Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 97

Wątek: Leica Digilux 3

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    E tam - tylko Leica 25/1.4...
    Ale to już po Nowym Roku...

diabolique
    Gość
    Kolejny szybki test "balkonowy". Leica + ZD 50-200 (bez SWD) z ręki, ISO 200, bez stabilizacji, wyostrzania programowego w aparacie i wyostrzania po zmniejszeniu do 1000x750px:
    - 50mm f/2.8
    - wycinek 1:1
    - 200mm f/3.5
    - wycinek 1:1

diabolique
    Gość
    I dla porównania E-3 + ZD 50-200 ze stabilizacją. WB na auto, pozostałe parametry takie same.

(Żona mówi, że te z Leiki są bardziej "ziemiste", ja chyba jestem trochę daltonista więc się nie wypowiadam)

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Ja się robi na bezpiecznych czasach to fakt stabilizacji niewielkie ma znaczenie. Co do kolorów - chyba porównywanie JPGów nie bardzo ma sens, zresztą ingerencja w kolory w post-procesie jest tak duża, że sposób w jaki "wypluwa" je aparat aż tak wielkiego znaczenia nie ma. Co z ISO, z DR - w porównaniu chociażby do E-3... Zresztą tu E-330 raczej należałoby porównywać. Ciekawi mnie jaki soft do obróbki RAWów daje Leica i jakie są z niego efekty...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

rocco
    Gość
    MoimBardzoSkromnymZdaniem, kadry z E-3 zawierają więcej szczegółów.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mazowiecka Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Mi ten aparat w wersji Panasonica wpadł w ręce w listopadzie zeszłego roku. Spodobał mi się jak murzynowi blaszka. Robiłem zdjęcia w Łazienkach celem przebadania tam czegoś i wkurzały mnie kaczki. Zimno było jak to w listopadzie a one nie dość, że pływały bez sensu psując mi wodę to jeszcze ludzie dowalali po trzy kilo bułki na kwadrans. I co wpadło kawałek bułki do wody to one jak na komendę wszystkie płynęły ociężale w tamtą stronę. Jako baczny obserwator przyrody nie zauważyłem aby któraś z kaczek wychodziła z wody za potrzebą. Wyszło mi na to, że robiły do wody z, której potem jadły. Zanotowałem sobie w pamięci, że kaczki w jakiś sposób są spokrewnione z muchami i postanowiłem nie czekać już na to co za chwilę powinno wypłynąć na powierzchnię i wrócić w nocy mając nadzieję , że te gady kiedyś muszą spać.

W nocy aura prawie sprzyjała do zdjęć. Były jasne chmury i co prawda wiał wiatr ale z przerwami. Tylko zimno było okrutnie. Ustawiłem sobie wszystko jak się patrzy i sobie pstrykam na wybranych ustawieniach. Po kilku zdjęciach widzę na monitorze jak mi na obraz od prawego dolnego rogu wchodzi jakaś purpurowa plama. I co zdjęcie to trochę większa. Na początku myślałem, że to może przy długim czasie latarnia mi jakoś bruździ. Więc celem sprawdzenia obróciłem aparat o 180 stopni patrzę i to samo. To nie latarnia i ja też nie świeciłem. Podobno to jakiś przetwornik się grzeje i to grzanie się uwiecznia na matrycy w postaci rosnącej purpurowej plamy. Teraz to już nie pamiętam ale aparat miał w jakiś tam sposób rozbudowane długie czasy naświetlania albo ich pomiar tylko po to aby lepiej uwieczniać plamę. I tak jakoś mi przeszło. Sprzęt kosztował też jakieś kosmiczne pieniądze w okolicach 8000zł do tego obiektyw....

To naprawdę piękny korpus. I ta lampa otwierana na dwa razy. Ale jak mi się przypomni ta purpura...
    Ostatnio edytowane przez Sergiuszone ; 13.09.08 o 15:07

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rocco Zobacz posta
    MoimBardzoSkromnymZdaniem, kadry z E-3 zawierają więcej szczegółów.
    większa rozdzielczość
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Banned | OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

...

Zanim skasują mi znów posta (ktrego pod groźbą Guantanamo) nie można pisać ponownie albo i coś więcej -"szminkiel" rozdaje mandaty...
    Napiszę co myślę o L1

Aparat który był wyśmiewanym za swą cenę panacomatem dla snobów okazuje się leicą dla oszczędnych.
    Podziwiam za odwagę -myślałby kto "zamienieł stryjek..."
    Nie przeraża Cię brak "używalnego ISO 1600", gripa, n-punktów najszybszego AF na świecie o braku możliwości sprzedaży wysokorozdzielczych fotografii w stockach już nie wspominając?

Ciekawi mnie współpraca szkła leici z olympusami nowej generacji.
    330 nie daje możliwości sterowania pierścieniem przysłony w panaleice.
    Dziwne bo to ta sama generacja procesorów?

Czy E-3 obsługuje tą funkcję?

Ps. porównanie zdjęć jeśli nie robisz sobie jaj - jest dla E-3 druzgocące...
    Gratuluję DOBREGO wyboru.
    Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 13.09.08 o 15:54

rocco
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta
    Ps. porównanie zdjęć jeśli nie robisz sobie jaj - jest dla E-3 druzgocące...
    Hmm, cekawe spostrzeżenie

Banned | OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

ciekawe -inaczej bym to nazwał

wcale mnie to nie cieszy na marginesie... hm...
    Nadzieja że to metoda zawiodła i efekt z E-3 jet tylko jednym z możliwych efektów -dalekim od optymalnego.