Strona 18 z 76 PierwszyPierwszy ... 816171819202868 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 755

Wątek: Panasonic G1 m43

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mazowiecka Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Zacytuję dwa fragmenty z informacji prasowej będącej zapowiedzią nowego systemu:

"Cyfrowe aparaty kompaktowe oferują coraz więcej funkcji i lepszą jakość zdjęć, a badania rynkowe wskazują, że klienci wybierają modele kompaktowe ponieważ cyfrowe lustrzanki są według nich „duże, ciężkie i trudne w obsłudze”.

Z podanych w wątku zdjęć nie wynika aby nowy aparat był „rewolucyjnie” mniejszych rozmiarów a tego należałoby oczekiwać po zapowiedzi. Teraz by trzeba porównać łatwość obsługi.
    Kolejny fragment:
    Podstawowe różnice pomiędzy standardami Mikro Cztery Trzecie i Cztery Trzecie:
    1) Flange-back (odległość między uchwytem a matrycą) mniejsza o około 50 %
    2) Zewnętrzna średnica uchwytu obiektywu mniejsza o 9 mm
    3) Zwiększenie liczby elektronicznych styków w uchwycie z 9 do 11

Jakoś tak z podanych różnic nie wynika jednoznacznie, że nowy sprzęt nie będzie posiadał lustra.

I jeszcze jeden fragment ale już z informacji o samym G1:

"Model DMC-G1 jest dedykowany użytkownikom, którzy poszukują poręcznego, wyrafinowanego i łatwego w obsłudze aparatu, który znacznie poszerzy ich fotograficzny potencjał. Innowacyjna konstrukcja pozbawiona lustra zdecydowanie zmniejsza rozmiary korpusu, co w połączeniu z wysokiej rozdzielczości elektronicznym podglądem Full-time Live View Finder, zamiast tradycyjnego wizjera optycznego, przekłada się na niezwykły komfort obsługi i użytkowania. Niewielkie rozmiary modelu DMC-G1 w żaden sposób nie ograniczają funkcjonalności aparatu. Wręcz przeciwnie, jego obsługa jest wyjątkowo prosta dzięki wielu funkcjom..."

Łatwość chyba nie polega na dostępności do wielu funkcji ale raczej do ich ograniczania i zastępowania „jednym guzikiem"

Czyli "duże" z zapowiedzi zostało „zdecydowanie zmniejszone” a łatwość obsługi wynika z dostępności do wielu funkcji. Z opisu aparatu wynika, że „innowacyjna konstrukcja” Ale proszę podpowiedzcie mi na czym polega ta innowacja?

Mnie osobiście najbardziej zastanawia cel, który przyświecał konstruktorom. Jeśli na monitorze jest LV to w jakim celu jest drugi elektroniczny celownik? Jakoś mnie ten G1 nie przekonuje i czekam z niecierpliwością na pierwszy model Olympus-a z tego systemu.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Sergiuszone Zobacz posta
    Jeśli na monitorze jest LV to w jakim celu jest drugi elektroniczny celownik?
    Elektroniczny celownik - o ile będzie zrobiony tak jak można sobie wymyślać w teorii, może być znakomitym rozwiązaniem - przewyższającym pod niektórymi względami wizjer optyczny. Można by było w nim zobaczyć - jeszcze przed zrobieniem zdjęcia - jak ono będzie wyglądać - z kolorystyką, balansem bieli i co szczególnie fajne - zakres przepaleń i niedoświetleń obrazu...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Używałem (słabego) EVF w hybrydzie Fuji i był bardzo przydatny w sytuacji, gdy światło było mocne i na LCD nie było nic widać oraz kiedy trzeba było stabilniej trzymać aparat.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mazowiecka Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Miałem kiedyś taki aparat Sony DSC albo DCS ( nie pamiętam już kolejności ) 717, który takowy celownik miał. Po zrobieniu zdjęcia, pytał czy je zapisać na karcie czy nie. Oczywiście w celowniku. Jak kupowałem ten aparat wydawało mi się to świetnym rozwiązaniem ale szybko zmieniłem zdanie. Sony kontynuowało linię poprzez modele 828 i R1 i jakoś zawiesiło produkcję linii tych modeli. Chyba raczej nie ze względu na wielkie zainteresowanie?

| OlyJedi Awatar cadman
    Mieszka w
    Szczecinek
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Te wszystkie "nowości" miał mój Fuji S9500 (EVF, LV, ruchomy/przestawny punkt AF, histogram i info o przepaleniach przed zrobieniem fotki, uchylny ekranik, multi ekspozycja i wiele innych bajerów z filmami włącznie). Brakowało mi tylko lepszej jakości optyki lub możliwości jej wymiany. Mikro 4/3 to właśnie ma być aparat praktyczny, zawierający wszelkie niezbędne funkcje z tym, że nie trzeba będzie dokonywać wyboru: wygoda lub jakość zdjęcia. Osobiście kibicuję temu przedsięwzięciu.
    Czarny aparat z gorszego systemu
    Moja galeria: http://picasaweb.google.com/Cadman1959

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mazowiecka Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ja też kibicuję ale jakoś pomimo trzymania kciuków nie we wszystko chce mi się wierzyć, to kolejny fragment informacji:

"Panasonic zlikwidował również problem wszystkich aparatów z wymiennymi obiektywami jakim jest kurz dostający się do korpusu. DMC-G1 został wyposażony w ultradźwiękowy filtr, będący częścią systemu redukcji zanieczyszczeń (Dust Reduction System), który zapobiega przyleganiu pyłu i innych cząstek do matrycy."

| OlyJedi Awatar cadman
    Mieszka w
    Szczecinek
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Prawdopodobnie zastosowano tam Olkowy patent czyszczenia matrycy, wszak to wspólne przedsięwzięcie Olka i Panasa.

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Nie wiem czy było ale i tak zapodam, bardzo mi się to podoba
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	G1-073-L.jpg
Wyświetleń:	138
Rozmiar:	194,1 KB
ID:	7786  
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mazowiecka Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ale w instrukcji obsługi E3 jest napisane, że redukuje ( czy jakoś tak podobnie) a tu, że problem jest rozwiązany w stu procentach. Zlikwidował i Amen. Nie ma i koniec.

| OlyJedi Awatar cadman
    Mieszka w
    Szczecinek
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Bełkot marketingowy należy odfiltrować aby nie przesłaniał istotnych informacji o sprzęcie.