Strona 17 z 76 PierwszyPierwszy ... 715161718192767 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 755

Wątek: Panasonic G1 m43

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    Po G1 zapowiedzieli już wersję G HD co kręci filmy

Korpusy różnią się spustem, lampą i napisem
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	aaa56521.jpeg
Wyświetleń:	115
Rozmiar:	83,4 KB
ID:	7773  
    Ostatnio edytowane przez C+ ; 14.09.08 o 08:12

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Sprawa trzecia - matryca. Mam wątpliwości czy jej stałe działanie nie wpłynie na pogarszanie się jakości obrazów wraz z długością pracy. Takie akademickie dywagacje, ale jestem ciekaw opinii reszty społeczności. Trzeba przypomnieć, że matryca w jakiś tam sposób się grzeje, co wpływa na odczyt sygnału.
    Była już o tym dyskusja i trudno zauważyć w kompaktach jakiś negatywny wpływ długiej pracy matrycy. U siebie na Fuji zauważyłem pogorszenie jakości zdjęć o 1EV, gdy chodziłem dwie godziny w upale z włączonym aparatem i błyskając często lampą błyskową (aparat był mocno nagrzany). I równie dobrze to mogło być złudzenie i efekt mógł nie występować, bo trudno taką różnicę ocenić "na oko". Wystarczyło wyłączać aparat w przerwach robienia zdjęć i już nie był nagrzany i efektu nie widziałem (może w ogóle nie występował, jak mówię, to mógł być efekt placebo).
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    [QUOTE=Iwo;225019]pytanie chyba retoryczne.[/QUOTE

Ten Panasonik faktycznie jest mniejszy od E420, we wszystkich wymiarac, tak na zdjeciu tego za bardzo nie widac ale po centymetrze urwali. Czy to duzo? Chyba nie ma co wiecej przesadzac. W koncu za co bedziemy go trzymac?
    Czesc.ch.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    [QUOTE=chomsky;225047]
    Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    pytanie chyba retoryczne.[/QUOTE

Ten Panasonik faktycznie jest mniejszy od E420, we wszystkich wymiarac, tak na zdjeciu tego za bardzo nie widac ale po centymetrze urwali. Czy to duzo? Chyba nie ma co wiecej przesadzac. W koncu za co bedziemy go trzymac?
    Czesc.ch.
    Dokładnie, ja myślę, że zysk może być np. na takim micro 7-14 który jest wielkości kita. Niech pokaże tylko jakość dużego 7-14

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Od paru ladnych lat nie dzwigam swojego placaka, czy torby w miejsca, gdzie jade, czy wedruje dla przyjemnosci. Focenie w takich warunkach kilogramami sprzetu odbiera mi radosc zycia. Uzywam fajnych kompaktow Fuji ( dawniej Yashice T4*). Ten aparacik Panasonika (beda i Olympusa) i male szkla, staloogniskowe dla koneserow i zoomiki dla mas, beda dla takich jak ja. Dobra jakosc na niskim iso i dawaj cieszyc sie zyciem.
    Mowiac szczerze pieknie zaprojektowany jak niniaturowa lustrzaneczka aparacik Fuji f710 ( to ten z podwojnymi pikselami, z rolka i sterowaniem rodem z lustrzanki) wielkosci paczki papierosow, mi w zupelnosci wystarcza. Jakosc fotek jest naprawde piewszorzedna. Ogranicza jedynie ogniskowa 32-132 mm i jasnosc 2,8-5,6.
    Wiec gdyby pojawily sie szkielka staloogniskowe w zakresie 24mm-50mm ( po przeliczeniu) ze swiatlem 1,4, radosc bylaby wielka. Wszelkie zacienione miejsca, lasy wszelakie stalyby przed nami otworem.
    Czesc.Ch.
    Ostatnio edytowane przez chomsky ; 14.09.08 o 11:41

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Pi-er17 Zobacz posta
    LCD-nie, ale wchodza nowe technologie choćby OLED, a to już inna bajka. Wystarczy poczytać biuletyny branżowe z elektroniki. Matrycę małoszumną też można zrobić tylko tu przy obecnym stanie techniki barierą są pieniądze. Kiedyś już napisałem, ze widziałem efekty matrycy o wymiarach podobnych do stosowanych w aparatach i stosunku sygał/szum nie większym niż kilka procent tego co w najlepszych DLSR-ach i niestety cenie - E-3 + komplecik szkieł Zuiko pro. Na nasze ok. 100k PLN. Dopóki tu nie nastąpi zdecydowany postęp to będzi trawał marketingowy kadryl typu kolorowy korpusik, GPS i filmiki bez istotnej zmiany tego co najwazniejsze.
    Ekranik OLED ma już kompakt Samsunga NV24HD.
    Podono żadnych opóźnień, żadnego smużenia, widać dobrze pod dowolnm kątem...
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Sprawa pierwsza - wielkość. Aparaty mikro 4/3, nie mogą być jeszcze mniejszy od e-4xx (choć pewnie marketing wywalczy swoje i będą). Przestaną być poręczne. Jest pewien próg (dla mnie to, np. e-500), poza który, moim zdaniem, nie warto się wybierać. Mikro 4/3 to nie kompakt ze stałym obiektywem. Aparat będzie miał podczepione różne szkło. Jako ewentualny użytkownik (choć nie przewiduje) chciałbym mieć jakiś uchwyt, dzięki któremu aparat nie wysunie mi się z ręki, jeśli podepnę coś cięższego.
    Nie każdy będzie podpinał ciężkie szkła. W zasadzie to większość nie będzie tego robić, bo takich szkieł pewnie nie będzie - byłyby bezsensowne w tym systemie. Jak dla mnie to taki korpus mógłby być wielkości olympusów z serii Pen F. Te były małe i jakoś dało się ich używać.

Sprawa druga. Mimo, że znika lustro, to pojawia się energożerny dodatkowy wyświetlacz (wiem wiem, będzie pewnie włączany na czas patrzenia w wizjer). Nie wydaje mi się by pobierał przez to mniej energii niż napęd lustra.
    Takie wyświetlacze już są w lustrzankach i jakoś nikt się nie przejmuje tym, że są energochłonne.

Sprawa trzecia - matryca. Mam wątpliwości czy jej stałe działanie nie wpłynie na pogarszanie się jakości obrazów wraz z długością pracy. Takie akademickie dywagacje, ale jestem ciekaw opinii reszty społeczności. Trzeba przypomnieć, że matryca w jakiś tam sposób się grzeje, co wpływa na odczyt sygnału.
    Tak jak już ktoś wspomniał, w kompaktach takie rozwiązanie z powodzeniem funkcjonuje od lat. Czemu zatem miałoby nie funkcjonować poprawnie w kompakcie z wymienną optyką?

Sprawa czwarta. Zdrowy rozsądek zaczyna być przyćmiewany przez nadmierne, moim zdaniem, wykorzystanie elektroniki. Wizjer oparty na LCD (lub jego mutacjach) musiałby mieć rozdzielczość powyżej 1200 pikseli. To tylko moje zdanie, choć wydaje mi się, że jest to mimo wszystko za mało. Wysoka rozdzielczość potrzebna byłaby po to by nie było zwczajnej "pikselozy" w takim wizjerze. Czy są komuś znane konstrukcje LCD i mutacji, które na powierzchni ok 2 cm2 mieśczą rozdzielczość powyżej 1000 pikseli w poziomie, a przy tym koszt wytworzenia mieści się w granicach rozsądku?
    Ten wizjer w panasie ma mieć rozdzielczość 1,4 mpx. Moim zdaniem wystarczy, żeby uniknąć pikselozy.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Ja tam lubię kadrować na monitorku mojego kompaktu. I choć można do niego dokupić wizjer wpinany na sanki lampy to nawet o tym nie myślę.

Jak tylko Olek wypuści coś fajnego w m4/3 to poczekam aż odrobinę stanieje i kupię z pewnością.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez chomsky Zobacz posta
    Od paru ladnych lat nie dzwigam swojego placaka, czy tarby w miejsca, gdzie jade, czy wedruje dla przyjemnosci. Focenie w takich warunkach kilogramami sprzetu odbiera mi radosc zycia. Uzywam fajnych kompaktow Fuji ( dawniej Yashice T4*). Tem aparacik Panasonika, beda i Olympusa, i male szkla, staloogniskowe dla koneserow i zooniki dla mas, beda dla takich jak ja.
    Podzielam Twoje podejście do sprawy, tyle tylko, że to co zaproponował Panas wcale nie jest mniejsze od tego, co dzisiaj oferuje rynek lustrzanek - i to po znacznie niższej cenie. No nie oszukujmy się, kieszonkowy kompakt to to nie jest. Jest jedynie o kilka milimetrów mniejszy od E-4xx i waży tyle samo. Prawdopodobnie zmieszczą się one do torby tej samej wielkości, razem z odpowiadającymi sobie szkłami. Z czego tu się więc cieszyć?

Jak na razie to ciekawszym rozwiązaniem jest panasonic LX3. Ma co prawda 4-krotnie mniejszą matrycę, ale i obiektyw jest jaśniejszy o 2 EV, więc na jedno wychodzi, a pewnie i kosztuje dużo mniej. No i jest kieszonkowy...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Podzielam Twoje podejście do sprawy, tyle tylko, że to co zaproponował Panas wcale nie jest mniejsze od tego, co dzisiaj oferuje rynek lustrzanek - i to po znacznie niższej cenie. No nie oszukujmy się, kieszonkowy kompakt to to nie jest. Jest jedynie o kilka milimetrów mniejszy od E-4xx i waży tyle samo. Prawdopodobnie zmieszczą się one do torby tej samej wielkości, razem z odpowiadającymi sobie szkłami. Z czego tu się więc cieszyć?

Jak na razie to ciekawszym rozwiązaniem jest panasonic LX3. Ma co prawda 4-krotnie mniejszą matrycę, ale i obiektyw jest jaśniejszy o 2 EV, więc na jedno wychodzi, a pewnie i kosztuje dużo mniej. No i jest kieszonkowy...
    Bardzo mi odpowiadala idea aparatu w futerale na szyi z obiektywem 35-40mm najlepiej 1,4/1,8.
    czasem w woreczku nosilem w kieszeni jeden obiektyw dodatkowo. Mialem lunetkowe i dalmierzowe ze szklami na stale najczesciej 40mm/1,7 i to mi wystarczalo.
    Ide, widze podnosze lekki wiszacy na szyi aparat i pyk.
    Mysle ze Olek wypusci wlasnie takie m4/3 lzejsze jeszcze niz Panasonik, lekki zoomik + stalka 20/1,7 i naprawde starczy.
    Ten Panasonik ...X3 cos tam 24-60 ze swiatlem od 2,0 jest naprawde ciekawa alternatywa dla lazacych i podrozujacych. Co kto lubi.
    czesc.Ch.