Strona 68 z 76 PierwszyPierwszy ... 18586667686970 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 671 do 680 z 755

Wątek: Panasonic G1 m43

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez outsider Zobacz posta
    ...wolałbym porównanie osiągów G1 z D80/90 lub 450d/40d. Różnica 1EV?
    Pewnie około 0,7 EV różnicy, a w przypadku D80 może i żadnej.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    Nie. Dlaczego miałaby wpływać? Ta przejściówka po prostu oddala obiektyw od matrycy m4/3 na taką odległość jaka jest w 4/3 - wszystkie optyczne cechy obiektywów są jak w 4/3.
    Odsunięcie obiektywu od powierzchni rejestratora zawsze powoduje zmniejszenie ilości swiatła. Polecam jakikolwiek artykuł na temat fotografii makro i stosowania pierścieni pośrednich.
    W omawianym przypadku strata jest oczywiście niewielka, bo należałoby odsunąć obiektyw o odległość równą jego ogniskowej, aby nastąpiło dwukrotne zmniejszenie ilości światła.
    40D, T17-50/2.8, S30/1.4, C70-200/4 L IS USM

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Adamowsky Zobacz posta
    Odsunięcie obiektywu od powierzchni rejestratora zawsze powoduje zmniejszenie ilości swiatła. Polecam jakikolwiek artykuł na temat fotografii makro i stosowania pierścieni pośrednich.
    W omawianym przypadku strata jest oczywiście niewielka, bo należałoby odsunąć obiektyw o odległość równą jego ogniskowej, aby nastąpiło dwukrotne zmniejszenie ilości światła.

Nie piszemy tu o pierścieniach pośrednich do makro a o DMW-MA1- przejściówce odsuwającej obiektyw 4/3 od sensora w aparacie mikro 4/3 na odległość identyczną jak w aparacie 4/3 - taki obiektyw zachowa się tak samo jak na 4/3... W omawianym przypadku nie ma więc żadnej straty względem światła podawanego dla 4/3. W konsekwencji np. ZD 14-54 dla poszczególnych ogniskowych zarówno w 4/3 jaki i mikro 4/3 będzie miał identyczne światło 2,8-3,5 bo zarówno w 4/3 jak i mikro 4/3 z przejściówką obiektyw 4/3 znajduje się w identycznej odległości od sensora...
    Strata nastąpiłaby dopiero w sytuacji zastosowania pierścienia pośredniego do makro aby poprzez odsunięcie obiektywu od płaszczyzny matrycy pod którą został projektowany, z tym, że nie dyskutujemy tu o takim przypadku...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    RAW vs JPG

Pytanie dotyczace RAW'ow z G1 - czy mozecie potwierdzic, ze jakiekolwiek ustawienia w aparacie typu: ostrosc, kontrast, nasycenie, redukcja szumow, kolory - maja wplyw JEDYNIE na JPG, a nie RAW? Czy wplywaja na RAW'y rowniez? Jesli tak - kolejne pytanie: czy sa widoczne jedynie w dedykowanym oprogramowaniu Panasa, czy rowniez w ACR/LR?
    Czy posrednie ISO (inne niz 100, 200, 400, 800, 1600, 3200) (ISO increments 1/3 EV) to rzeczywiscie realne dzialanie wzmocnienia matrycy, czy i tak sprowadza sie do zrobienia zdjecia we wspomnianych ISO + rozjasnienie lub sciemnienie dokonane przez automatyke apratu (JPG), a niewidoczne w RAW'ach?
    Czy wlaczenie Intelligent Exposure - powoduje, ze rozne pixele sa 'NASWIETLANE' roznie (aby uniknac przepalen) (jak sugeruje strona panasonica), czy raczej wszystkie sa traktowane jednakowo, a dopiero cale zdjecie jest traktowane 'inna krzywa', jak bodajze DPReview sugeruje? Co innymi slowy by oznaczalo uzycie RECOVERY i FILL LIGHT (jak w obrobce RAW'ow).
    http://www.panasonic.net/avc/lumix/s...1/ia.html#no07
    [...] increases the exposure only in under-exposed areas by detecting the brightness level part-by-part in the picture [...]

EXTERNAL FLASH

Czy uzywa ktos z Was lampy zewnetrznej Metz? Czy raczej tylko Olympus lub Panasonic?
    Za Metzem przemawia tzw. kukulka, czyli dwa flash'e w jednym.
    O ile dobrze rozumiem, G1 nie korzysta ze wspomagania AF z zadna z lamp? Tak?

Pozdrawiam,
    Jerry_R

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    [...] increases the exposure only in under-exposed areas by detecting the brightness level part-by-part in the picture [...]
    Jest to specjalne programowe wyciąganie z cieni: http://www.dpreview.com/news/0903/09031801apical.asp - wszystkie piksele są naświetlane jednakowo, efekt będzie widoczny tylko w JPG. Na Olympusach to jest Gradation Auto/SAT. Prawie każdy aparat to ma i prawie wszystkie chyba używają systemu tej firmy z linka.
    Ostatnio edytowane przez Magnesus ; 3.05.09 o 07:18
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    RAW vs JPG

Czy uzywa ktos z Was lampy zewnetrznej Metz? Czy raczej tylko Olympus lub Panasonic?
    Za Metzem przemawia tzw. kukulka, czyli dwa flash'e w jednym.
    O ile dobrze rozumiem, G1 nie korzysta ze wspomagania AF z zadna z lamp? Tak?

Pozdrawiam,
    Jerry_R
    Ja używam Metza AF 58 AF-1, ale z 5D.
    Na Olka spoglądam, bo potrzebuję czegoś dużo mniejszego od 5D jako uzupełnienie zestawu. Czekam z niecierpliwością na aparaty micro4/3 mniejsze od G1.
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Pytanie dotyczace RAW'ow z G1 - czy mozecie potwierdzic, ze jakiekolwiek ustawienia w aparacie typu: ostrosc, kontrast, nasycenie, redukcja szumow, kolory - maja wplyw JEDYNIE na JPG, a nie RAW? Czy wplywaja na RAW'y rowniez? Jesli tak - kolejne pytanie: czy sa widoczne jedynie w dedykowanym oprogramowaniu Panasa, czy rowniez w ACR/LR?
    Mogę potwierdzić, że te ustawienia nie mają wpływu na rawy. Ale informacje o tym, jakie ustawiłeś sobie parametry, są zapisywane do rawów, aby oprogramowanie do ich wołania mogło, na życzenie, automatycznie je zastosować w postprocessingu.

Czy posrednie ISO (inne niz 100, 200, 400, 800, 1600, 3200) (ISO increments 1/3 EV) to rzeczywiscie realne dzialanie wzmocnienia matrycy, czy i tak sprowadza sie do zrobienia zdjecia we wspomnianych ISO + rozjasnienie lub sciemnienie dokonane przez automatyke apratu (JPG), a niewidoczne w RAW'ach?
    W rawach też są pośrednie wartości iso.

Czy wlaczenie Intelligent Exposure - powoduje, ze rozne pixele sa 'NASWIETLANE' roznie (aby uniknac przepalen) (jak sugeruje strona panasonica), czy raczej wszystkie sa traktowane jednakowo, a dopiero cale zdjecie jest traktowane 'inna krzywa', jak bodajze DPReview sugeruje? Co innymi slowy by oznaczalo uzycie RECOVERY i FILL LIGHT (jak w obrobce RAW'ow).
    http://www.panasonic.net/avc/lumix/s...1/ia.html#no07
    Jest to dokładnie to samo, co użycie funkcji "fill light". Tyle, że aparat robi to automatycznie i od razu zapisuje do jpega.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Dziekuje wszystkim za info, jak napisalem w watku powitalnym, mam doswiadczenia ze swiata Canon'a, a chcialem sie dowiedziec, czy jak tam - wszystkie ustawienia sluza raczej JPG'om, niz RAW'ow, czy moze jak w SONY (nie wszystkie modele) wystepuje glebsza i nieoczekiwana ingerencja w RAW'y. Dzieki raz jeszcze!

Jeszcze interesuje mnie, czy ma sens kupienie Metz 58 AF-1, czy raczej Olympus FL-50R. Bo z tego co czytalem, kupno lampy Panasonic nie ma najmniejszego sensu (wzgledem Olympus).
    Wlasnie znalazlem watek o 58 AF-1, zaczynam zatem przekopywac
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 3.05.09 o 22:37

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Dziekuje wszystkim za info, jak napisalem w watku powitalnym, mam doswiadczenia ze swiata Canon'a, a chcialem sie dowiedziec, czy jak tam - wszystkie ustawienia sluza raczej JPG'om, niz RAW'ow, czy moze jak w SONY (nie wszystkie modele) wystepuje glebsza i nieoczekiwana ingerencja w RAW'y. Dzieki raz jeszcze!
    Odpowiedź na to pytanie już otrzymałeś wyżej od epicura.

Jedyna znana mi ingerencja w dane RAW'a występuje przy "Noise Reduction" gdzie po zrobieniu zdjęcia robione jest drugie "przy zakrytym deklu".
    Wynikowe zdjęcie jest różnicą tych zdjęć a celem jest zmniejszenie szumów przy dłuższych czasach naświetlania.
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Jest to dokładnie to samo, co użycie funkcji "fill light". Tyle, że aparat robi to automatycznie i od razu zapisuje do jpega.
    Nie jest to dokładnie to samo. Przeczytaj artykuł do którego dałem linka. Jest to trochę bardziej zaawansowane, nic specjalnego, programy graficzne też umożliwiają takie zmiany, ale zwykły fill light to nie jest.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether