Strona 8 z 14 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 133

Wątek: Sonolta a900

Banned | OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

nareszcie normalny aparat

Najładniejszy korpus od czasów E-1.
    Mały (takie wrażenie) dzięki poodchudzaniu w miejscach gdzie i tak ziałoby pustką -camunie wyglądają przy nim jak woły.
    Fakt -jakby ktoś odmalował z pamięci i pomylił się z lewej strony dodając za wiele wystającego "ciała"
    Jakość zdjęć przednia.
    Pierwsza w historii computerów rejestrujących obraz maszyna której efektów nie będzie można rozróżnić od kliszowca.
    Już samo to wywołuje zainteresowanie.
    Świetny kolor i rozdzielczość. Czułość wystarczająca absolutnie do wszystkiego (w przeciwnym razie lepiej używać noktowizora lub wkręcić wreszcie tą cholerną żarówkę).
    Mam nadzieję że w pędzie do obniżania ceny nie zgwałcą jakości wykonania jak kiedyś minolta swoją jakże dobrze się zapowiadającą D7D.
    Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 10.09.08 o 10:14

Awatar domi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jps Zobacz posta
    No to Sony przez chwilę było najlepsze w ... megapixelach

Podsumowując:

- AF na poziomie amatorskiego E510
    E-510 miał trzy punkty AF. Tutaj jest jeden podwójnie krzyżowy + f/2.8 + 9 zwykłych + 10 wspomagających je jeszcze. Zobaczymy jak ten system będzie się sprawował. Trochę za bardzo IMHO rozmieszczone punkty centralnie, poza tym to ma się nijak do e-510.

- szumy jakieś 0,3EV lepsze od amatorskiego E510
    Nieprawda. Przyjrzyj się samplom które dałem. iso 6400 jest jak dla mnie bardzo czyste i pełne szczegółów, ale jedynie to wołane z RAW, bo JPG to porażka.

- ostrość przy dobrych szkłach jak w starych kitach Canona
    ROTFL!

- profi puszka z trybem AUTO
    Trybów tematycznych nie ma na wierzchu, ale ileż mogli wycinać z kółka Nie chcesz auto - nie używaj

- nie nadaje się do studia bo ISO200 i szum
    Raczej ciężko zrobić puszkę z dobrymi wysokimi czułościami i niską czułością natywną. Tutaj wysokie czułości są całkiem niezłe wbrew temu co piszesz. No chyba że ciągle będziesz oglądał jpg.

- nie nadaje się do reporterki bo za wolne i dołączny grip
    Za wolny hyhy ciekawe dlaczego canonowa jedynka ma dokładnie taki sam frame rate przy trochę mniejszej liczbie Mpix. Złom! Złom za osiem tysięcy dolarów od canona!

- Nikon może teraz podnieść cenę D700
    - Canon może nie wprowadzać następcy 5D przez następne pół roku
    - kupią tylko ci co wtopili kasę w bagnet A
    - żadnej rewolucji nie ma lepsze efekty poza GO otrzyma się z 40D
    - brak szkieł w ofercie Sony które wycisną 7 poty z tej matrycy

Jest tylko jedyny pozytywna strona, że prawdopodobnie na Wielkanoc FF trafi pod strzech w cenie 3999 zł + grip za 1 zł
    Głupoty jakich mało. Kup lepiej 40D skoro dla Ciebie lepsze.

piotrek204
    Gość
    Czar prysl, studyjni mieli nadzieje na bardzo dobre wyniki A900, niestety okazaly sie jedna wielka lipa.
    A900 chcial wejsc na polke zajmowana do tej pory jedynie przez 1Ds i niestety mu sie nie udalo. Natywne ISO 200 ktore nie jest idealnie gladkie w studio nie przejdzie. Jak ktos uzywa puszki 20mpix to dlatego ze ktos wymaga od niego obrazu 20mpix i musi to byc dobre 20mpix.
    Wiec cena ds'a spadac nie musi a nastepca moze spokojnie jeszcze poczekac na premiere.

Banned | OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    no!
    musi spaść -do poziomu zabawki -by dzieciaki sobie potestować na bateryjkach mogły.
    Wiesz że powstała teoria mówiąca że częste oglądanie gładkiego obrazu wygładza fałdy mózgowe?
    Często to można zaobserwować czytając opowieści neofotograficzne użytkowników cyfrówek.
    Mam taką własną teorię że stopień wymaganej gładkości obrazu jest jakąś pochodną gładkości kory mózgowej. Czym gładsza tym gładszy musi być obraz bo inaczej szumy się wzmacniają (efekt falowy) wpadając w interferencje i obraz się blokuje sprawiając ból czy coś?
    Kiedyś obraz był daleki od gładkiego i było świetnie.
    Od kiedy pojawił się cyfrowy anti alias i inne algorytmy odszumiania (ostatnie lata) wymagania dot. gładkości lawinowo wzrosły (wraz z równoczesnym spadkiem zainteresowania jego treścią).
    Chyba coś jest na rzeczy.
    Sory ale chyba nie miałem dobrago dnia zapisując się na te forum...

pzpr.

qbic
    Gość
    No to Sony przez chwilę było najlepsze w ... megapixelach

Podsumowując:

- AF na poziomie amatorskiego E510
    - szumy jakieś 0,3EV lepsze od amatorskiego E510
    - ostrość przy dobrych szkłach jak w starych kitach Canona
    - profi puszka z trybem AUTO
    - nie nadaje się do studia bo ISO200 i szum
    - nie nadaje się do reporterki bo za wolne i dołączny grip
    - Nikon może teraz podnieść cenę D700
    - Canon może nie wprowadzać następcy 5D przez następne pół roku
    - kupią tylko ci co wtopili kasę w bagnet A
    - żadnej rewolucji nie ma lepsze efekty poza GO otrzyma się z 40D
    - brak szkieł w ofercie Sony które wycisną 7 poty z tej matrycy

Jest tylko jedyny pozytywna strona, że prawdopodobnie na Wielkanoc FF trafi pod strzech w cenie 3999 zł + grip za 1 zł
    Dawno nie czytalem takich bzdur na tym forum.

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Mam taką własną teorię że stopień wymaganej gładkości obrazu jest jakąś pochodną gładkości kory mózgowej. Czym gładsza tym gładszy musi być obraz bo inaczej szumy się wzmacniają (efekt falowy) wpadając w interferencje i obraz się blokuje sprawiając ból czy coś?
    Wiesz coś w tym jest, ale
    czy cię nie porwały Canonowe-Trole za młodu ? Pytam bo tak piszesz jakby do siebie.
    BTW
    Mam podobne zdanie do Ciebie w tym względzie, choć nie przeginajmy. Pamiętajmy o zdrowym rozsądku
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Dawno nie czytalem takich bzdur na tym forum.
    zgadzam się, też otwieram oczy ze zdumienia czytając wypowiedzi co poniektórych...
    źle się dzieje w państwie duńskim...
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria
    Bosze, nie mogę już czytać tych pierdół. Do takiego pitolenia jest wątek onanistyczno-sprzętowy. Za jojczenie w pozostałych wątkach będę wpieprzał mandaty.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

piotrek204
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta
    Kiedyś obraz był daleki od gładkiego i było świetnie.
    Od kiedy pojawił się cyfrowy anti alias i inne algorytmy odszumiania (ostatnie lata) wymagania dot. gładkości lawinowo wzrosły (wraz z równoczesnym spadkiem zainteresowania jego treścią).
    Sa osoby ktore zarabiaja robieniem zdjec ktore dla nas wydaja sie smieszne albo idiotyczne. Np zrobic zdjecie butow na wprost bez zadnych specjalnych efektow. Tylko ze firma ktora zlecila zrobienie zdjecia tego buta oczekuje zdjecia ktore nie wymaga odszumiania i wymyslej obrobki. Chca poprostu dobre zdjecie, a chca 20mpix dlatego zeby te 20mpix pokazywalo szczegoly.

Kiedys by uzyskac odpowiednia jakosc siegali po sredni albo duzy format.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mazowiecka Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Dzisiaj wczesnym popołudniem będę miał przyjemność mieć A 900 w swoich rękach. Wydaje mi się, że będę miał szansę porobić trochę zdjęć w warunkach zbliżonych do studia. Tak, że w dniu jutrzejszym będę się mógł podzielić z Wami moimi pierwszymi wrażeniami.