Zacytuję dwa fragmenty z informacji prasowej będącej zapowiedzią nowego systemu:
"Cyfrowe aparaty kompaktowe oferują coraz więcej funkcji i lepszą jakość zdjęć, a badania rynkowe wskazują, że klienci wybierają modele kompaktowe ponieważ cyfrowe lustrzanki są według nich „duże, ciężkie i trudne w obsłudze”.
Z podanych w wątku zdjęć nie wynika aby nowy aparat był „rewolucyjnie” mniejszych rozmiarów a tego należałoby oczekiwać po zapowiedzi. Teraz by trzeba porównać łatwość obsługi.
Kolejny fragment:
Podstawowe różnice pomiędzy standardami Mikro Cztery Trzecie i Cztery Trzecie:
1) Flange-back (odległość między uchwytem a matrycą) mniejsza o około 50 %
2) Zewnętrzna średnica uchwytu obiektywu mniejsza o 9 mm
3) Zwiększenie liczby elektronicznych styków w uchwycie z 9 do 11
Jakoś tak z podanych różnic nie wynika jednoznacznie, że nowy sprzęt nie będzie posiadał lustra.
I jeszcze jeden fragment ale już z informacji o samym G1:
"Model DMC-G1 jest dedykowany użytkownikom, którzy poszukują poręcznego, wyrafinowanego i łatwego w obsłudze aparatu, który znacznie poszerzy ich fotograficzny potencjał. Innowacyjna konstrukcja pozbawiona lustra zdecydowanie zmniejsza rozmiary korpusu, co w połączeniu z wysokiej rozdzielczości elektronicznym podglądem Full-time Live View Finder, zamiast tradycyjnego wizjera optycznego, przekłada się na niezwykły komfort obsługi i użytkowania. Niewielkie rozmiary modelu DMC-G1 w żaden sposób nie ograniczają funkcjonalności aparatu. Wręcz przeciwnie, jego obsługa jest wyjątkowo prosta dzięki wielu funkcjom..."
Łatwość chyba nie polega na dostępności do wielu funkcji ale raczej do ich ograniczania i zastępowania „jednym guzikiem"
Czyli "duże" z zapowiedzi zostało „zdecydowanie zmniejszone” a łatwość obsługi wynika z dostępności do wielu funkcji. Z opisu aparatu wynika, że „innowacyjna konstrukcja” Ale proszę podpowiedzcie mi na czym polega ta innowacja?
Mnie osobiście najbardziej zastanawia cel, który przyświecał konstruktorom. Jeśli na monitorze jest LV to w jakim celu jest drugi elektroniczny celownik? Jakoś mnie ten G1 nie przekonuje i czekam z niecierpliwością na pierwszy model Olympus-a z tego systemu.