych nie pójdą w ślad za m 4/3 jeszcze długo, a co gorsza jeśli pójdą to raczej bez redukcji rozmiarów puszek i mocowań, i dopiero wtedy gdy możliwości EVF pod względem jakości obrazu będą ewidentnie lepsze niż to co oferuje lustro.
    Info z przed ponad dwóch tygodni... Jest to odpowiedź Samsunga, zaraz po tym, jak Olympus i Panasonic "wyskoczyli" z micro 4/3...

Hybrydowy system Samsunga na horyzoncie

Samsung przygotowuje odpowiedź na system Micro 4/3. Koncern zapowiedział wprowadzenie na rynek aparatów hybrydowych z wymienną optyką i matrycami rozmiaru APS-C. Podobno istnieją już prototypy pierwszych obiektywów, a całość ma być gotową wiosną 2010 roku. Informacje te zebrał brytyjski magazyn Amateur Photographer na targach IFA w Berlinie.

Przedstawiciele Samsunga przyznali, że jest im niezwykle trudno konkurować z dużymi, uznanymi już producentami w segmencie DSLR, takimi jak Nikon czy Canon. Receptą na tą sytuację ma być stworzenie nowego hybrydowego systemu - podobnego w założeniach do zaprezentowanego kilkanaście dni temu systemu Micro 4/3 Olympusa i Panasonica. Główna różnica będzie dotyczyła wielkości matrycy - 18 x 13,5 mm w Micro 4/3 i 23.4 x 15.6 mm (APS-C) w Samsungu.

Pozostałe założenia wyglądają podobnie. Aparaty Samsunga mają mieć wymienną optykę na zupełnie nowym bagnecie. Zniknąć ma lustro, a co za tym idzie wizjer optyczny. Kadrowanie ma się odbywać za pomocą ekranu LCD lub wizjera elektronicznego. Te same mają też być główne zalety: mniejsze korpusy i mniejsze obiektywy.

Koncern Samsung zapowiedział wprowadzenie pierwszego korpusu z 14-megapikselowym sensorem na wiosnę 2010 roku. Pierwsze obiektywy podobno już istnieją, na razie w fazie prototypów. Informacje na ten temat podał magazyn Amateur Photographer, który zdoby je na targach IFA w Berlinie.

za fotopolis
    OLYMPUS Your Vision, Our Future

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    O Samsungu słyszałem, ale marnie widzę jego popularność na miarę C/N/P/S. Budowa systemu szkieł to nie jest łatwa sprawa.

Rado
    Gość
    Może to i głupie ale zastanawiam się, czy takie ciągłe gapienie się w wizjer elektroniczny nie spowoduje szybkiego przemęczenia oka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rado Zobacz posta
    Może to i głupie ale zastanawiam się, czy takie ciągłe gapienie się w wizjer elektroniczny nie spowoduje szybkiego przemęczenia oka.
    Używałem wizjera do makro w s6500fd i nie odczuwałem jakiegoś specjalnego zmęczenia wzroku.
    Ale nie wiem - też wydaje mi się, że EVF może być bardziej męczący niż OVF, szczególnie że ten z G1 będzie migotał (w s6500 nie migocze tylko ma fatalnie niską rozdzielczość).
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rado Zobacz posta
    Mi sie oko bardzo meczy przy dluzszym uzywaniu lustra... I nie robi, jaki wizjer, przy E-Trojce tez niestety po dluzszym/ciaglym foceniu... Wiec to pewnie kwestie indywidualne...
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Rado
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez dog_master Zobacz posta
    Mi sie oko bardzo meczy przy dluzszym uzywaniu lustra... I nie robi, jaki wizjer, przy E-Trojce tez niestety po dluzszym/ciaglym foceniu... Wiec to pewnie kwestie indywidualne...
    Ale jest taka różnica, że w tradycyjnym wizjerze patrzysz tylko na światło odbite (w sposób naturalny, można powiedzieć, dla widzenia oka) a i to może zmęczyć a EVF to przecież "coś" świecącego. Z pewnością sprawa jest przetestowana przez producentów i problemu nie będzie, a trzeba będzie się tylko do tych wizjerów przyzwyczaić. Ale wątpliwość mię naszła była więc się nią podzieliłem.