Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 49

Wątek: Test Zuiko Digital ED 70-300 mm f/4.0-5.6 na optyczne.pl

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    72
    Moja galeria
    Ja jestem słaby w te technikalia, ale w teście zainteresowała mnie jedna rzecz - która się już kiedyś mi obiła o uszy. Chodzi mianowicie o zrównanie np. ogniskowej 300mm dla 4/3 z 300mm dla FF. Założeniem tego twierdzenia jest przyjęcie, że za pomocą 300mm na matrycy FF uda się wykonać zdjęcie, z którego da się wykroić kadr o stosunku 4/3 i będzie on tej samej jakości (a nawet lepszy), jak zdjęcie z 300mm na 4/3. Warunkiem jest odpowiednia rozdzielczość matrycy FF, tak, by można było wykroić kadr 4/3 o takiej samej rozdzielczości.

Szczerze mówiąc - nie czuję tego, choć z drugiej strony wydaje się to sensowne - większa matryca, więcej pikseli, 300mm dla FF to inny kąt widzenia (więcej informacji) niż 300mm dla 4/3 (bo to de facto 600mm). A nie czuję, bo zwiększać rozdzielczość matrycy FF, tak, by dorównywała zawartości materiału temu, co mamy z 4/3 przy tej samej ogniskowej, można w nieskończoność.

Ale o co loto?

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Digital ZOOM

No i właśnie mówimy tutaj o ZOOMIE CYFROWYM -ostatnim przeboju techniki optycznej odkrytym przez redaktora Arka z optyczne.pl
    To świetna rzecz -kupujesz 1 obiektyw i za każdym razem gdy zafundujesz sobie inną puszkę (większa gęstość pikseli) możesz używać coraz większego przybliżenia -ogniskowa rośnie!

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Co to znaczy: to samo? Ten sam kąt widzenia, zarejestrowany na matrycy?
    Dokładnie ten sam kąt widzenia.
    Owe 100mm z SF, albo 100mm z FF lub 100mm z 4/3 za każdym razem da ten sam kąt widzenia dla matrycy 4/3, gdyż to właśnie jej rozmiar jest wyznacznikiem kąta widzenia.

Bardziej zrozumiale opisałem tę zależność w poniższym wątku.

https://forum.olympusclub.pl/showthr...311#post158311

Pozdrawiam.

S4INT
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta
    No i właśnie mówimy tutaj o ZOOMIE CYFROWYM -ostatnim przeboju techniki optycznej odkrytym przez redaktora Arka z optyczne.pl
    To świetna rzecz -kupujesz 1 obiektyw i za każdym razem gdy zafundujesz sobie inną puszkę (większa gęstość pikseli) możesz używać coraz większego przybliżenia -ogniskowa rośnie!

Nie rozumiem po co to tak sprowadzasz do skrajności i wyolbrzymiasz...
    A co do p. Arka Olecha, to myślę, że zna się "co nieco" na optyce i podobnych zagadnieniach...

| OlyJedi Awatar wulf
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria
    Po przeczytaniu wspomnianego testu bylem na prawdę zszokowany. Nie mam nic do zarzucenia otrzymanym wynikom ale ich interpretacja i "wstęp" są po prostu skandaliczne.
    Poprzednie testy obiektywów były także przeprowadzone wydaje mi się rzetelnie ale nie było w nich takich bzdurnych sformułowań jak w teście 70-300. Być może założenie autora było inne (chciałbym w to wierzyć) ale efekt kompletnie nie właściwy.
    Szczerze mówiąc w większości jeśli nie w każdym teście ZD wspomina się o tym i neguje, że obiektywy ZD "miały być mniejsze, lżejsze, jaśniejsze, i mniej winietujące od obiektywów do innych systemów" (chciałbym zobaczyć obiektyw do innego systemu o polu widzenia ZD25 i takich gabarytach ) No ale chodzi chyba o ich odpowiedniki o takim samym polu widzenia a nie o ogniskowej.
    Na prawdę nie mam kompletnie pojęcia skąd to dziwne podejście.

Przez głowę przemknęła mi szokująca myśl, która natychmiast odrzuciłem. Czy słusznie ???
    "Użytkownicy innych systemów zazdroszczą posiadaczom olków, panasów i leic, obiektywów ZD (no, może z wyjątkiem ZD70-300 ) i krew ich zalewa, bo nigdy nie będą mogli podpiąć sobie takiego szkła do swojego aparatu"

piotrek204
    Gość
    Naprawde niektorzy nie rozumieja na czym crop polega.

Mamy taki obiektyw:
    http://www.pictureline.com/products/...mm_f2.8_Lens/#

55mm 2.8f, waga 442g
    Stalka, duza i ciemna. Dlaczego? Bo musi naswietlic kawal blony/sensora.
    Daje nam kat widzenia 64 stopnie. Czyli odpowiednik 34mm dla FF.
    Jak podepniemy to pod aparat FF co rozumiemy jako 35mm to uzyskamy znowu obiektyw 55mm o swietle 2.8
    Mamy cropa, kat widzenia jest wezszy bo material wiecej nie zlapie.
    Tylko ze po co nam taki obiektyw do FF skoro 50mm 1.8 kosztuja do FF grosze, sa jasniejsze, MNIEJSZE I LZEJSZE.
    Dla obiektywu nie ma znaczenia co za nim siedzi. Jak podepniemy tam matryce 4/3 to uzyskamy znowu 55mm i swiatlo 2.8
    Ktos napisze ze ma ogniskowa 110mm. Zle. Ma ogniskowa 55mm. Jedynie kat ZAREJESTROWANEGO obrazu odpowiada temu co by zarejestrowal sensor FF przy obiektywie o ogniskowej 110mm.
    Jesli uzyjemy do tego szkla sensora sredniego formatu ktory bedzie mial gestosc upakowania pikseli jak 4/3 to mozemy sobie w PS'ie wyciac te 10mpix ze srodka i uzyskamy dokladnie to samo.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dorjan Zobacz posta
    Dokładnie ten sam kąt widzenia.
    Owe 100mm z SF, albo 100mm z FF lub 100mm z 4/3 za każdym razem da ten sam kąt widzenia dla matrycy 4/3...
    Ja to wiem. Ale chodziło o coś innego. Padło stwierdzenie, że 100 mm podpięte do średniego formatu da to samo, co 100 mm podpięte do FF. Zapytałem więc co to znaczy "to samo" w tym przypadku.

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

I Not Understand

"Nie rozumiem po co to tak sprowadzasz do skrajności i wyolbrzymiasz..."

Również wielu rzeczy nie rozumiałem/miem i muszę z tym żyć -przywykniesz.
    Ps. "skrajność" na mojej miarce stopni cynizmu leży od tego miesjca -gdzieś tak za horyzontem...

piotrek204
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Ja to wiem. Ale chodziło o coś innego. Padło stwierdzenie, że 100 mm podpięte do średniego formatu da to samo, co 100 mm podpięte do FF. Zapytałem więc co to znaczy "to samo" w tym przypadku.
    Jak jest wedlug Ciebie? Wg mnie obiektyw 100mm srednioformatowy da na puszcze FF dokladnie taki sam obraz jak 100mm FF.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Piotrek, nie zrozumiałeś mnie Przeczytaj jeszcze raz. Pisałem o średnioformatowym obiektywie podpiętym do średniego formatu w porównaniu do małoobrazkowego obiektywu podpiętego do małego obrazka.